E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: Ο Μπάιντεν αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο μελλοντικές διαπραγματεύσεις Κιέβου με Μόσχα

Δημοσίευση 1/1/2024 | 21:23

Politico: Ο Μπάιντεν αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία

Για στροφή των ΗΠΑ στη στρατηγική της αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο σε άρθρο του το POLITICO, με τον σχεδιασμό να επικεντρώνεται περισσότερο στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Ουκρανίας για να προσέλθει στο μέλλον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Ουκρανία να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα τη θέση τους πλέον από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας, στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου, αναφέρει στο άρθρο του το Politico.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, μια τέτοια διαπραγμάτευση πιθανότατα θα σήμαινε παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημόσια ότι δεν υπάρχει επίσημη αλλαγή στην πολιτική τους και ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας για απελευθέρωση των εδαφών της. Ωστόσο, Ουκρανοί, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τώρα την αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου μακριά από την αποτυχημένη ως επί το πλείστον αντεπίθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ισχυρότερη αμυντικά θέση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Αυτή η προσπάθεια περιελάμβανε επίσης την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την οικοδόμηση οχυρώσεων, τη δημιουργία αντιαρματικών εμποδίων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ταχεία επανάκαμψη της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο οπλισμό που το Κογκρέσο των ΗΠΑ αδυνατεί προς το παρόν να εξασφαλίσει.

Το POLITICO αναφέρει ότι μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα στοχεύει στη στήριξη της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. «Αυτή ήταν η θεωρία μας για το ουκρανικό ζήτημα σε όλη τη διάρκεια, ο μόνος τρόπος με τον οποίο τελειώνει τελικά αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ισχυρή όταν έρθει αυτή η ώρα». Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντεπιτίθενται. Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν την επικράτειά τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση».

Για τον Μπάιντεν, η διαχείριση του πολέμου που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας -με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του- θα αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη. Καθώς βοηθά την Ουκρανία να στραφεί σε μια πιο αμυντική στάση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν φαίνεται να δίνει το πλεονέκτημα στον Πούτιν αφού επιμένει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ότι στηρίζει πλήρως την υπόσχεση για νίκη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί της Μόσχας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μύκονος: Ο γυμνός influencer είχε ξαναχτυπήσει ‑ Μπήκε σε καφέ και προσπάθησε να γδυθεί

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Οι εργαζόμενοι τον εκδίωξαν σοκαρισμένοι

Πέθανε ο τραγουδιστής Τζων Τίκης – Η συγκινητική ανάρτηση από τις κόρες του

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Στο απόγειο της καριέρας του εμφανίστηκε γνωστά κέντρα και μαγαζιά, κάνοντας συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του μουσικού χώρου της εποχής

Υδροστρόβιλοι στη Χαλκιδική: Εντυπωσιακό φαινόμενο στον Κόλπο του Αγίου Όρους

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Εντυπωσιακοί υδροστρόβιλοι εμφανίστηκαν στον Κόλπο του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική - δείτε το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Τι είπε στην Αστυνομία, ο πρώην σύζυγος της διασώστριας του ΕΚΑΒ που δολοφονήθηκε στη Σύρο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Τα δύο ανήλικα παιδιά τους είναι μαζί με τον πατέρά τους στη Σύρο

Κόλαση φωτιάς στη νοτιοδυτική Γαλλία: Ανθρωποι απομακρύνoνται με βάρκες ‑ Σοκαριστικά βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Λεωφορεία έχουν παραταχθεί σε τέσσερις προβλήτες κι όλοι οι κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή - Δραματικές εικόνες στην Αρκασόν

Το διαζύγιο του αιώνα στη Νότια Κορέα: Το ποσό που θα καταβάλλει ο σύζυγος

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Νοτιοκορεατικό δικαστήριο διέταξε τον επικεφαλής του ομίλου SK Group, Τσέι Τάε Γουόν, να αποζημιώσει με 640 εκατομμύρια δολάρια την πρώην σύζυγό του. Η πολύκροτη δικαστική διαμάχη ανέδειξε τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο της χώρας και τα κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αδριατική: Μυστήριο με μαύρους πλαστικούς δίσκους που ξεβράζει η θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η προέλευση της διαρροής παραμένει αδιευκρίνιστη

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Βροχές, καταιγίδες και μεγάλη συχνότητα κεραυνών τις επόμενες ώρες

ΗΠΑ: Πανικός για την Τεχνητή Νοημοσύνη ‑ Ζητούν «διακόπτη έκτακτης ανάγκης»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η διακομματική πρόταση νόμου «AI Kill Switch Act» κατατέθηκε έπειτα από το σοβαρό περιστατικό στο οποίο αυτόνομος AI agent διέφυγε από ελεγχόμενο περιβάλλον δοκιμών και εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση

Στις φλόγες η Αγία Πετρούπολη ‑ Βίντεο από τις ουκρανικές επιθέσεις

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ουκρανικά drones έπληξαν εκ νέου κόμβους logistics της Wildberries - μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Πετρούπολη