E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Διάδρομος για την επίλυση του θέματος

Δημοσίευση 21/12/2023 | 19:45

Θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Θετική εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη θεωρείται το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου και η αποδοχή του από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρει ότι «από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας», θεωρεί σημαντικό να επισημάνει τρία σημεία: «Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Δικαστήριο είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή».

Επίσης, σημειώνει πως το γεγονός ότι ο Φρέντι Μπελέρη παραμένει εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει τη δυνατότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει να είναι δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, είναι επίσης σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

Περαιτέρω, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η «αναφορά του δικαστηρίου στο αδιέξοδο που προκλήθηκε από την προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος δεν έχει τη νομιμοποίηση να ηγηθεί του δήμου εν απουσία του νικητή, υπογραμμίζει σαφώς την ανάγκη επίλυσης του αδιεξόδου αυτού μέσω της διακοπής της θητείας του ηττημένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας».

Καταληκτικά, κατά τον Έντι Ράμα η αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης και όχι πολιτικής ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το σκεπτικό αυτής της απόφασης δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου.

Αρμόδια πηγή σημείωνε ότι το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Φρέντι Μπελέρη εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος Γκόρο δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου. Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας, υπογραμμίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνετρίβη τουρκικό μεταγωγικό C‑130 στη Γεωργία – Επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.11.2025
Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, συνετρίβη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας, σύμφωνα με τουρικά ΜΜΕ

Αντρας είδε σε βίντεο την πρώην γυναίκα του να του κάνει βουντού

Ελλάδα Χτες
Η ιστορία ενός διαζυγίου που... «κρίθηκε» από τη μαγεία και το βουντού

Τραγωδία στην Αχαΐα: Πέθανε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα

Ελλάδα Χτες
Την ώρα του δυστυχήματος ήταν με τον θείο του

Συντριβή τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Γεωργία: Νεκροί και οι 20 επιβαίνοντες

Κόσμος Χτες
Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη

Νίκος Πλακιάς: «Υπαίτιος ο Καραμανλής για τη δολοφονία 57 ψυχών» δήλωσε έξω από τον Αρειο Πάγο

Ελλάδα Χτες
Οι συγγενείς θυμάτων των Τεμπών δήλωσαν παράσταση υποστήριξης κατηγορίας εναντίον του Καραμανλή - Ζητούν αναβάθμιση σε κακούργημα - «Είναι δύσκολο με το άρθρο 86, πρέπει να καταργηθεί» λέει ο Πλακιάς

Λέσβος: Εικόνες καταστροφής από τη σφοδρή κακοκαιρία ‑ Δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε υπερχείλιση των ποταμών της περιοχής - Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν - Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής

Αττική: Συνελήφθη 19χρονος για εκδικητική ποpνογραφία και απειλές σε ανήλικη

Ελλάδα Χτες
Η Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος, μετά από ενδελεχή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση, εντόπισε τον 19χρονο και προχώρησε στη σύλληψή του

Αθήνα: Αγριος καβγάς υπό καταρρακτώδη βροχή στη μέση του δρόμου – Οδηγός ΙΧ χτύπησε ταξιτζή

Ελλάδα Χτες
Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια άλλων διερχόμενων οδηγών και πεζών

Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο «δίκασε» τον Κριστιάνο: Είναι στους δέκα καλύτερους όλων των εποχών, αλλά όχι δα κι ο κορυφαίος

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου αναγνώρισε τη σπουδαία καριέρα του Πορτογάλου επιθετικού, ωστόσο τόνισε πως δεν τον θεωρεί τον κορυφαίο όλων των εποχών