E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ΑΙ μωρό που έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα

Μια οντότητα που εμφανίζει συμπεριφορά και ικανότητες παρόμοιες με αυτές ενός ανθρώπινου παιδιού

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 12/2/2024 | 00:24

Το ΑΙ μωρό που έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα
BIGAI

Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το πρώτο «παιδί με τεχνητή νοημοσύνη» στον κόσμο, μια οντότητα που εμφανίζει συμπεριφορά και ικανότητες παρόμοιες με αυτές ενός ανθρώπινου παιδιού τριών ή τεσσάρων ετών.

Με το όνομα Tong Tong το πρώτο παιδί AI στον κόσμο θεωρείται ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της AGI (Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη).

Το καινοτόμο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Τεχνολογίας Frontiers of General Artificial Intelligence, φέρεται να είναι ικανό για αυτόνομη μάθηση και μπορεί να εμφανίζει ένα επίπεδο συναισθηματικής δέσμευσης που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της στο Ινστιτούτο Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πεκίνου (BIGAI), η Tong Tong βελτιώνει συνεχώς τις δεξιότητες και τις γνώσεις της μέσω της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους και της εξερεύνησης.

«Η Tong Tong έχει μυαλό και προσπαθεί να κατανοήσει την κοινή λογική που διδάσκεται από τους ανθρώπους», ανέφερε ένα διαφημιστικό βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης. «Διακρίνει το σωστό από το λάθος, εκφράζει τη στάση της σε διάφορες καταστάσεις και έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης του Πεκίνου τον περασμένο μήνα, οι επισκέπτες μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το μικρό αυτό κοριτσάκι και να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του με βάση τον προγραμματισμό του. Για παράδειγμα, όταν ήταν προγραμματισμένο να προτιμά το περιβάλλον του τακτοποιημένο, το εικονικό άβαταρ διορθωνε ως και τα στραβά κάδρα στο τοίχο. Αν κάποιος έριχνε γάλα κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, θα έφερνε ένα πανάκι για να το καθαρίσει.

Ωστόσο, ένα από τα κύρια πράγματα που ξεχωρίζει την Tong Tong από άλλες δημιουργίες AI είναι ότι έχει τη δύναμη να αναθέτει ανεξάρτητα καθήκοντα στον εαυτό της με βάση τις δικές της αξίες και ιδανικά. Οι δημιουργοί της ισχυρίζονται ότι είναι ικανή για αυτόνομη μάθηση και «έχει τη δική της χαρά, θυμό και λύπη».

Το μικρό κορίτσι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ανθρώπους μέσω εκφράσεων προσώπου, χειρονομιών και συνομιλιών. Είναι ικανή να εντοπίζει και να μεταδίδει μια ποικιλία συναισθημάτων όπως η ευτυχία, ο θυμός και η λύπη, καθώς και να αντιδρά κατάλληλα στις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων. Αν και αυτή τη στιγμή έχει τις ικανότητες και τη συμπεριφορά ενός παιδιού τριών ή τεσσάρων ετών, η Tong Tong εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς.

«Για να προχωρήσουμε προς τη γενική τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να δημιουργήσουμε οντότητες που να μπορούν να κατανοήσουν τον πραγματικό κόσμο και να διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων», δήλωσε ο διευθυντής της BIGAI Zhu Songchun.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»