E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο πολεμικό μέτωπο και στη Μεσόγειο θέλουν να ανοίξουν Ιράν και Χούτι

Οι αντάρτες στην Υεμένη και η Τεχεράνη κλιμακώνουν τις απειλές τους βάζοντας στο στόχαστρο το διεθνές εμπόριο από πολυσύχναστες οδούς της παγκόσμιας ναυσιπλοιΐας

Δημοσίευση 25/12/2023 | 01:14

Νέο πολεμικό μέτωπο και στη Μεσόγειο θέλουν να ανοίξουν Ιράν και Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη σε αγαστή συνεργασία με το Ιράν απειλούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και στη Μεσόγειο, προκαλώντας ασφυξία στη διεθνή οικονομία, αν καταφέρουν να υλοποιήσουν τις απειλές τους.

Εν τω μεταξύ αυξάνεται και η πίεση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να απαντήσει με κάποιο τρόπο στο Ιράν ή στους «αντιπροσώπους» του στη Μέση Ανατολή, τους Χούτι και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτό όμως θα κλιμάκωνε επικίνδυνα την ένταση σε μια εύθραυστη περιοχή του πλανήτη.

Ήδη όμως η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια «καυτή» ζώνη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα εν μέσω δεκάδων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τους Χούτι.

Η Τεχεράνη φροντίζει και αυτή να κλιμακώσει -ρητορικά για την ώρα- την αντιπαράθεση.

Το Σάββατο, η ιρανική κυβέρνηση απείλησε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα θα μπορούσε να κλείσει λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών και αμερικανικών «εγκλημάτων στη Γάζα».

«Σύντομα θα περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου Θάλασσας, του Γιβραλτάρ και άλλων υδάτινων οδών», είχε δηλώσει ο Ιρανός ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Νακμπί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στο Reuters. Όπως πρόσθεσε: «Χθες, ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ έγιναν εφιάλτης γι' αυτούς και σήμερα είναι παγιδευμένοι στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ο Νακμπί δεν διευκρίνισε πώς θα γίνει αυτό, αν και είπε μάλλον αόριστα ότι θα δούμε «τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων πλωτών οδών».

Η απειλή ανησυχεί τη Δύση, έστω και αν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Στην πράξη όμως λιμάνια της Μεσογείου και ιδίως τα ισραηλινά βλέπουν τις εισαγωγές τους να πέφτουν.

Ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή δήλωνε ότι το Ιράν «εμπλέκεται βαθιά» στον σχεδιασμό επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη απάντηση των ΗΠΑ με ένοπλα μέσα στη δραστηριότητα των Χούτι.

Σήμερα Κυριακή όμως οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια «αναγνώρισης» που διεξήγαγε αεροπλάνο τους στην Ερυθρά Θάλασσα και απειλούν πλέον με αντίποινα. «Το αμερικανικό πολεμικό άνοιξε πυρ με υστερικό τρόπο με πολλαπλά όπλα, δείχνοντας την κατάσταση της σύγχυσης και του άγχους» δήλωσε εκπρόσωπος των Χούτι.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους στόχος των ΗΠΑ ήταν «αναγνωριστικό αεροπλάνο» τους. Ενας από τους πυραύλους των Χούτι εξερράγη κοντά σε πλοίο που ανήκει στη Γκαμπόν και έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα αφότου απέπλευσε από τη Ρωσία.

Ενώ συμβαίνουν αυτά συγκροτείται από τις ΗΠΑ διεθνής δύναμη για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι κατά εμπορικών πλοίων. «Η Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει μια φλεγόμενη αρένα εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες συνεχίσουν (τη σύμπραξη) στη διεθνή ναυτική δύναμη», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι. «Οι χώρες στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο που απειλεί την εθνική τους ασφάλεια», προειδοποίησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Γαλλία αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης ‑ Ήρθε η ώρα για ειρήνη, είπε στον ΟΗΕ ο Μακρόν

Κόσμος Χτες
Είχε προηγηθεί μόλις χθες η αναγνώριση από Βρετανία, Καναδά, Πορτογαλία και Αυστραλία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες

Πατέρας στην Κρήτη παρέσυρε τον 3χρονο γιο του ενώ έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Λόγω της κατάστασής του κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΠΑΓΝΗ, όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Τέμπη: 80 συγγενείς θυμάτων ζητούν να διαταχθεί συμπληρωματική ανάκριση – Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο

Ελλάδα Χτες
Τονίζουν ότι δεν εξετάστηκαν κρίσιμα έγγραφα, όπως αυτό του Γενικού Χημείου του Κράτους για την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών στην μοιραία αμαξοστοιχία

Αυτό είναι το ποσό για το οποίο η 62χρονη έθαψε τη μητέρα της στη Βοιωτία – Πόσα είναι τα χρήματα που θα επιστρέψει

Ελλάδα Χτες
Θα κληθεί να τα δώσει πίσω στο κράτος - και μάλιστα εντόκως- η δημόσια υπάλληλος

Τέμπη: Η ανησυχία γύρω από την απόρριψη του αιτήματος εκταφής από τη δικαιοσύνη

Ελλάδα Χτες
Η θεμελίωση του αιτήματος εκταφής σχετίζεται άμεσα με την προστασία του ιδιωτικού βίου και των δικαιωμάτων των οικείων του θανόντος, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Πρέπει να τον έφερε στα όριά του» λέει πρώην σύντροφος της 59χρονης που δολοφονήθηκε από τον αδελφό της

Ελλάδα Χτες
«Ο 50χρονος είναι ένα παιδί το οποίο ήταν δαχτυλοδεικτούμενο για την ταπεινοσύνη του»

Γιουβέντους: Ποινές φυλάκισης σε Ανιέλι, Νέντβεντ και άλλα πέντε στελέχη

Αθλητικά Νέα Χτες
Με τη σημερινή απόφαση κλείνει οριστικά η υπόθεση για τις υπερτιμολογήσεις και τα ψευδή οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο του κορωνοϊού

Είναι η Τουρκία ο επόμενος ισραηλινός στόχος στη Μέση Ανατολή;

Κόσμος Χτες
Η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται σε μια περίοδο αυξανόμενης καχυποψίας και στρατηγικής αντιπαράθεσης, με τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο των εντάσεων

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 36χρονο για σeξουαλική παρενόχληση 4 παιδιών

Ελλάδα Χτες
Ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά αρνείται τις κατηγορίες και ζήτησε να εξεταστεί το υλικό από κάμερες της περιοχής

Μόσχα και Τεχεράνη υπογράφουν συμφωνίες για κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η Ρωσία δηλώνει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Τεχεράνης στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς