E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καμπανάκι για ελεύθερους επαγγελματίες: Χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη όσοι έχουν χρέη

Tι ισχύει στον ΕΦΚΑ

Δημοσίευση 15/1/2024 | 14:11

Καμπανάκι για ελεύθερους επαγγελματίες: Χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη όσοι έχουν χρέη

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Πάνω από 1,5 εκ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) καλούνται να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2023.

Σε περίπτωση μη ρυθμισμένων οφειλών, οι εν λόγω ασφαλισμένοι αλλά και οι οικογένειές τους θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύουσα ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.


Ο ΕΦΚΑ δεν αναμένεται να δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου, μετά την 31 Γενάρη 2024, κάτι που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Σημειώνεται πως το 2023 ήταν η τελευταία χρονιά που ίσχυε η ευνοϊκή προϋπόθεση λήψης ιατροφαρμακευτικής ικανότητας, μόνο με την κάλυψη των εισφορών που αντιστοιχούν στο σκέλος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους μη μισθωτούς.

Πλέον παροχές υγείας θα έχουν οι μη μισθωτοί που έχουν αποπληρώσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη, διαφορετικά θα μπορούν να μπουν σε πάγια ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης.

Ήδη στον ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός όσων έχουν οφειλές, ώστε να ενημερωθούν και να σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις.

Από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας “Ασφαλιστική Ικανότητα” από το διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται πως με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 ισχύει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πέταξε» στα 8,46 μέτρα ο Μίλτος Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Ομάδων

Αθλητικά Νέα Χτες
Κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2025

Στα επείγοντα επτάχρονος μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Δέχτηκε δαγκωνιές στα πόδια και την πλάτη

Οριστικά έκπτωτη η δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ελλάδα Χτες
«Αναμένω επίσημη κοινοποίηση της απόφασης»

Αστυνομικός της Βουλής: «Δεν έχει βιάσει τα παιδιά του, θα τα ζητήσει πίσω όταν δικαιωθεί» λέει ο δικηγόρος του

Ελλάδα Χτες
«Όλα τα έχει βγάλει από το μυαλό της η σύζυγός μου και έχει βάλει και τις κόρες μας να καταθέσουν ψέματα»

Αγιος Νικόλαος: Αυτοκίνητο «βούτηξε» σε γκρεμό 80 μέτρων

Ελλάδα Χτες
Το όχημα το οδηγούσε μια γυναίκα ενώ η κατάσταση της υγείας της παραμένει άγνωστη

Καιρός: Σαρωτική μεταβολή του σκηνικού την Κυριακή ‑ Συναγερμός για έξι περιοχές

Καιρός Χτες
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

19χρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού ‑ Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία αναγνώρισε το πτώμα της κοπέλας από τα τατουάζ

Ο Θάνος Πλεύρης νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Πολιτική Χτες
Η ορκωμοσία του νέου υπουργού και των νέων υφυπουργών θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 10:00

Το Champion Jet 3 προσέκρουσε στο λιμάνι της Πάρου ‑ Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Πάνω από μία ώρα η αναμονή για τους επιβάτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλα πλοία, αναλόγως του προορισμού τους

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων 3.000.000 οχήματα ‑ Πέλεκυς 400 ευρώ το πρόστιμο

Ελλάδα Χτες
Ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είναι αυτά που... απειλούνται