E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ένοχη η Ελλάδα που παραβίασε το δικαίωμα Σύρου στη ζωή

Η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε πάνω από 12 φορές κατά του σκάφους των διακινητών

Δημοσίευση 17/1/2024 | 17:24

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ένοχη η Ελλάδα που παραβίασε το δικαίωμα Σύρου στη ζωή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EΔΔΑ) έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα στη ζωή ενός Σύρου πρόσφυγα όταν η ακτοφυλακή πυροβόλησε πάνω από 12 φορές κατά του σκάφους των διακινητών, στο οποίο επέβαινε πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Το ΕΔΔΑ διέταξε την Ελλάδα να πληρώσει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη σύζυγο και τα δύο παιδιά του Belal Tello, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι καθώς η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθούσε να σταματήσει το σκάφος των διακινητών στο οποίο επέβαινε. Ο Tello πέθανε το 2015, μετά από μήνες νοσηλείας.

Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το δικαστήριο είπε ότι η ακτοφυλακή «δεν είχε δράσει με την απαραίτητη επαγρύπνηση για την ελαχιστοποίηση οποιουδήποτε κινδύνου για τη ζωή».

Συνέδεσε τις ενέργειές της ακτοφυλακής με την αποτυχία της Ελλάδας να θεσπίσει κανονισμούς σχετικά με τη χρήση δυνητικά θανατηφόρου δύναμης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεών της. «Η ακτοφυλακή είχε χρησιμοποιήσει έτσι υπερβολική βία στο πλαίσιο ασαφών κανονισμών για τη χρήση πυροβόλων όπλων», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ υπέρ του Σύρου πρόσφυγα
Η απόφαση χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν η ακτοφυλακή διέταξε ένα μηχανοκίνητο σκάφος κοντά στην Ψέριμο να σταματήσει. Το σκάφος, το οποίο μετέφερε 14 άτομα, άρχισε να κάνει όπως περιέγραψε το δικαστήριο «επικίνδυνους ελιγμούς», προσκρούοντας με το περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής δύο ή τρεις φορές».

Η ακτοφυλακή έριξε επτά προειδοποιητικές βολές και 13 πυροβολισμούς στο σκάφος, είπε το δικαστήριο, επικαλούμενο έκθεση που συντάχθηκε την ημέρα του συμβάντος. Το δικαστήριο χαρακτήρισε την πρακτική του πυροβολισμού στη μηχανή ενός κινούμενου σκάφους ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» κίνηση, δεδομένης της απαιτούμενης ακρίβειας. «Κατά συνέπεια, οι 13 πυροβολισμοί αποτελούσαν κίνδυνο για τους επιβάτες του μηχανοκίνητου σκάφους», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ακροδεξιός δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ σκέφτεται να μηνύσει το νορβηγικό κράτος
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ακροδεξιός δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ σκέφτεται να μηνύσει ξανά το νορβηγικό κράτος
07.01.24
Δύο Σύροι, που επέβαιναν στο σκάφος τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο ένας χτυπήθηκε στον ώμο και ο άλλος, ο Tello, πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε αργότερα για το συμβάν, δύο Τούρκους υπηκόους με την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

Ο Tello νοσηλεύτηκε σε ελληνικό νοσοκομείο για έξι μήνες. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Σουηδία, όπου ζούσαν η γυναίκα και τα παιδιά του, όπου και εκεί συνέχισε να λαμβάνει θεραπεία. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015.

Η έρευνα για το συμβάν από τις ελληνικές αρχές περιελάμβανε «πολλές αδυναμίες… που είχαν καταστήσει την έρευνα ανεπαρκή», ανέφερε το δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα απέτυχε να δείξει ότι η χρήση βίας ήταν «απολύτως αναγκαία», ανέφερε. Η απόφαση περιέγραψε το επίπεδο βίας που χρησιμοποιήθηκε ως «σαφώς δυσανάλογο».

Η απόφαση του ΕΔΔΑ χαιρετίστηκε από την Refugee Support Aegean, μια από τις ομάδες που βοήθησαν στην υποβολή της νομικής προσφυγής. Η υπόθεση «καταδεικνύει για άλλη μια φορά καλά τεκμηριωμένες, συστημικές ελλείψεις στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των επιχειρήσεων της ακτοφυλακής και στη διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασημένιος ο Εμμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου με άλμα στα 6,05μ.

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ντουπλάντις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

Τουρκία: Αιματηρός καυγάς δύο οικογενειών στη Χατάι – 3 νεκροί και 25 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Η σύρραξη ξέσπασε κατά τη διάρκεια της γιορτής Eid al-Fitr και κλιμακώθηκε γρήγορα σε μάχη με πέτρες, μαχαίρια και πυροβόλα όπλα.

Ναύαρχος Παυλόπουλος: «Η αποβατική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι ήδη σε εξέλιξη»

Κόσμος Χτες
Ο επίτιμος αρχηγός Στόλου εκτιμά ότι οι Αμερικανοί διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού μέσω στρατηγικής παραπλάνησης, ενώ αποκλείει πρακτικά κάθε κίνδυνο για την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά: Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη

Οικονομία Χτες
Η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την αντίστοιχη της αμόλυβδης

Ισραήλ για Νατάνζ: «Δεν βομβαρδίσαμε εμείς» – Πληροφορίες για αμερικανικές βόμβες bunker buster

Κόσμος Χτες
Αξιωματούχοι του IDF αρνήθηκαν οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση κατά της πυρηνικής εγκατάστασης, ενώ ισραηλινό δίκτυο επικαλείται πηγές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ.

Καταγγελία από Λόλα Νταϊφά: «Ο Τσαγκαράκης πουλούσε τα κλεμμένα μου κοσμήματα στην εκπομπή του»

Ελλάδα Χτες
Η έφοδος του ελληνικού FBI στην αποθήκη του στο Ελληνικό αποκάλυψε εκτεταμένο κύκλωμα πλαστογράφησης έργων τέχνης, ενώ παράλληλα συνελήφθη και υπάλληλος της γκαλερί του.

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα Χτες
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος Χτες
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν

Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν για το Πάσχα ‑ Πώς θα σουβλίσουμε φέτος

Καιρός Χτες
Η ψυχρή και ασταθής εκκίνηση της άνοιξης δημιουργεί ερωτήματα

7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο στη Βέροια

Ελλάδα Χτες
Το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ υπέστη και ρήξη σπλήνας - Στήθηκε «γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη