E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ του δανεισμού με ανταλλάγματα δηλώνει ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Τι είπε στην πρώτη του συνέντευξη για τις κλοπές και τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους

Δημοσίευση 1/2/2024 | 20:51

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ του δανεισμού με ανταλλάγματα δηλώνει ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Σταθερά υπέρ του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα με αντάλλαγμα πολύτιμες αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία, πρόταση την οποία η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει με δημόσιες δηλώσεις της – τάσσονται τα ανώτατα στελέχη του Βρετανικού Μουσείου. Μετά τις επανειλημμένες αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα του Προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ο προσωρινός διευθυντής του, χαρακτήρισε ως πιθανό και υλοποιήσιμο το ενδεχόμενο του δανεισμού.

«Θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ μια σχέση μεταξύ ημών και του Μουσείου Ακρόπολης που θα περιλάμβανε αμοιβαία δάνεια. Γιατί όχι; Έχουν κι αυτοί κάποια αρκετά υπέροχα αντικείμενα» δήλωσε μεταξύ άλλων, στην πρώτη του συνέντευξη στους βρετανικούς «Times» ο Μαρκ Τζόουνς ο οποίος επιστρατεύθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να αναλάβει προσωρινά τη διεύθυνση προκειμένου να σώσει την κατάσταση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των κλοπών περίπου 2000 αντικειμένων που γίνονταν επί σειρά ετών, με την βοήθεια πρώην εργαζόμενου, χωρίς κανείς υπεύθυνος να αντιληφθεί το παραμικρό. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη θέση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

Όσον αφορά στην γενικότερη διεθνή πίεση που ασκείται τα τελευταία χρόνια για τον επαναπατρισμό πολύτιμων αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους αλλά και στα σχόλια που θέλουν το Βρετανικό Μουσείο ως τον μεγαλύτερο αποδέκτη κλεμμένων αρχαιοτήτων από όλο τον κόσμο, ο Μαρκ Τζόυνς εμφανίστηκε επικριτικός: «Αυτό, είναι πλήρης ανοησία. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έχουμε είναι νόμιμα αρχαιολογικά ευρήματα ή έχουν διαπραγματευτεί νόμιμα. Η ιδέα ότι τα πάντα στο Bρετανικό έχουν κατά κάποιο τρόπο ένα κατακριτέο παρελθόν είναι εντελώς αναληθής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε, βέβαια, πως η διαχείριση της πρόσφατης αποκάλυψης των κλοπών που γίνονταν στο Βρετανικό Μουσείο, επί 20 ολόκληρα χρόνια, ήταν μια απαιτητική υπόθεση και αποτελεί προτεραιότητά του, και απέδωσε το δυσάρεστο αυτό γεγονός στην έλλειψη καταγραφής του συνόλου των φιλοξθενούμενων εκθεμάτων του μουσείου, κάτι το οποίο πρόκειται να αλλάξει καθώς ως βασικός στόχος έχει τεθεί η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακριβότερα τα διόδια σε Αττική Οδό και αυτοκινητοδρόμους από την 1η Ιανουαρίου

Ελλάδα Χτες
Οι εταιρείες διαχείρισης ανακοίνωσαν αυξήσεις από 5-10 λεπτά στην Αττική Οδό και από 10 έως 40 λεπτά στις εθνικές οδούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατεπείγουσα έρευνα για τον «Φραπέ» – Η προκλητική κατάθεση, οι απειλές στην Κωνσταντοπούλου και το live τηλεφώνημα στο «100»

Ελλάδα Χτες
Επικαλέστηκε δεκάδες φορές το δικαίωμα της σιωπής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορούμενου

Βόλος: Καταδικάστηκε 51χρονος που χτύπησε την κόρη και τη γυναίκα του με πατερίτσα

Ελλάδα Χτες
Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών

Γαλλία: Και οι Γάλλοι αγρότες στα μπλόκα

Κόσμος Χτες
Σε αποκλεισμούς οδικών αξόνων προχώρησαν Γάλλοι αγρότες που αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,

Συνελήφθη στο Ιράν η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος Χτες
Η 53χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί έλαβε το Νόμπελ το 2023 για τον «αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» -

Πανελλαδική απεργία 16/12: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ελλάδα Χτες
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας

«Πόλεμος» με Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Ο Γιάννης είναι δειλός»

Αθλητικά Νέα Χτες
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την υπόθεση του trade του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική με τον Κέντρικ Πέρκινς να τον χαρακτηρίζει δειλό λόγω της συμπεριφοράς του.

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030

Κόσμος Χτες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Προσοχή απάτη! Μηνύματα SMS και emails που χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Αθηναίων

Οικονομία Χτες
Alert από τον Δήμο Αθηναίων για νέα απάτη

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού

Κόσμος Χτες
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο