E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διαδικτυακά οι εξετάσεις σε Μετσόβιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Στον «αέρα» η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Να μην χαθεί η εξεταστική» τόνισε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/2/2024 | 10:37

Διαδικτυακά οι εξετάσεις σε Μετσόβιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Στον «αέρα» η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική αν δεν προχωρήσουν τα Πανεπιστήμια σε εξετάσεις εξ αποστάσεως, τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες αναφερόμενος στην απόφαση του πανεπιστημίου Πατρών να μην διενεργήσει διαδικτυακές εξετάσεις. Στον αντίποδα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσαν πως προχωρούν με τηλε-εξετάσεις.

Δυσάρεστες οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ύστερα από δύο παραιτήσεις διδασκόντων, οι οποίοι αντιδρούν στο μέτρο των εξετάσεων εξ αποστάσεως, με αποτέλεσμα το αβέβαιο μέλλον της εξεταστικής.

«Το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των Πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο και να υπηρετήσουμε -πιστεύω - αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση: να μην χαθεί η εξεταστική», δήλωσε χθες, 2 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών να μην υιοθετήσει τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πατρών εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.

Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ο Πρύτανης Χρήστος Ι.Μπούρας».

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες για το χώρο της Παιδείας

Σχετικά με τις καταλήψεις και τη σταδιακή αποκλιμάκωσή τους, είπε: «Χαίρομαι, γιατί σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και γιατί φαίνεται να υπάρχει μια εκτόνωση και σε αυτό το κύμα των καταλήψεων».

Για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και το νομοσχέδιο για την Παιδεία, δήλωσε: «Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω».


«Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα. Προφανώς θα ακούσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα προσαρμόσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου. Όμως, ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει. Και θέλω να επαναλάβω ότι το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αφορά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε».

Μετσόβιο και Θεσσαλία προχωρούν με διαδικτυακές εξετάσεις

Τη διενέργεια διαδικτυακών εξετάσεων αποφάσισε χθες το ΕΜΠ, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, διάρκειας πέντε ωρών. Για την τελική απόφαση, οι θετικές ψήφοι ήταν 8 ενώ 3 μειοψήφησαν.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, «στις Σχολές του ΕΜΠ, στις οποίες δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή εξετάσεων με φυσική παρουσία, θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων, με όρους διασφάλισης της ακεραιότητά τους, όπως άλλωστε η εγκύκλιος 577/25.01.2024 (του υπουργείου Παιδείας) επιτάσσει. Τυχόν προβλήματα που θα δημιουργούνται κατά τη διενέργεια των εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα θα επιλύονται κατά περίπτωση. Το εαρινό εξάμηνο θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τις Σχολές που θα ζητήσουν αναβολή. Τα μαθήματα θα διεξάγονται είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως, ανάλογα με το αν είναι εφικτή η προσέλευση στις αίθουσες διδασκαλίας ή όχι. Όπου δεν είναι εφικτή η προσέλευση με φυσική παρουσία, οι τυχόν εργαστηριακές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν όταν αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφασίστηκε, επίσης, η διεξαγωγή των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών των τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη, με κάθε πρόσφορο μέσο, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως μεθόδους.

Την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη χθεσινή συνεδρίαση (2/2).

Κινδυνεύει η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις να συνεχίζονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο πρόκειται να έρθει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, το κλίμα παραμένει έντονο.

Ειδικότερα, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος, Ηλίας Κολοβός και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε ένδειξη αντίθεσης με την απόφαση που ελήφθη προηγουμένως για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων. Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους παραιτηθέντες. Οι Διδάσκοντες ανακοίνωσαν πως είναι αντίθετοι στη σχετική απόφαση της Συγκλήτου και ζητούν από τους καθηγητές να απόσχουν από κάθε δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξαιτίας των ανωτέρω εξελίξεων, εκδόθηκε ανακοίνωση, που «ενημερώνει τους/τις φοιτητές/τριες ότι, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τμήματος, δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων», με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο το μέλλον της εξεταστικής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Αθλητικά Νέα Χτες
Πρωταθλητής Ευρώπης με το σπαθί του

Πάτρα: Χειροπέδες σε 38χρονο για συμμετοχή στην οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξη Εκδίκησης»

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην αχαϊκή πρωτεύουσα

Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά στην Πάρο

Ελλάδα Χτες
Έκαιγε κοντά σε σπίτια, μήνυμα από το 112

Θεσσαλονίκη: Χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από ΙΧ

Ελλάδα Χτες
Μετά το τρομακτικό τροχαίο, ο ανήλικος μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο και διασωληνώθηκε επιτόπου

Κωνσταντοπούλου σε Μπέο: «Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» ‑ Η αντίδραση του δήμαρχου Βόλου

Ελλάδα Χτες
«Σeξουαλική παρενόχληση» καταγγέλλει ότι δέχθηκε ο Αχιλλέας Μπέος από τη Ζωή Κωνσταντοπουλου

«Οι πιστοί χριστιανοί άρχισαν να μοιράζουν σφαλιάρες στις εκκλησίες» – Σάλος στη Βουλή από τη δήλωση βουλευτή της Νίκης

Ελλάδα Χτες
Αναφερόταν στη χειροδικία εις βάρος της βουλευτού, Αγγελικής Δεληκάρη

Μεγάλη φωτιά στην Πάρο – Απομακρύνονται οι κάτοικοι

Ελλάδα Χτες
Στην περιοχή πνέουν άνεμοι με ριπές σχεδόν 10 μποφόρ - Ενεργοποιήθηκε το 112

Τραγικό τέλος για 31χρονη που έβγαζε φωτογραφίες κι έπεσε σε κρατήρα ηφαιστείου

Κόσμος Χτες
Σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του συζύγου της