E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προτάθηκε για Όσκαρ στον πρώτο του ρόλο αλλά συνέχισε να πουλάει κινητά στο μαγαζί του αδελφού του

Μια παράξενη ιστορία ενός Σομαλού πρόσφυγα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/1/2024 | 00:03

Προτάθηκε για Όσκαρ στον πρώτο του ρόλο αλλά συνέχισε να πουλάει κινητά στο μαγαζί του αδελφού του
@Sony Pictures

Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος του Barkhad Abdi μπορεί να του έφερε φήμη, αλλά δεν του έφερε και χρήματα. Ο 38χρονος σήμερα Σομαλοαμερικανός σταρ του Captain Phillips, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου στα Όσκαρ, δυσκολεύτηκε να συντηρηθεί οικονομικά εκείνη την εποχή.

Ο Abdi εργαζόταν ως οδηγός λιμουζίνας στη Μινεσότα όταν, το 2011, ανταποκρίθηκε σε ένα ανοιχτό κάστινγκ για τον Captain Phillips, το οποίο σκηνοθέτησε ο Paul Greengrass και πρωταγωνιστούσε ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Tom Hanks. Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία της αεροπειρατείας ενός αμερικανικού φορτηγού πλοίου, το Maersk Alabama, το 2009 από Σομαλούς πειρατές, οι οποίοι στη συνέχεια κράτησαν όμηρο τον καπετάνιο του πλοίου. Ο Abdi επιλέχτηκε ως αρχηγός των πειρατών, Abduwali Muse.

Η ταινία είχε προϋπολογισμό 55 εκατομμυρίων δολαρίων, σχετικά μέτριος για τα πρότυπα του Χόλιγουντ, αλλά έκτοτε έχει κερδίσει σχεδόν 219 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Ο Abdi, ο οποίος δεν είχε παίξει ποτέ πριν σε ταινία, πληρώθηκε μόλις με 65.000 δολάρια για την ερμηνεία του, λίγο περισσότερα από το ελάχιστο υποχρεωτικό της Screen Actors Guild (SAG), που είναι 60.000 δολαρία για μια ταινία μεγάλου μήκους.

Όταν ολοκληρώθηκε η παραγωγή, ο Abdi επέστρεψε στη Μινεάπολη και έπιασε δουλειά στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας του αδελφού του. Κατά τη διάρκεια της διαφημιστικής εκστρατείας για την ταινία, η Sony Pictures, η οποία παρήγαγε τον Captain Phillips, του έκλεινε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Beverly Hilton. Το στούντιο του παρείχε επίσης ρούχα και αυτοκίνητο, αν και μόνο για επίσημες εκδηλώσεις. Το The New Yorker είχε λίγα χρόνια μετά αναφέρει: «Ο Abdi ζήτησε να του επιτραπεί να μείνει σε ένα ξενοδοχείο επιβατών για να είναι πιο κοντά στον φίλο του, έναν Σομαλό ταξιτζή από τη Μινεάπολη, ο οποίος τον μετέφερε δωρεάν».

Ο Abdi γεννήθηκε στο Μογκαντίσου το 1985. Σε μια συνέντευξη στο The Daily Beast περιέγραψε τη Σομαλία της πρώιμης παιδικής του ηλικίας ως «ένα πολύ ήσυχο μέρος. Όλοι αγαπούσαν ο ένας τον άλλον, όλοι ήταν γείτονες, υπήρχε μια κοινότητα». Ο εμφύλιος πόλεμος της χώρας ξέσπασε το 1991, όταν ήταν έξι ετών. «Μέσα στη νύχτα έγινε χάος, δολοφονίες και όπλα», είπε. «Ήταν μια πολύ τρομακτική στιγμή για μένα και την οικογένειά μου». Η οικογένειά του διέφυγε για την Υεμένη τον επόμενο χρόνο και μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ο Abdi ήταν 14 ετών. Τελικά εγκαταστάθηκε κοντά στη Μινεάπολη, η οποία έχει μεγάλο πληθυσμό Σομαλών.

Μετά το Captain Philips, μετακόμισε στο Χόλιγουντ για να ακολουθήσει μια καριέρα στην υποκριτική. Οι κριτικές ήταν καλές και ο πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός κέρδισε το βραβείο Bafta για τον καλύτερο Β’ Ανδρικό ρόλο. Ήταν επίσης υποψήφιος για ένα βραβείο SAG, αλλά και για Όσκαρ. Το Captain Phillips προτάθηκε για έξι Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, αν και η ταινία τελικά έφυγε με άδεια χέρια.

Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε κάποιες σειρές και ταινίες, αλλά για να συμβεί αυτό πέρασε τουλάχιστον μια 5ετία. Κι απ’ ότι φαίνεται, μπορεί να κάνει πλέον κάποια καριέρα, αλλά μάλλον δεν έχει λύσει τα οικονομικά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι IDLES έρχονται να κυριεύσουν την Πλατεία Νερού

Μουσική Προχτές
Τελευταία ευκαιρία για τις συνδυαστικές προσφορές των IDLES με το κέρδος έως και τα 36 ευρώ!

Η μυστική εμφάνιση πασίγνωστου ηθοποιού στην Παριζιάνα που πέρασε στα… ψιλά! ‑ Δεν το πρόσεξε ποτέ κανείς

Σινεμά 10.06.2025
Πέρασε μπροστά από την κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα και κανείς δεν τον κατάλαβε – Μόνο οι πολύ παρατηρητικοί θα τον αναγνωρίσουν!

Η διάσημη σειρά που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι μισούν πραγματικά

TV Σειρές 08.06.2025
Μια σαρκαστική και δραματική κομεντί στο σύγχρονο Λονδίνο

Μόνικα Μπελούτσι: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ταορμίνα την τιμά για τα 25 χρόνια της «Μαλένα»

Σινεμά 07.06.2025
Η 60χρονη ηθοποιός έγινε διεθνώς γνωστή πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε

Όταν το έτερο μέλος των Wham! απέτυχε να κάνει σόλο καριέρα     

Μουσική 07.06.2025
Το μοναδικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε

Παύλος Παυλίδης και Κωνσταντίνος Βήτα στο Release Athens 2025

Μουσική 07.06.2025
Μία συναυλία που δεν πρέπει να χάσεις!

Η παράξενη εξαφάνιση που κανείς δεν κατάλαβε πως έγινε

Σινεμά 07.06.2025
Μια υπόθεση που παραμένει ένα μυστήριο, περίπου 33 χρόνια μετά

Black Sabbath: Η τελευταία συναυλία του Όζι Όζμπορν με το θρυλικό συγκρότημα θα μεταδοθεί διαδικτυακά

Μουσική 06.06.2025
Ο Όζμπορν θα ανέβει στη σκηνή με τους Τόνι Αϊόμι, Γκίζερ Μπάτλερ και Μπιλ Γουόρντ μετά από 20 χρόνια