E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας: Ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της χώρας

Η άνοδος της παχυσαρκίας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/2/2024 | 13:09

Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας: Ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της χώρας
Φωτογραφία από Marta Dzedyshko

Ενώ ήταν θύμα ενός τρομερού λιμού στις αρχές της δεκαετίας του 1960 που σκότωσε σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα μια νέα μάστιγα: την παχυσαρκία.

100 εκατομμύρια Κινέζοι είναι υπέρβαροι. Αν και είναι μια ασθένεια ιδιαίτερα διαδεδομένη στους εφήβους, που επηρεάζει το 20% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών, ακόμη και μωρά γεννιούνται υπέρβαρα. Ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της χώρας.

Εν αντιθέσει με την Ιαπωνία η ιαπωνική διατροφή δίνει έμφαση στο ρύζι, τα λαχανικά και τα ψάρια, με πολύ λίγα λιπαρά, κάτι που συμβάλλει πολύ στη διατήρηση ενός προτύπου χαμηλότερης κατανάλωσης θερμίδων.

Η παχυσαρκία στην Κίνα είναι μια σημαντική ανησυχία για την υγεία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με τα συνολικά ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ 5% και 6% για τη χώρα, αλλά μεγαλύτερα από 20% σε ορισμένες πόλεις όπου το γρήγορο φαγητό είναι δημοφιλές. 

Η επέκταση και η οικονομική ανάπτυξη έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής των Κινέζων, οι οποίοι πλέον καταναλώνουν όλο και περισσότερα τρόφιμα δυτικού τύπου. 

Το παραδοσιακό κινέζικο φαγητό, το οποίο γενικά είναι αρκετά υγιεινό, έχει αντικατασταθεί από το «junk food» και οι μερίδες έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί. Η υπερκατανάλωση λίπους και ζάχαρης σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την πολιτική του ενός παιδιού έχουν προκαλέσει την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας στα ύψη. Η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαφόρων σκελετικών και μυϊκών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης κινητικότητας, του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων, του πόνου στις αρθρώσεις των κάτω άκρων και της κακής ευθυγράμμισης των άκρων

 Τηλεοπτικές εκπομπές, εφαρμογές smartphone, γιατροί και διατροφολόγοι ενθαρρύνουν ολόκληρο το έθνος να ξεκινήσει να γυμνάζεται. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι ενθαρρυντικά.

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας και πώς η απώλεια βάρους έχει γίνει εθνικό ζήτημα; Πώς έχει εξελιχθεί η Κίνα από μια χώρα που λιμοκτονούσε στις αρχές του 21ου αιώνα σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο; Οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν αυτήν την επιδημία με πρώην στρατόπεδα φυλακών σε κατασκηνώσεις για υπέρβαρα άτομα που διοικούνται από στρατιώτες!

Ωστόσο, το 2022, ο τραγικός θάνατος μιας 22χρονης influencer, γνωστής ως Cuihua σε ένα camp απώλειας βάρους στη βορειοδυτική επαρχία Shaanxi έχει ρίξει ένα ζοφερό φως στην πρακτική τους. Με στόχο να χάσει 100 κιλά, η Cuihua κατέγραφε το ταξίδι της για απώλεια βάρους στους θαυμαστές της στα social media όταν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Αν και τέτοια προγράμματα έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτών των κατασκηνώσεων.

Τα ακραία προγράμματα άσκησης, η πιθανή έλλειψη διατροφής και η εστίαση στην εμφάνιση μπορεί να θέτουν κινδύνους για τη σωματική και ψυχική ευεξία των ασκουμένων. Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη εξατομίκευσης και η αποτυχία αντιμετώπισης των βιώσιμων συνηθειών του τρόπου ζωής πέρα από την απώλεια βάρους συμβάλλουν στον γενικό σκεπτικισμό γύρω από αυτά τα στρατόπεδα.

Στο παρακάτω βίντεο δίνονται πολλές απαντήσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Burneshas: Οι «ορκισμένες παρθένες» που επιλέγουν να ζουν ως άνδρες

Ιστορικά 23.10.2024
Γυναίκες της Β. Αλβανίας που ζουν ως άνδρες από μια ηλικία και μετά

Μπορεί ένα είδος μουσικής να επηρεάσει αρνητικά τη νεολαία;

Focus On 23.10.2024
Ο Κώστας Σαββόπουλος, ΥΔ και συγγραφέας, μιλάει για τη βία και το σεξισμό στη ραπ

10 αξέχαστα ρητά του Ζαν ‑ Πωλ Σαρτρ

Stories Χτες
Σαν σήμερα το 1964, ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ προς έκπληξη όλων, αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Νέα Εποχή Χτες
Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Η αληθινή οικογένεια ­«Ανταμς»

Πρόσωπα Χτες
Κυνηγά φαντάσματα και ταξιδεύει με νεκροφόρα

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση

Stories Προχτές
Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories Προχτές
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η χώρα που βυθίζεται στο σκοτάδι

Νέα Εποχή Προχτές
Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ο άνδρας που άφησε τη δουλειά του για να παίξει video games και πέθανε

Stories Προχτές
Έπαιζε 50 ώρες σχεδόν συνεχόμενα