E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: Ο Μπάιντεν αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο μελλοντικές διαπραγματεύσεις Κιέβου με Μόσχα

Δημοσίευση 1/1/2024 | 21:23

Politico: Ο Μπάιντεν αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία

Για στροφή των ΗΠΑ στη στρατηγική της αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο σε άρθρο του το POLITICO, με τον σχεδιασμό να επικεντρώνεται περισσότερο στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Ουκρανίας για να προσέλθει στο μέλλον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Ουκρανία να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα τη θέση τους πλέον από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας, στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου, αναφέρει στο άρθρο του το Politico.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, μια τέτοια διαπραγμάτευση πιθανότατα θα σήμαινε παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημόσια ότι δεν υπάρχει επίσημη αλλαγή στην πολιτική τους και ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας για απελευθέρωση των εδαφών της. Ωστόσο, Ουκρανοί, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τώρα την αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου μακριά από την αποτυχημένη ως επί το πλείστον αντεπίθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ισχυρότερη αμυντικά θέση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Αυτή η προσπάθεια περιελάμβανε επίσης την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την οικοδόμηση οχυρώσεων, τη δημιουργία αντιαρματικών εμποδίων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ταχεία επανάκαμψη της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο οπλισμό που το Κογκρέσο των ΗΠΑ αδυνατεί προς το παρόν να εξασφαλίσει.

Το POLITICO αναφέρει ότι μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα στοχεύει στη στήριξη της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. «Αυτή ήταν η θεωρία μας για το ουκρανικό ζήτημα σε όλη τη διάρκεια, ο μόνος τρόπος με τον οποίο τελειώνει τελικά αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ισχυρή όταν έρθει αυτή η ώρα». Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντεπιτίθενται. Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν την επικράτειά τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση».

Για τον Μπάιντεν, η διαχείριση του πολέμου που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας -με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του- θα αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη. Καθώς βοηθά την Ουκρανία να στραφεί σε μια πιο αμυντική στάση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν φαίνεται να δίνει το πλεονέκτημα στον Πούτιν αφού επιμένει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ότι στηρίζει πλήρως την υπόσχεση για νίκη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί της Μόσχας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

Έντονη αντίδραση της Αγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών»

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο

Κόσμος Χτες
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν

Κόσμος Χτες
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν