E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

17 Κλωστές: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα σειρά

Η μαζική δολοφονία στα Κύθηρα του 1909

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 23/1/2024 | 01:20

17 Κλωστές: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα σειρά
@CosmoteTv

Η νέα πολυδιαφημισμένη σειρά της Cosmote TV σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, «17 Κλωστές», βασίζεται στο βιβλίο του Πάνου Δημάκη, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και ως το «Το Γεράκι» στο τηλεπαιχνίδι «The Chase», που με τη σειρά του βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία μαζικής δολοφονίας που συνέβη στα Κύθηρα.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία που στο τέλος βάφτηκε με αίμα. Αυτό συνέβη το 1909 στο χωριό Καλοκαιρινές στα Κύθηρα. Ο τσαγκάρης, Αντώνης Λ., ήταν ένας φιλήσυχος τσαγκάρης, φιλικός με όλους τους συγχωριανούς του στα Γερακιτιάνικα, που ήταν και ένας εξαίσιος λυράρης.

Ήταν τόσο καλό στη δουλειά του που πήγαιναν σε αυτόν για παραγγελίες από όλο το νησί. Μια μέρα όμως, μια γυναίκα πήγε να του παραγγείλει ένα ζευγάρι στιβάνια. Της είπε να έρθει να τα παραλάβει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όταν πήγε, αρνήθηκε να πληρώσει. Μετά από τη διαφωνία τους, του είπε να έρθει από το σπίτι της να τον πληρώσει.

Ο αθώος τσαγκάρης δεν κατάλαβε την παγίδα. Όσο περίμενε, εμφανίστηκε ο σύζυγος της γυναίκας και τον χτύπησε άσχημα. Αμέσως όμως εξαπλώθηκε η φήμη ότι ο τσαγκάρης παρενοχλούσε παντρεμένες γυναίκες. Ντροπιασμένος, έκλεισε το μαγαζί του και έφυγε για την Αθήνα.

Έπιασε δουλειά σε τσαγκαράδικο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, κέρδισε τους πάντες με την καλοσύνη του και το ταλέντο του. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές του δεν το έβλεπαν με καλό μάτι και του έβαλαν μερικά εργαλεία στην τσάντα του, λέγοντας πως τα έκλεψε. Το αφεντικό του, από τα Κύθηρα και αυτός, δεν έδωσε συνέχεια, αλλά τον απέλυσε αφήνοντας τον να φύγει. Ωστόσο, η γυναίκα του πήγε στην αστυνομία και ο τσαγκάρης πέρασε την πόρτα της φυλακής.

Μετά τον εγκλεισμό του, προσπάθησε να βρει δουλειά και πάλι αλλά τον έδιωξαν ξανά. Ήταν το τελειωτικό χτύπημα γι’ αυτόν και θέλησε να πάρει εκδίκηση από όλους όσους τον αδίκησαν. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον θόλωσαν ακόμα περισσότερο και επέστρεψε στα Κύθηρα.

Με ένα μαχαίρι στο χέρι και υπό την επήρεια ουσιών, πήγε σε λάθος χωριό, στις Καλοκαιρινές Κυθήρων, όπου εκείνη την ημέρα γινόταν μια βάφτιση. Μπήκε στην εκκλησία, χτύπησε τις καμπάνες και όταν οι χωριανοί έφτασαν, μαχαίρωσε και σκότωσε 15 συνολικά ανθρώπους. Όταν κατάλαβε για το μακελειό, ο παπάς πήρε το τουφέκι και τον πήρε στο κυνήγι, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Κατάφερε όμως να ξεφύγει και κρύφτηκε στην ταράτσα του σπιτιού του για ένα 24ωρο.

Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και στο δικαστήριο καταδικάστηκε σε θάνατο. Ωστόσο δεν εκτελέστηκε, με την ποινή του να μετατρέπεται σε ισόβια, για να αναλάβει τον ρόλο του δήμιου, όπως συνηθιζόταν με δολοφόνους. Στις φυλακές Ναυπλίου όπου και κατέληξε, μπήκε στην κορυφή της ιεραρχίας. Εκεί έκανε και την 16η δολοφονία του, σκοτώνοντας έναν Μανιάτη, πράξη που του έδωσε το προσωνύμιο «Καπετάν 16». Οι Μανιάτες όμως της φυλακής τον έβαλαν στο μάτι, ζητώντας εκδίκηση. Σε συνεννόηση με τον κουρέα των φυλακών, μια μέρα που πήγε να ξυριστεί, εκείνος του κάρφωσε το ξυράφι στο λαιμό.

Αυτή ήταν η ιστορία του τσαγκάρη και λυράρη που από την ήσυχη ζωή του έφτασε στη φυλακή και τη μαζική δολοφονία, με την κοινωνία να μην του φέρνεται σωστά και εκείνον να θέλει να εκδικηθεί με τον λάθος τρόπο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 θρησκευτικές ταινίες που μάλλον δεν έχεις δει αν και θα έπρεπε

Πάσχα 29.04.2024
Για τους σινεφίλ η εξερεύνηση αυτών των κρυμμένων κινηματογραφικών θησαυρών είναι ένα πασχαλινό δώρο

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper Προχτές
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

The Bear: Η σειρά που οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις

TV Σειρές Προχτές
Ανάγκασε εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν μαζί της

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την