E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θέμα χρόνου σεισμός έως 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ‑ «Όσο καθυστερεί τόσο ισχυρότερος θα είναι»

«Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2024 | 12:45

Θέμα χρόνου σεισμός έως 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ‑ «Όσο καθυστερεί τόσο ισχυρότερος θα είναι»

Για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, για τον οποίο είπε ότι είναι «θέμα χρόνου να συμβεί» αλλά και για τους αντισεισμικούς ελέγχους σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στην Ελλάδα για τα οποία είπε ότι θα πρέπει να πωλούνται ή να ενοικιάζονται μόνο αν διαθέτουν πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ειδικά για την Κωνσταντινούπολη είπε ότι «ναι, περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο σεισμός αυτός «συνολικά τα 8 Ρίχτερ δεν τα ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα. Βέβαια εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού, Δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια».

Μέσα στο 2024 ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ απόλυτη προτεραιότητα στην Ελλάδα «έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο».

Όσον αφορά, δε, τα ιδιωτικά κτήρια ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «θα πρέπει να περάσουν έλεγχο. Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών».

«Κοιτάξτε, δεν μπορεί -όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απέξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων. Βεβαίως θα πρέπει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Σταδιακά θα γίνει αυτός ο έλεγχος. Προτείνουμε να γίνει αυτός ο έλεγχος και βέβαια αυτό θα προσδώσει μια άλλη αξία στα κτήρια και όσον αφορά τα κτήρια τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν ή έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον κανονισμό επισκευής και επαναφοράς των κτιρίων στην αντισεισμική τους επάρκεια. Υπάρχουν κανονισμοί αυτοί από τον ΟΑΣΠ που έχουμε εκδώσει πρόσφατα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα μαθήματα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία ο καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε ότι «εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλή: Αρση της ασυλίας της Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση, για άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατόπιν αναφοράς δικαστικής γραμματέως στη δίκη για τα Τέμπη και ένορκης εξέτασης τεσσάρων αστυνομικών

Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση 47χρονου στο Ζωγράφου ‑ Νεκρός εντοπίστηκε στο Γουδή

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο 47χρονος είχε χαθεί από τις 14 Ιουνίου χωρίς κανένα ίχνος

Ο Φουρνιέ τήρησε την υπόσχεσή του: Έβαψε κόκκινα τα γένια του μετά την κατάκτηση της Euroleague από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο Γάλλος σταρ είχε συμφωνήσει με τον κουρέα του ότι, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτούσε την Euroleague, θα του έδινε ελεύθερο χέρι να κάνει ό,τι ήθελε στα γένια του

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων – Από πότε τίθεται σε λειτουργία

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Με τη νέα οργανωτική δομή, η ΑΑΔΕ αποκτά ενιαίο κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης

Κατάρ: Έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου ‑ 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η έκρηξη στο Ρας Λάφαν, την κύρια μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προκλήθηκε από «τεχνικό ατύχημα».

Τραγωδία στη Γαλλία: Δύο παιδιά πέθαναν από τον καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας τους ενώ εκείνη ψώνιζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ακριβής λόγος θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για καρδιακή ανακοπή

Προκαλεί η σύζυγος του δολοφόνου της Σταυρούλας: Ήταν παράξενη γυναίκα, να κάνει σχέση αυτός με αυτή;

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Είμαι σίγουρη και βέβαιη, ο άνδρας μου είναι αθώος, το υποστηρίζω μέχρι θανάτου, είπε η σύζυγος του καθ` ομολογία δολοφόνου της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν είναι αυτός, τότε ναι, να πληρώσει»

Διανομέας της Amazon έβγαλε εκατομμύρια γράφοντας εργασίες και δίνοντας εξετάσεις για φοιτητές

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βοηθούσε φοιτητές σε εργασίες και εξετάσεις, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια δολάρια

Γαλλία: Από τη ζέστη πηδούν στον Σηκουάνα

Κόσμος 22.06.2026
Τρεις νεκροί στη Γαλλία, θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών σαρώνουν την Ευρώπη

Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ένταλμα σύλληψης

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Αβραμόπουλος για το ένταλμα σύλληψης των Βέλγων: Απολύτως αβάσιμο ζήτημα, δεν θα κάνω χρήση της ασυλίας, ζητώ πλήρη δικαστική έρευνα

Ανοιξε η Αθηνών ‑ Λαμίας: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο Ακραίφνιο

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή