E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η επιστήμη μίλησε! Αυτή η μυρωδιά μειώνει την επιθετικότητα των ανδρών

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Δημοσίευση 10/1/2024 | 00:56

Η επιστήμη μίλησε! Αυτή η μυρωδιά μειώνει την επιθετικότητα των ανδρών
Unsplash

Οι άνδρες είναι λιγότερο επιθετικοί αφού μυρίσουν τα γυναικεία δάκρυα, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν την περασμένη βδομάδα στο PLOS Biology.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ, διαπίστωσε ότι τα ανθρώπινα δάκρυα περιέχουν ένα χημικό σημείο που μειώνει τη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθετικότητα.

Όταν οι ερευνητές αναζήτησαν εθελοντές για τη μελέτη, κυρίως γυναίκες σήκωσαν τα χέρια ψηλά «γιατί για αυτές είναι πολύ πιο κοινωνικά αποδεκτό να κλαίνε», δήλωσε ο φοιτήτρια Ph.D., Shani Agron, η οποία πρωτοστάτησε στο πείραμα, είπε σε μια δήλωση. Ωστόσο, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα δάκρυα δε χρειάζεται να προέρχονται από γυναίκα για να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Προηγούμενες μελέτες με τρωκτικά διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά δάκρυα ποντικιού μειώνουν τη μάχη μεταξύ των αρσενικών ποντικών και οι αρσενικοί μύες αλείφουν τον εαυτό τους με τα δικά τους δάκρυα για να αποφύγουν την επίθεση από άλφα ποντίκια, σημείωσε το Ινστιτούτο Weizmann.

Οι επιστήμονες είπαν ότι άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το "σνιφάρισμα" των δακρύων μειώνει την τεστοστερόνη.

«Δεδομένων των προηγούμενων ευρημάτων που έδειχναν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μετά από οσμή δακρύων και των ευρημάτων σε τρωκτικά που έδειξαν ότι τα δάκρυα μειώνουν την επιθετικότητα, υποθέσαμε ότι τα δάκρυα θα δρούσαν το ίδιο στους ανθρώπους. Ωστόσο, ήμασταν έκπληκτοι από το μέγεθος του αποτελέσματος στο εργαστήριο», είπε η Agron στο Newsweek.

Αφού συνέλεξαν δάκρυα από έξι εθελόντριες που παρακολούθησαν θλιβερές ταινίες, οι ερευνητές εξέθεσαν δεκάδες άνδρες στα δάκρυα ή σε ένα αλατούχο υγρό. Δεν μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ των ουσιών αφού και οι δύο είναι διαυγείς και άοσμες.

Στη συνέχεια, οι άνδρες έπαιξαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε άλλες μελέτες επιθετικότητας, με τους παίκτες να μαζεύουν χρήματα που ο αντίπαλός τους προσπαθεί να τους κλέψει. Οι παίκτες μπορούν να πάρουν εκδίκηση και να κάνουν τον αντίπαλό τους να χάσει χρήματα, παρόλο που δεν θα κέρδιζαν περισσότερα χρήματα για τον εαυτό τους. Αφού μύρισαν γυναικεία δάκρυα, η επιθυμία των ανδρών να εκδικηθούν μειώθηκε κατά 43,7%.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με τα ευρήματα της μελέτης που αφορούν τα τρωκτικά, αλλά σε αντίθεση με τα τρωκτικά, οι άνθρωποι δεν έχουν δομή στη μύτη τους που να ανιχνεύει άοσμα χημικά σήματα.

Η Δρ Minna Lyons, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ, είπε στον Guardian ότι τα ευρήματα είναι «αξιοπρόσεκτα», αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να βγάζουν σημαντικά συμπεράσματα. «Στην πραγματική ζωή, τα πράγματα μπορεί να διαδραματίσουν διαφορετικά. Τα δάκρυα του στόχου της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να κάνουν ελάχιστα στη μείωση της επιθετικότητας του δράστη. Γιατί η χημειοθεσία δεν λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες; » είπε.

«Το κοινωνικό πλαίσιο του κλάματος είναι πολύ περίπλοκο και υποψιάζομαι ότι η μείωση της επιθετικότητας είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές λειτουργίες των δακρύων», πρόσθεσε η Lyons.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο