E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Για ποια διάσημη γυναίκα έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης το «Εγώ πληρώνω τα μάτια που αγαπώ»

Μια όμορφη, καλλιεργημένη γυναίκα με μεγάλη ιστορία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/1/2024 | 11:32

Για ποια διάσημη γυναίκα έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης το «Εγώ πληρώνω τα μάτια που αγαπώ»
αρχειου

Η Καλλιόπη Δαμβέργη, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Καλή Καλό, ειναι ηθοποιός του θεάτρου. Μια όμορφη, καλλιεργημένη γυναίκα με μεγάλη ιστορία.

Η Καλλιόπη γεννήθηκε στην Αθήνα (στις 20 Δεκεμβρίου του 1926), αλλά η καταγωγή της είναι από το Ρέθυμνο. Μητέρα της ήταν η Χρύσα, κόρη του στρατηγού Γ. Καλοχριστιανάκη, υπασπιστή του Βενιζέλου, επίσης ηθοποιός και μια χειραφετημένη για την εποχή γυναίκα.

Πατέρας της ήταν ο Νίκος Δαμβέργης, της οικογένειας των φαρμακοβιομηχάνων. Εκτός από τη θεατρική της σταδιοδρομία, η Καλό έμαθε μόνη της ξένες γλώσσες και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία στη Λωζάνη, και πιο συγκεκριμένα στα συστήματα των Μοντεσσόρι, Ντεκρολύ και Πεσταλότσι.

Η μεταπολεμική ένταξή της στο ΚΚΕ οδήγησε στη σύλληψή της το 1947 από το θέατρο, ενώ εμφανιζόταν στην επιθεώρηση «Το παρδαλό κατσίκι», και στον εκτοπισμό της επί εξάμηνο στην Ικαρία. Μετά την επιστροφή από την εξορία, που συμπίπτει με την ενηλικίωσή της, η Καλή Καλό δημιούργησε τον δικό της θίασο (1950) και ερμήνευσε ρόλους σε όλα τα είδη του θεάτρου. 

Όταν επέστρεψε έγινε θιασάρχης και ήταν γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο. Τότε γνωρίστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη τον οποίο γοήτευσε και εκείνος έγραψε το τραγούδι «Εγώ πληρώνω τα μάτια που αγαπώ».

Η ηθοποιός πραγματοποίησε τρεις γάμους: Τον πρώτο ανήλικη, το 1945, με τον φοιτητή τότε της Σχολής Ικάρων Γιώργο Μαμαλάκη, που σκοτώθηκε ένα έτος αργότερα, προτού γεννηθεί η κόρη τους Γιούλη. 

Το 1957 παντρεύτηκε τον Δημήτρη Βαλμά, τον οποίο είχε γνωρίσει σε περιοδεία στη Σύρο, και με τον οποίο έζησαν στη Θεσσαλονίκη (το εκεί «Στρατιωτικό Θέατρο» τώρα φέρει το όνομά της).

Τέλος, από το 1959 έως το 1979 ήταν παντρεμένη με τον πλοίαρχο Κώστα Καρανικόλα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Χρήστο.

Αλλά σε ηλικία 13 ετών ο Χρήστος τραυματίσθηκε σοβαρά από έκρηξη σε πείραμα χημείας και, παρά το ότι η μητέρα του ξόδεψε όλη της την περιουσία για να θεραπευθεί, απεβίωσε το 1988, σε ηλικία 27 ετών.

Για χρόνια μετά την απώλεια του γιου της, η ηθοποιός είχε αποτραβηχτεί στην Αστυπάλαια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η οικογένεια που ζούσε σε απομόνωση για 42 χρόνια και δεν πήρε χαμπάρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Η φυγή από το σταλινικό καθεστώς και η επιβίωση σε ακραίες συνθήκες

Η γυναίκα που έγινε μύθος και θύμα της Ιστορίας: Η τραγική μοίρα της Υπατίας της Αλεξάνδρειας

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Μια από τις πρώτες μεγάλες επιστήμονες της ανθρωπότητας, ανάμεσα στη γνώση, τη θρησκευτική σύγκρουση και έναν θάνατο που σημάδεψε αιώνια τον πολιτισμό

Τζίμης Αρμάος: Η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποτε έκανε την Ελλάδα να παραμιλά

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Κάποτε τον αποθέωναν, στο τέλος τον ξέχασαν

Η γυναίκα που ανέλαβε το OnlyFans μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Tι αποφάσεις θα πάρει για το μέλλον της πλατφόρμας

Ποια είναι η γυναίκα που διασχίζει 26.000 χιλιόμετρα με άλογο

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Σχεδόν 26.000 χιλιόμετρα πάνω σε ένα άλογο, διασχίζοντας 14 χώρες και δύο ηπείρους

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left Χτες
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left Χτες
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left Χτες
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left Χτες
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του