E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ του δανεισμού με ανταλλάγματα δηλώνει ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Τι είπε στην πρώτη του συνέντευξη για τις κλοπές και τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους

Δημοσίευση 1/2/2024 | 20:51

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ του δανεισμού με ανταλλάγματα δηλώνει ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Σταθερά υπέρ του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα με αντάλλαγμα πολύτιμες αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία, πρόταση την οποία η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει με δημόσιες δηλώσεις της – τάσσονται τα ανώτατα στελέχη του Βρετανικού Μουσείου. Μετά τις επανειλημμένες αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα του Προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ο προσωρινός διευθυντής του, χαρακτήρισε ως πιθανό και υλοποιήσιμο το ενδεχόμενο του δανεισμού.

«Θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ μια σχέση μεταξύ ημών και του Μουσείου Ακρόπολης που θα περιλάμβανε αμοιβαία δάνεια. Γιατί όχι; Έχουν κι αυτοί κάποια αρκετά υπέροχα αντικείμενα» δήλωσε μεταξύ άλλων, στην πρώτη του συνέντευξη στους βρετανικούς «Times» ο Μαρκ Τζόουνς ο οποίος επιστρατεύθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να αναλάβει προσωρινά τη διεύθυνση προκειμένου να σώσει την κατάσταση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των κλοπών περίπου 2000 αντικειμένων που γίνονταν επί σειρά ετών, με την βοήθεια πρώην εργαζόμενου, χωρίς κανείς υπεύθυνος να αντιληφθεί το παραμικρό. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη θέση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

Όσον αφορά στην γενικότερη διεθνή πίεση που ασκείται τα τελευταία χρόνια για τον επαναπατρισμό πολύτιμων αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους αλλά και στα σχόλια που θέλουν το Βρετανικό Μουσείο ως τον μεγαλύτερο αποδέκτη κλεμμένων αρχαιοτήτων από όλο τον κόσμο, ο Μαρκ Τζόυνς εμφανίστηκε επικριτικός: «Αυτό, είναι πλήρης ανοησία. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έχουμε είναι νόμιμα αρχαιολογικά ευρήματα ή έχουν διαπραγματευτεί νόμιμα. Η ιδέα ότι τα πάντα στο Bρετανικό έχουν κατά κάποιο τρόπο ένα κατακριτέο παρελθόν είναι εντελώς αναληθής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε, βέβαια, πως η διαχείριση της πρόσφατης αποκάλυψης των κλοπών που γίνονταν στο Βρετανικό Μουσείο, επί 20 ολόκληρα χρόνια, ήταν μια απαιτητική υπόθεση και αποτελεί προτεραιότητά του, και απέδωσε το δυσάρεστο αυτό γεγονός στην έλλειψη καταγραφής του συνόλου των φιλοξθενούμενων εκθεμάτων του μουσείου, κάτι το οποίο πρόκειται να αλλάξει καθώς ως βασικός στόχος έχει τεθεί η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος 13.12.2025
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα 13.12.2025
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα 13.12.2025
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος 13.12.2025
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Ελλάδα 13.12.2025
Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό

Η τεταμένη στιγμή ανάμεσα στον Τζέικομπ Ελόρντι και φωτογράφο: Μου το κάνετε πραγματικά πολύ δύσκολο να ζήσω

Αθλητικά Νέα 13.12.2025
«Τζέικομπ, σε αγαπάμε», είπε παπαράτσι στον ηθοποιό με εκείνον να απαντά «Εγώ δεν σας αγαπώ»

Αποκάλυψη BBC για τα «μωρά των Βίκινγκ»: Βιομηχανία 2 δισ. δολαρίων πίσω από τον Δανό δότη σπέρματος

Κόσμος 13.12.2025
Πώς εξηγείται η δημοφιλία του δανέζικου ή λεγόμενου «σπέρματος των Βίκινγκ» και χρειάζεται τελικά αυστηρότερος έλεγχος του κλάδου, αναρωτιέται το BBC

Αγρια επεισόδια στην Ινδία: Οπαδοί τα έκαναν γης μαδιάμ επειδή ο Μέσι εμφανίστηκε μόνο για λίγα λεπτά

Κόσμος 13.12.2025
Καταγγέλλουν ότι είχαν πληρώσει έναν μισθό για να δουν τον Αργεντίνο σταρ που έμεινε μόνο για 20 λεπτά στο γήπεδο

Καιρός ‑ Τσατραφύλλιας: «Σκληρό καρύδι ο αντικυκλώνας»

Καιρός 13.12.2025
Τι προβλέπει για τα Χριστούγεννα

Ξανά υπέρ του Φειδία Παναγιώτου ο Έλον Μασκ: Ψηφίστε τον για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κόσμος 13.12.2025
Ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος είδε ένα βίντεο του ευρωβουλευτή από την Κύπρο κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ενθουσιάστηκε

Τι έβαλε πάλι! Η στιγμή που ο Στεφ Κάρι ευστοχεί από την άλλη άκρη του γηπέδου ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 13.12.2025
Ο σούπερ σταρ έπαιξε για πρώτη φορά μετά τις 27 Νοεμβρίου