E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καμπανάκι για ελεύθερους επαγγελματίες: Χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη όσοι έχουν χρέη

Tι ισχύει στον ΕΦΚΑ

Δημοσίευση 15/1/2024 | 14:11

Καμπανάκι για ελεύθερους επαγγελματίες: Χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη όσοι έχουν χρέη

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Πάνω από 1,5 εκ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) καλούνται να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2023.

Σε περίπτωση μη ρυθμισμένων οφειλών, οι εν λόγω ασφαλισμένοι αλλά και οι οικογένειές τους θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύουσα ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.


Ο ΕΦΚΑ δεν αναμένεται να δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου, μετά την 31 Γενάρη 2024, κάτι που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Σημειώνεται πως το 2023 ήταν η τελευταία χρονιά που ίσχυε η ευνοϊκή προϋπόθεση λήψης ιατροφαρμακευτικής ικανότητας, μόνο με την κάλυψη των εισφορών που αντιστοιχούν στο σκέλος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους μη μισθωτούς.

Πλέον παροχές υγείας θα έχουν οι μη μισθωτοί που έχουν αποπληρώσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη, διαφορετικά θα μπορούν να μπουν σε πάγια ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης.

Ήδη στον ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός όσων έχουν οφειλές, ώστε να ενημερωθούν και να σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις.

Από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας “Ασφαλιστική Ικανότητα” από το διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται πως με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 ισχύει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ένας έρωτας γεννιέται;»: Viral η αλληλεπίδραση νεαρής διαδηλώτριας με αστυνομικό σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων

Κόσμος 17.09.2025
Πολλοί σχολιαστές στα social media ερμήνευσαν τη σκηνή ως φλερτ, ωστόσο κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη

Ντουμπάι: Οι 3 λέξεις που άκουσε η 20χρονη πριν τη ρίξουν από την ταράτσα μετά το porta potty part

Κόσμος 17.09.2025
Τα τραύματά της ενισχύουν την εκδοχή να προήλθαν από πτώση ή ξυλοδαρμό

Ροζ σκάνδαλο στο Μαϊάμι: Γνωστή influencer μηνύει αστέρα της ποπ για βίντεο εκδίκησης

Κόσμος 17.09.2025
Μια influencer από το Μαϊάμι χτυπάει τον πρώην της από την Κολομβία, τον ποπ σταρ, με μια εντυπωσιακή πorνογραφική στολή εκδίκησης - και η απάντησή του είναι εκπληκτική

Η ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησε με την οικογένεια Αντετοκούνμπο για τα απειλητικά μηνύματα στην Μαράια

Ελλάδα 17.09.2025
Επικοινωνία με την οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο είχε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά το απειλητικό μήνυμα που δέχθηκε η σύζυγός του Μαράια

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Μαντλίν Μακάν

Κόσμος 17.09.2025
Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν πλέον νομική βάση για να κρατήσουν τον Κριστιάν Μπρικνέρ στη φυλακή, αφού εξέτισε την ποινή του για βιασμό

Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που μένει έγκυος με εξωσωματική μετά από καρκίνο του ενδομητρίου

Ελλάδα 17.09.2025
Η πρώτη στην Ελλάδα εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου

Διαμαντίδης και Παπαλουκάς στο Εurobasket: Οι viral αντιδράσεις τους στα καλάθια της Εθνικής

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Οι θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ έγιναν viral

Αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο

Ελλάδα 17.09.2025
Στόχος είναι να ελεγχθεί η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον απόηχο των τουρκικών αναγγελιών για έρευνες του «Πίρι Ρέις»

Κοινή ανάρτηση Αντετοκούνμπο ‑ Σενγκιούν: «Ο αθλητισμός είναι για να μας ενώνει, όχι να μας χωρίζει»

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Η ανάρτηση Σενγκιούν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα σχόλια για τον Γιάννη, οι απειλές προς τη Μαράια, το live του Αντετοκούνμπο και το τέλος της κόντρας

Καιρός: Σε ποιες περιοχές περιμένουμε σήμερα βροχές

Καιρός 17.09.2025
Πόσο θα δείξουν τα θερμόμετρα σήμερα

«Επιχείρηση‑σκούπα» για τις ξεχασμένες φορολογικές δηλώσεις από την εφορία

Οικονομία 17.09.2025
Στέλνει σημειώματα με φόρους σε χιλιάδες φορολογούμενους - Στο στόχαστρο πρώτα οι υποθέσεις του 2019

Χαλκιδική: Λύκος επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα 5χρονο κοριτσάκι σε παραλία

Ελλάδα 17.09.2025
Το κορίτσι έπαιζε αμέριμνο στην παραλία, όταν ο λύκος της επιτέθηκε