E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

4 σημάδια ότι σε μεγάλωσαν γονείς με ναρκισσιστική διαταραχή

Η παιδική σου ηλικία μίλησε

Δημοσίευση 1/2/2024 | 01:11

4 σημάδια ότι σε μεγάλωσαν γονείς με ναρκισσιστική διαταραχή
Unsplash

Οι ναρκισσιστές γονείς τείνουν να είναι αυτο-απορροφημένοι και απαθείς, παραμελώντας σοβαρά τη σωματική και συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών τους.

Συνήθως δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους συναισθήματα σε σχέση με τις ανάγκες των παιδιών τους. Μπορεί να κάνουν το ελάχιστο για να φροντίσουν τα παιδιά τους ενώ τα μεγαλώνουν σε ένα κατά τα άλλα εχθρικό περιβάλλον.

Δες 4 σημάδια που αποδεικνύουν ότι μεγάλωσες με ναρκισσιστές γονείς

Δημιουργούσαν χάος και τρέλα, ειδικά σε περιόδους που επικρατεί ηρεμία, όπως γιορτές ή πάρτι ή όπως διακοπές, γενέθλια και αποφοίτηση.

Ένας ναρκισσιστής γονέας δεν βιώνει το είδος της αυθεντικής χαράς που θα βίωναν οι περισσότεροι γονείς για τα παιδιά τους, εκτός κι αν αυτή η χαρά συνδέεται με κάποιο τρόπο με τα παιδιά τους που αναζητούν την επικύρωσή τους ή ενισχύουν την εικόνα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε βιώσει συνεχές χάος και τρέλα στην παιδική σας ηλικία, ακόμα και σε περιόδους που προορίζονται να σας γιορτάσουν.

Παρενέβαιναν στις σχέσεις σας και παραβίαζαν την ιδιωτικότητά σας με φρικτούς τρόπους

Οι γονείς που δεν είναι ναρκισσιστές μπορούν να επιδιώξουν να θέσουν υγιή όρια και κανόνες με τα παιδιά τους για να τα κρατήσουν ασφαλή. Ωστόσο, οι ναρκισσιστές γονείς ακολουθούν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο: δεν επιδιώκουν απλώς να σταματήσουν τις ανασφαλείς σχέσεις – θέλουν να σαμποτάρουν όλες τις εκκολαπτόμενες σχέσεις και φιλίες των παιδιών τους. Για παράδειγμα, ένας ναρκισσιστής πατέρας μπορεί να ντροπιάζει υπερβολικά την κόρη του και να την κακομεταχειρίζεται λεκτικά επειδή έχει ένα αγόρι κατάλληλο για την ηλικία της στο λύκειο, αντί να κάνει μια εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση μαζί της για τις σχέσεις.

Επέκριναν τα επιτεύγματά σας και θέλησαν να σχεδιάσουν το μέλλον σας

Ο ναρκισσιστής γονέας αισθάνεται υπερβολικά ότι δικαιούται να ελέγχει και να διαχειρίζεται το μέλλον των παιδιών του. Νιώθουν ότι δικαιούνται να ελέγχουν τα όνειρα που επιδιώκετε, το άτομο που παντρεύεστε, τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε τα παιδιά σας και την καριέρα σας και σας τιμωρούν αυστηρά κατά την εφηβεία και την παιδική ηλικία, εάν προσπαθήσετε να πάτε ενάντια στις επιθυμίες τους με οποιονδήποτε τρόπο ή αποτύχετε να «χωρέσετε» με τον τρόπο που περιμένουν.

Σε υποβάθμιζαν για χρόνια κάνοντας σου gaslighting, μειώνοντας τα θετικά σου χαρακτηριστικά, ώστε να μη γίνεις πολύ ανεξάρτητος. Ταυτόχρονα, χρησιμοποίησαν και εκμεταλλεύτηκαν τα επιτεύγματα και τους πόρους σου για να ενισχύσουν τη δική τους εικόνα.

Παιδιά ναρκισσιστών γονέων μπορεί να μοιραστούν ή να αποκαλύψουν θετικά γεγονότα ή επιτεύγματα στον ναρκισσιστή γονέα, ο οποίος αναπόφευκτα θα τα υποβάλει σε αντιδράσεις ή κρίσεις φθόνου ή κρυφό σαμποτάζ ως απάντηση. Για να αποτρέψει το παιδί από το να επιδιώξει την ανεξαρτησία του, ο ναρκισσιστικός γονέας θα αρχίσει να το κάνει να πιστεύει ότι δεν είναι αρκετά καλό. Μπορεί να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη ή τα φυσικά χαρίσματα του παιδιού σε μια προσπάθεια να τα υπονομεύσουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food 29.04.2024
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

Λινό παντελόνι: Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το πιο δροσερό ανοιξιάτικο στυλ

Style 29.04.2024
Αυτό είναι το μοναδικό παντελόνι που θα χρειαστείς την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι!

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind 29.04.2024
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind 29.04.2024
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Χτες
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind Χτες
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food Χτες
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια Χτες
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς