E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: Ο Μπάιντεν αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο μελλοντικές διαπραγματεύσεις Κιέβου με Μόσχα

Δημοσίευση 1/1/2024 | 21:23

Politico: Ο Μπάιντεν αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία

Για στροφή των ΗΠΑ στη στρατηγική της αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο σε άρθρο του το POLITICO, με τον σχεδιασμό να επικεντρώνεται περισσότερο στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Ουκρανίας για να προσέλθει στο μέλλον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Ουκρανία να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα τη θέση τους πλέον από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας, στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου, αναφέρει στο άρθρο του το Politico.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, μια τέτοια διαπραγμάτευση πιθανότατα θα σήμαινε παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημόσια ότι δεν υπάρχει επίσημη αλλαγή στην πολιτική τους και ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας για απελευθέρωση των εδαφών της. Ωστόσο, Ουκρανοί, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τώρα την αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου μακριά από την αποτυχημένη ως επί το πλείστον αντεπίθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ισχυρότερη αμυντικά θέση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Αυτή η προσπάθεια περιελάμβανε επίσης την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την οικοδόμηση οχυρώσεων, τη δημιουργία αντιαρματικών εμποδίων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ταχεία επανάκαμψη της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο οπλισμό που το Κογκρέσο των ΗΠΑ αδυνατεί προς το παρόν να εξασφαλίσει.

Το POLITICO αναφέρει ότι μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα στοχεύει στη στήριξη της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. «Αυτή ήταν η θεωρία μας για το ουκρανικό ζήτημα σε όλη τη διάρκεια, ο μόνος τρόπος με τον οποίο τελειώνει τελικά αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ισχυρή όταν έρθει αυτή η ώρα». Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντεπιτίθενται. Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν την επικράτειά τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση».

Για τον Μπάιντεν, η διαχείριση του πολέμου που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας -με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του- θα αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη. Καθώς βοηθά την Ουκρανία να στραφεί σε μια πιο αμυντική στάση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν φαίνεται να δίνει το πλεονέκτημα στον Πούτιν αφού επιμένει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ότι στηρίζει πλήρως την υπόσχεση για νίκη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί της Μόσχας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Ελλάδα 07.12.2025
Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Τρόμος για 3 ανήλικες στο Καματερό: Μεθυσμένος Ινδός τις απείλησε με χαρτοκόπτη

Ελλάδα 07.12.2025
Το συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Κόσμος 07.12.2025
«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Ελλάδα 07.12.2025
Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!

Οικονομία 07.12.2025
Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Προκαταβολικά οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες καταβολής

Οικονομία 07.12.2025
Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ενόψει των γιορτών

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα

Κόσμος 07.12.2025
Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη

Κόσμος 07.12.2025
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Ελλάδα 07.12.2025
Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους

Ελλάδα 07.12.2025
Σκοπός του νέου νόμου για την οδική ασφάλεια είναι η αναβάθμιση, η καταγραφή, η βεβαίωση και η είσπραξη τροχονομικών παραβάσεων

Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στο λιμάνι του Βόλου

Ελλάδα 07.12.2025
Το σκάφος του Λιμενικού καρφώθηκε στον κυματοθραύστη, στα Πευκάκια του Βόλου

Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινά ‑ Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα 07.12.2025
Τι πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας