E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος έφτιαξε τα πρώτα πόστερ;

Ο Jules Chéret και η ιστορία της καλλιτεχνικής αφίσας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 14/2/2024 | 11:40

Ποιος έφτιαξε τα πρώτα πόστερ;
collage

Οι αφίσες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1870 από τον Παριζιάνο καλλιτέχνη Jules Cheret, ο οποίος εισήγαγε μια νέα τεχνική εκτύπωσης που παρήγαγε φωτεινές και χρωματιστές υπέροχες εικόνες.

Η ιστορία της αφίσας ξεκινά με τις ασπρόμαυρες αφισες που υπήρχαν το 1600, οι οποίες εξελίχθηκαν στον απόηχο του τυπογραφείου.

Αυτά τα φύλλα χαρτιού ήταν ένας γρήγορος τρόπος για μαζική διανομή πληροφοριών. Οι καταστηματάρχες παρουσίαζαν προσφορές των προϊόντων στις βιτρίνες τους, οι κυβερνήσεις καλούσαν τους ανθρώπους σε δράση σε περίπτωση πολέμου.

Ήταν ένας όμως άνθρωπος, που έκανε τις αφίσες έργα τέχνης

Οι αφισες είχαν μια κάπως εφήμερη μορφή, τυπώνονταν εύκολα, διανέμονταν γρήγορα, διαβάζονταν για τις πληροφορίες που περιείχαν και στη συνέχεια πετιόντουσαν. Αλλά καθώς ο χρόνος περνούσε και η τεχνολογία προχωρούσε, η αφίσα εξελίχθηκε. Οι γραμματοσειρές έγιναν λίγο πιο ενδιαφέρουσες - μεγαλύτερες, πιο διακοσμητικές. Προστέθηκαν εικόνες για να τραβήξουν την προσοχή του θεατή.

Και μετά ήρθε μια μεγάλη αλλαγή τον 19ο αιώνα στο Παρίσι. Η αφίσα ξεπέρασε τον ρόλο της ως φορέας πρακτικών πληροφοριών που προσελκύει την προσοχή. Έγινε κάτι όμορφο. Έγινε επιθυμητή. Μετέτρεψε τη γκρίζα αστική μετακίνηση σε μια ευχάριστη βόλτα με χαρούμενα χρώματα. Με λίγα λόγια, η αφίσα έγινε τέχνη.

Πώς έγινε λοιπόν;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες: η άνοδος της μεσαίας τάξης στο Παρίσι με περισσότερο αναλώσιμο εισόδημα για τη συλλογή τους, η πρόοδος της τεχνολογίας που επέτρεψε μεγαλύτερα και πιο σύνθετα σχέδια αφισών, ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με καλλιτέχνες όλων των τύπων που αναμειγνύονται και μοιράζονται ιδέες στα καφέ του Παρισιού. 

Αλλά ένας από τους κεντρικούς παράγοντες είναι η επανεφεύρεση της λιθογραφίας, η διαδικασία με την οποία δημιουργήθηκαν πολλές αφίσες πριν γίνουν καλές τέχνες.

Και ο Jules Chéret είναι αυτός που την εφηύρε εκ νέου. Ο Chéret είναι ευρέως γνωστός ως ο πατέρας της σύγχρονης αφίσας και στα βήματά του ακολούθησαν και οι υπόλοιποι σημαντικοί καλλιτέχνες.

Ο Chéret γεννήθηκε το 1836, γιος ενός Γάλλου τυπογράφου στο Παρίσι. Σπούδασε για λίγο σχέδιο και στη συνέχεια άρχισε να εκπαιδεύεται σε ηλικία 13 ετών στη λιθογραφία, εργαζόμενος ως μαθητευόμενος και τεχνίτης στο Παρίσι και το Λονδίνο για 17 χρόνια. Σταμάτησε μόνο όταν ο κατασκευαστής αρωμάτων Eugène Rimmel τον προσέλαβε ως σχεδιαστή.

Αμέσως μετά ίδρυσε τη δική του εταιρεία λιθογραφικής εκτύπωσης στο Παρίσι, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η λιθογραφία θα αντικαταστήσει σύντομα τη βιομηχανία γραμματοτύπων του πατέρα του ως η κορυφαία τεχνική εκτύπωσης.

Δεδομένης της έλλειψης σχεδιασμού, της χαμηλής ποιότητας και της διαθεσιμότητας προηγούμενων εμπορικών λιθογραφιών, η λιθογραφία απέκτησε τη φήμη ενός ανάξιου καλλιτεχνικού μέσου. Το να πείτε ότι κάνατε λιθογραφική τέχνη τον 19ο αιώνα θα ήταν σαν να εκτυπώνετε μια ολοσέλιδη διαφήμιση σε ένα γυαλιστερό περιοδικό ομορφιάς σήμερα και να το αποκαλείτε καλλιτεχνικό μέσο που έχετε επιλέξει. δεν είναι αδύνατο. Θα ήταν απλώς δύσκολο για πολλούς να φανταστούν ότι αυτό το μέσο που συνδέουμε με τις διαφημίσεις μακιγιάζ στη σφαίρα των μουσειακών συλλογών.

Το 1884 ο Chéret διοργάνωσε την πρώτη ομαδική έκθεση αφίσας στην ιστορία της τέχνης

Το ίδιο έγινε και με τη λιθογραφία γιατί έχανε από τη συσχέτισή της με τη γρήγορη και εμπορική πληροφόρηση. Δεν υπήρχε τίποτα τολμηρό, πρωτότυπο ή όμορφο στη λιθογραφία μέχρι τον Jules Chéret.

Οι οραματιστές καλλιτέχνες συχνά παίρνουν μια ιδέα ή μια μορφή που υπάρχει ήδη και τη μεταμορφώνουν τόσο ολοκληρωτικά που φαίνεται νέα και πρωτότυπη. Αυτό συνέβη με τον Chéret, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια παλιά παράδοση για να φτιάξει κάτι νέο - πολύχρωμα, χαρούμενα και ζωηρά γαλλικά έργα τέχνης.

Το 1884 ο Chéret διοργάνωσε την πρώτη ομαδική έκθεση αφίσας στην ιστορία της τέχνης, εγκαινιάζοντας μια εποχή όπου αυτές οι εικόνες έγιναν αποδεκτές, και γιορτάζονταν με ενθουσιασμό ως Καλές Τέχνες, και το 1886 δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο για την τέχνη της αφίσας.

Ο Chéret αρχισε να συνεργάζεται επίσης με τυπογραφεία που εξυπηρετούσαν συλλέκτες που ήθελαν την τέχνη της αφίσας για τη δική τους.

Ο Chéret έκανε πρόοδο στη λιθογραφία στα μέσα του 19ου αιώνα που σύντομα θα μιμηθούν και άλλοι. Σχεδίασε τα δικά του γράμματα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η λιθογραφία, σε αντίθεση με το τυπογραφείο, επιτρέπει στον καλλιτέχνη να σχεδιάζει με το χέρι στην επιφάνεια της πέτρας. Το κείμενο λοιπόν έγινε μέρος του συνολικού σχεδιασμού της αφίσας.

Ο Chéret μείωσε επίσης την ποσότητα του κειμένου, ακουμπώντας πολύ στην εικόνα για να επικοινωνήσει σχετικά με ένα προϊόν ή ένα γεγονός. Απλοποίησε επίσης τη χρωμολιθογραφική διαδικασία χρησιμοποιώντας τρία βασικά χρώματα: τρεις πέτρες με μελάνι κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Κάνοντας αυτά τα χρώματα ημιδιάφανα, μπορούσε να τα στρώσει και να δημιουργήσει διαφορετικές αποχρώσεις. 'Ηταν ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεύτερη Σφίγγα στη Γκίζα; Ιταλική ομάδα εντόπισε θαμμένη δομή κάτω από λόφο 30 μέτρων

Ιστορικά 28.03.2026
Γεωμετρικές ευθυγραμμίσεις και δορυφορικά δεδομένα ραντάρ οδηγούν σε θεωρία με 80% βεβαιότητα - η επιστήμη απαιτεί επιτόπια επιβεβαίωση

Κίνα: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπαίθριο σύστημα κυλιόμενων σκαλών στον κόσμο – Σχεδόν 1 χλμ. μήκος

Αρχιτεκτονική 28.03.2026
Το εντυπωσιακό έργο «Goddess» στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια κατασκευής και κοστολογείται στα 23 εκατ. δολάρια.

Από τον καφενέ στο scroll: Η γενιά που κάνει ψηφιακή επανάσταση... και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 28.03.2026
Από τα ΚΑΠΗ στο internet: Η ζήτηση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη

Το παράξενο σατιρικό έθιμο ενός χωριού ‑ Βάζουν πολιτικούς σε κλουβί και τους βουτάνε στο ποτάμι

Νέα Εποχή 28.03.2026
Ένας αιώνιος καλοκαιρινός θεσμός συνδυάζει γέλιο, σατιρική δικαιοσύνη και… παγωμένα νερά

Καταπίνουμε πλαστικό χωρίς να το βλέπουμε: Το αόρατο ταξίδι των μικροπλαστικών

Περιβάλλον 28.03.2026
Η Ευρώπη σκληραίνει το παιχνίδι: νέοι κανόνες για να κοπεί η ρύπανση στην πηγή

Γιατί οι Ισπανοί έχουν βαλθεί να αγοράζουν δέματα που δεν ξέρουν τι έχουν μέσα

Stories 28.03.2026
Οι αγοραστές μπορεί να βρουν μέσα στα δέματα, τα πιο πιο απίθανα πράγματα

Πώς έφτασε η τσάντα της Jane Birkin να κοστίζει 10 εκατ. ευρώ;

Stories 28.03.2026
Δεν θα πιστέψεις τι είχε πάνω της η τσάντα που έγινε η πιο ακριβή στην ιστορία

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

Stories 28.03.2026
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Explainer: Τι είναι οι incels και πώς η ιδεολογία τους έγινε κίνημα μίσους;

Νέα Εποχή 28.03.2026
Aμναφέρονται πολύ συχνά από τότε που έγινε και πάλι ο Donald Trump Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η λύση στη μοναξιά: Τα κλαμπ φιλίας που φέρνουν κοντά δεκάδες γυναίκες

Stories 28.03.2026
Η Caitlin Ball, 23 ετών, ίδρυσε το Social Girls Club

violet76 – is that horror? Η παράσταση που μετατρέπει τη σκηνή σε εφιάλτη!

Πρόσωπα Χτες
Η Χριστίνα Σκουτέλα μιλά για ένα dancegig που ισορροπεί ανάμεσα σε punk ένταση, σώμα και τρόμο