E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από 6 Μαρτίου οι κάμερες στα γήπεδα

Οι ημερομηνίες – σταθμοί για το νόμο κατά του χουλιγκανισμού

Δημοσίευση 29/1/2024 | 18:39

Από 6 Μαρτίου οι κάμερες στα γήπεδα
Φωτογραφία από Pixabay

Τις ακριβείς ημερομηνίες από τις οποίες εκκινούν οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αποτροπή και αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, κατά τη σημερινή 4η και τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τη β’ ανάγνωση του σ/ν, υπογράμμισε τα εξής:

Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική.
Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.
Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.
Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Και όπως τόνισε ο Υπουργός Αθλητισμού, εν όψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση μεθαύριο Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου «οι παραπάνω διατάξεις και οι άλλες (π.χ., λειτουργία Λεσχών Φιλάθλων με μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, ρήτρα παραβατικότητας με απομείωση ποσοστού από τη χρηματοδότηση μέσω Στοιχήματος κ.ά.) μαζί με την προβλεπόμενη δευτερογενής νομοθεσία έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την απαρέγκλιτη και ακέραιη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις.
Διατάξεις που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και στοχεύουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων χουλιγκανισμού.

Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση που -για πρώτη φορά- περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια διαδικασίες κυρώσεις και ποινές χωρίς κενά και κυρίως με οριζόντια απαίτηση προς όλους τους εμπλεκόμενους, ορίζοντας την επιβολή ποινών με δέσμια αρμοδιότητα, προκειμένου να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της «οπαδικής βίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μονή Σινά: Νέος Αρχιεπίσκοπος ο Συμεών Παπαδοπουλος

Ελλάδα 14.09.2025
Καθολική αποδοχή από τα μέλη της Σιναϊτικης Αδελφότητας - Ψηφίστηκε και από τις δύο πλευρές

Αγριος τσακωμός μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Ελλάδα 14.09.2025
Ο ένας έχει πέσει στο πάτωμα με τους υπόλοιπους να τον χτυπάνε ασταμάτητα με ένα κοντάρι

Τσάρλι Κερκ: Ο κατηγορούμενος για τη δολoφovία συγκατοικούσε με τραvς σύντροφο

Κόσμος 14.09.2025
Οι νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας

Καλάβρυτα: Ο ηγούμενος της Μονής Σπηλαίου θα πουλούσε το Ευαγγέλιο της Επανάστασης του 1821

Ελλάδα 14.09.2025
Ένα Εθνικό και Θρησκευτικό κειμήλιο θα γινόταν βορά του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας για 200.000 ευρώ!

Η Ελλάδα απαντά στον ΟΗΕ για τις διεκδικήσεις της Λιβύης: «Απορρίπτουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Ελλάδα 14.09.2025
Η επιστολή της Ελλάδας καταγράφει τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα που έθεσε η Λιβύη και συγκεκριμένα για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης

Τα σενάρια για τον δολοφόνο του Τσάρλι Κερκ: Είναι δεξιός, αριστερός ή τρελός;

Κόσμος Χτες
Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον αναμένει να του απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες στη Γιούτα – Ασαφές το κίνητρο της δολοφονίας - Ποιο είναι το κίνημα Groyper και ο Νικ Φουέντες που πιστεύει στη λευκή υπεροχή

Έρευνα του Λιμενικού με εντολή Κικίλια για κόλπο με υαλοκαθαριστήρες από Ρομά στο λιμάνι της Αρκίτσας

Ελλάδα Χτες
Πολίτης ήρθε σε αντιπαράθεση με λιμενικό για την κατάσταση που επικρατεί εκεί

Νέα «ασφυξία» στα Χανιά: 580 «ξεχασμένοι» μετανάστες στην Αγιά, φοβάται για εξέγερση το Λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Περίπου 200 μετανάστες αφίχθησαν στο εκθεσιακό κέντρο Αγυιάς στα Χανιά το περασμένο 24ωρο

Συνελήφθη γνωστή influencer μόδας με ροζ κοκαΐνη στη Ρόδο

Ελλάδα Χτες
Με την υπόθεση συνδέεται νεαρή γυναίκα που, μέχρι σήμερα, καλλιεργούσε δημόσια εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα - «Μοδάτο» και ισχυρό διεγερτικό η «ροζ κοκαΐνη»