LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ελιξίριο της νεότητας βρίσκεται ήδη στο ανθρώπινο σώμα

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2024 | 00:31

Το ελιξίριο της νεότητας βρίσκεται ήδη στο ανθρώπινο σώμα
Photo by Zachary Nelson on Unsplash

Για χρόνια οι επιστήμονες έψαχναν το ελιξίριο της νεότητας. Αλλά όπως φαίνεται, εκείνο υπήρχε ήδη μέσα στο ανθρώπινο σώμα και δεν το γνώριζαν μέχρι τώρα.

Βρήκαν λοιπόν έναν τρόπο να επαναπρογραματίσουν τα Τ κύτταρα, ώστε να καταπολεμήσουν τη γήρανση και να διατηρήσουν τη νεότητα. Τα χρησιμοποιήσαν σε ποντίκια και παρατήρησαν ήταν πιο υγιή και δεν ανέπτυξαν ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση του οργανισμού, όπως είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Μια μόνο δόση επίσης, όπως ανακάλυψαν, ήταν αρκετή για να δώσει οφέλη στα νεαρά ποντίκια για όλη τους τη ζωή, αλλά και να αναζωογονήσει αρκετά τα ηλικιωμένα.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) Corina Amor Vegas και οι συνεργάτες της ήταν εκείνοι που έκαναν την ανακάλυψη για τον επαναπρογραμματισμό τον Τ κυττάρων για την καταπολέμηση της γήρανσης. Τα λευκά αυτά αιμοσφαίρια, αν λάβουμε υπόψιν το σωστό σύνολο γενετικών τροποποιήσεων, επιτίθενται σε άλλα κύτταρα, γνωστά ως γηρασμένα κύτταρα.

Τα τελευταία πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για πολλές ασθένειες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα γηρασμένα κύτταρα σταματούν να αναπαράγονται και όσο περνάει ο καιρός συσσωρεύονται στο σώμα.

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να εξαλείψουν αυτά τα κύτταρα, που πρέπει να τα παίρνει κάποιος επανειλημμένα όσο περνάει ο χρόνος. Αλλά η Vegas και οι συνεργάτες της στράφηκαν στα CAR T κύτταρα, ως εναλλακτική λύση.

Ανακάλυψαν λοιπόν πως σε αυτά τα κύτταρα μπορούσαν να επέμβουν ώστε να εξαλείψουν τα γηρασμένα κύτταρα. Τα ποντίκια ήταν πλέον πιο υγιή, με χαμηλότερο βάρος, με βελτιωμένο μεταβολισμό, μεγαλύτερη ανοχή στη γλυκόζη και αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Και τα οφέλη αυτά δεν προκάλεσαν ούτε βλάβη, ούτε κάποια τοξικότητα στους ιστούς.

«Αν το δώσουμε σε ηλικιωμένα ποντίκια, αναζωογονούνται. Εάν το δώσουμε σε νεαρά ποντίκια, γερνούν πιο αργά. Καμία άλλη θεραπεία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το κάνει αυτό» ανέφερε η Vegas. Η μακροζωία των CAR T κυττάρων είναι ίσως και η μεγαλύτερη δύναμή τους. Μια δόση σε νεαρά ηλικία έφτανε για να υπάρχουν αποτελέσματα για όλον τον βίο.

Η θεραπεία αυτή σε προστατεύει από καταστάσεις που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. «Τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν μνήμη και να παραμένουν στο σώμα για πολύ μεγάλες περιόδους, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από ένα φάρμακο», εξήγησε η Amor Vegas.

Τα CAR T Κύτταρα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ώστε να θεραπευτούν διάφοροι καρκίνοι του αίματος, από το 2017 και μετά, όταν δόθηκε και η σχετική έγκριση. Αλλά η Amor Vegas είναι μία από τους πρώτους επιστήμονες που έδειξαν ότι το ιατρικό δυναμικό των κυττάρων CAR T έχει ακόμα περισσότερες ευεργετικές δραστηριότητες πέρα από τον καρκίνο.

Το εργαστήριο της Amor Vegas διερευνά τώρα εάν τα κύτταρα CAR T επιτρέπουν στα ποντίκια να ζήσουν όχι μόνο πιο υγιή αλλά και μακροβιότερη ζωή. Αν ναι, η κοινωνία θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη πηγή της νεότητας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μόνικα Λεβίνσκι δίχασε το κοινό

Κόσμος 04.03.2024
Τι λένε οι νέοι για την πέτρα του σκανδάλου με τον Μπιλ Κλίντον

Το άλογο που έχει παρηγορήσει πάνω από 1.000 ασθενείς του καρκίνου

Ωραίες Εικόνες 04.03.2024
Ο εγκέφαλος του Peyo λειτουργεί διαφορετικά από τα περισσότερα άλογα

Σήμερα έμαθα: Είναι οι κουκουβάγιες τόσο σοφές όσο νομίζουμε;

Σήμερα έμαθα 04.03.2024
Από που προέκυψε η συνωνυμία τους με τη σοφία

Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της παχυσαρκίας;

Επιστήμη 04.03.2024
Η 4η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF), ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Κόσμος 04.03.2024
Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

H ιστορία της συμμορίας των παππούδων στην Ιταλία

Κόσμος Χτες
Προφανώς, κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ.

Το χαμένο δαχτυλίδι της αρχαίας μυθολογίας που ήταν παντοδύναμο

Ιστορικά Χτες
Η παραβολή για το δαχτυλίδι του Βασιλιά Σολομώντα;

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι Χτες
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Το θρυλικό καφενείο της Θεσσαλονίκης που είχε μέσα και κουρείο

Ιστορικά Χτες
Ένας Τούρκος, ο Κιοσσές, το 1885 άνοιξε καφενείο στο Τσινάρι

Ο γιατρός που λέει ότι πέθανε και ξαναζωντάνεψε μετά από 7 ημέρες

Κόσμος Χτες
Τι λέει για την εμπειρία που βίωσε

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό

Άνθρωποι Χτες
Ένα απλό, ταπεινό πιάτο που έφτιαξε ο σεφ Chan Hon Meng αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι