E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρση ασυλίας για 5 βουλευτές αποφάσισε η Βουλή

Η βουλευτική ασυλία και τα προνόμια

Δημοσίευση 25/1/2024 | 15:18

Αρση ασυλίας για 5 βουλευτές αποφάσισε η Βουλή

Στην άρση ασυλίας 5 βουλευτών προχώρησε πριν από λίγη ώρα η Ολομέλεια της Βουλής μετά από διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα, οι άρσεις αφορούσαν σε 2 υποθέσεις του βουλευτή της ΝΔ, Παναγή Καπάτου αλλά και των Γ. Γαβρήλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδ. Πουλά (ΠΑΣΟΚ), Π. Μαντά, Μ. Σούκουλη (ΝΔ).

Για τον κ. Καπάτο οι υποθέσεις αφορούσαν σε μήνυση (απάντηση σε προγενέστερη δική του) που έκαναν στη Κεφαλονιά δημοσιογράφοι, οι οποίοι (σύμφωνα με τον βουλευτή) αλλοίωσαν περιστατικά προκειμένου να τον πλήξουν προσωπικά στη τελευταία προεκλογική περίοδο. Ο κ. Καπάτος ζήτησε την άρση της ασυλίας του, κάτι που έγινε τελικά, με 272 και 267 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

Η υπόθεση των υπολοίπων, τεσσάρων βουλευτών αφορούσε σε μήνυση για απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Λακωνίας στο οποίο συμμετείχαν για απαλλοτρίωση οικοπέδου. Και οι τέσσερις ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους με τον κ. Γαβρήλο να συγκεντρώνει 265 θετικές ψήφους, τον Πουλά 266, τον Μαντά 266 και την Σούκουλη, 263.

Βουλευτική ασυλία και προνόμια

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των εγκαλούμενων βουλευτών, άνοιξε στην Ολομέλεια μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τα προνόμια του πολιτικού συστήματος και τον τρόπο με τον οποίο αποστέλλονται οι φάκελοι με τις δικογραφίες από τη δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί το Σώμα θεώρησε πως με ευκολία και χωρίς να κρίνει επί της ουσίας τις υποθέσεις, η Δικαιοσύνη αποστέλλει τις δικογραφίες στη Βουλή ακόμα και σε περιπτώσεις που οι φάκελοι είναι προδήλως αβάσιμοι.

Το θέμα άνοιξε, ο Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ, ο οποίος ως ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω του αβάσιμου των κατηγοριών, ανακοίνωσε πως δεν θα μετέχει στην ψηφοφορία.

« Βρέθηκε μια κοινή συνισταμένη στο σημερινό Συνταγματικό πλαίσιο. γιατί βρέθηκε; Γιατί υπήρχε το επιχείρημα ότι πολλές φορές οι βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τυγχάνουν δικαστικών περιπετειών για να ταλαιπωρηθούν μόνο. Υπήρχε το διάχυτο αίσθημα ότι προστατεύουμε τα του οίκου μας και είμαστε συντεχνία. Αυτό το αίσθημα έκανε ζημιά στο πολιτικό σύστημα και έριξε την αξιοπιστία στο μηδέν», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: « αυτή τη στιγμή στη Βουλή έρχεται άρση ασυλίας, δεν έρχεται σε μια αυτοματοποιημένη και ευνουχισμένη βουλή. Δεν είμαι έτοιμη, άπαξ και το Σύνταγμα μου δίνει την ευθύνη να αποφασίσω κατά περίπτωση, να παραδώσω αυτή την ευθύνη».

Στον αντίποδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας τάχθηκε όχι μόνο υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας αλλά και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Διακρίνω ότι πάει να γίνει αντίδραση του πολιτικού συστήματος δια της αδράνειας και επιστροφής σε παλιές κακές συνήθειες προστασίας του πολιτικού συστήματος. Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην ασυλία, νόμο περί ευθύνης και διορισμό Δικαιοσύνης από τη κυβέρνηση», είπε με τον Νίκο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ να εμφανίζεται υπέρ της ασυλίας αλλά κατά της υπουργικής προστασίας.

« Τα πράγματα είναι λυμένα: η ασυλία δεν έγινε για τη προστασία της εξουσίας αλλά των εκπροσώπων του λαού από την εξουσία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σημειώνοντας: «θεσμικά η βουλή είναι κάτι διαφορετικό και όταν είχε να κάνει ο βουλευτής με αυτοκράτορες και βασιλείς θεσπίστηκαν οι προστασίες για να στέκεται όρθιος απέναντι στις εξουσίες αυτές. Αυτό όμως είχε παραξηλωθεί. Τώρα όμως μετά την αναθεώρηση, τα πράγματα πήγαν στη θέση τους και η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων γίνεται δεκτή. Δεν γίνεται όταν η έγκληση είναι προφανές ότι σκοπεύει στην παρακώληση του έργου του βουλευτή. Και εγώ θα ήθελα να μην υπήρχαν διακρίσεις ούτε προστατευτικά μέτρα αλλά θα ήθελα να μην υπήρχε προχειρότερα και συκοφαντία που είναι εθνικό αγώνισμα».<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/arsi-asylias-gia-5-boyleytes-apofasise-i-boyli">Άρση ασυλίας για 5 βουλευτές αποφάσισε η Βουλή - iefimerida.gr</a></p>

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Αθλητικά Νέα 27.04.2024
Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας

Πέθανε ο Τάκης Χατζόπουλος

Ελλάδα 27.04.2024
Ήταν, μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, δημιουργός της σειράς «Παρασκήνιο»

Πάτρα: Είχαν στήσει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε σχολείο ‑ Στις 19 οι συλλήψεις

Ελλάδα 27.04.2024
Η εγκληματική οργάνωση ολοκλήρωσε τουλάχιστον 65 αγοραπωλησίες ναρκωτικών, μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε σε ανήλικους πελάτες, ακόμη και σε σχολικούς χώρους

Σπαράζει καρδιές η Μαρία Καρυστιανού: «Ξέρω ότι το παιδί μου θα ήταν περńφανο για μένα με αυτό που κάνω»

Ελλάδα 27.04.2024
Συγκλονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών-Θυμάτων Τεμπών

Πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Οικονομία 27.04.2024
Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο θα είναι κλειστό

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση 47χρονου ρεμπέτη από τις Συκιές

Ελλάδα 27.04.2024
Στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» μίλησε o φίλος του

Υπόθεση Καλλιάνου: «Ποτέ δεν πήρα φακελάκι με 500 ευρώ»

Ελλάδα 27.04.2024
«Αμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη»

Λάρισα: Μώλωπες, χτυπήματα, βρισιές, απειλές ‑ 109 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε 109 μέρες

Ελλάδα 27.04.2024
Από νοικοκυρές μέχρι απόφοιτες πανεπιστημίου τα θύματα

Πάσχα: Σε ποιες τιμές θα κυμανθεί το αρνί και το κατσίκι ‑ «Οι περισσότεροι θα πάρουν μισό αρνί»

Οικονομία 27.04.2024
«Ακόμα και 7 ευρώ να πουληθεί ένα αρνί από εμάς δεν πρόκειται να φτάσει στα 10 ευρώ στον καταναλωτή»

Κτηνωδία στη Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο και τον έκαψαν

Ελλάδα 27.04.2024
Μέσα σε κάδο απορριμμάτων του κοιμητηρίου της περιοχής πέταξαν τον σκύλο

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν ‑ Δεν έχουν αναφερθεί θύματα και ζημιές

Κόσμος 27.04.2024
Στην Ταϊβάν έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.000 μετασεισμοί μετά την ισχυρή δόνηση των 7,2 βαθμών

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!