E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρεκόρ 15ετίας καταγράφουν οι τιμές του ρυζιού: Φόβοι για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης

Εκτροχιάζονται οι τιμές σε βασικά αγαθά

Δημοσίευση 21/12/2023 | 12:21

Ρεκόρ 15ετίας καταγράφουν οι τιμές του ρυζιού: Φόβοι για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης

Νέα βόμβα στις οικονομίες του πλανήτη. Οι τιμές του ρυζιού αγγίζουν υψηλό 15ετίας, προκαλώντας συναγερμό στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη

Οι τιμές του ρυζιού έφτασαν σε νέο υψηλό 15ετίας λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι η αυξημένη ζήτηση και ο αντίκτυπος του φαινομένου «Ελ Νίνιο» θα συσφίξουν περαιτέρω τις προμήθειες σιτηρών που είναι βασικό στοιχείο διατροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ασία και την Αφρική.

Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης, ένα ασιατικό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε κατά 2,5% από την προηγούμενη εβδομάδα στα 650 δολάρια ο τόνος χθες Τετάρτη (20.12), σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι τιμές είχαν φθάσει σε αυτό το επίπεδο στις αρχές Αυγούστου, στον απόηχο των περιορισμών στις εξαγωγές της Ινδίας, όταν παράλληλα η ξηρασία απειλούσε τη σοδειά της Ταϊλάνδης. Αφού υποχώρησαν για το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, οι τιμές εκτοξεύθηκαν εκ νέου τον Νοέμβριο. Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, ειδικά σε χώρες που εξαρτώνται από το ρύζι, όπως οι Φιλιππίνες.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Nαρέντρα Μόντι ανησυχεί επίσης για την επιτάχυνση του πληθωρισμού των τροφίμων πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Το κόστος του ρυζιού αυξάνεται παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές, την καλή σοδειά και τα άφθονα κρατικά αποθέματα, σύμφωνα με το υπουργείο Τροφίμων της χώρας. Το βασικό προϊόν αυξήθηκε περίπου 12% ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια, και οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους εμπόορυς να μειώσουν τις τιμές λιανικής.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σρέτα Ταβισίν δήλωσε αυτή την εβδομάδα οτι η Ινδονησία σχεδιάζει να αγοράσει 2 εκατομμύρια τόνους από τη χώρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι τοπικοί μύλοι καθυστέρησαν τις πωλήσεις μετά τα νέα σχετικά με τις ελπίδες για υψηλότερες τιμές, δήλωσε ο Chookiat Ophaswongse, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης, προσθέτοντας ότι το ισχυρό ταϊλανδέζικο νόμισμα συνέβαλε επίσης στην άνοδο των τιμών.


Οι διαφαινόμενες προμήθειες από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη ενδέχεται να περιορίσουν τις πιθανότητες για οποιαδήποτε απότομη ανοδική πορεία στην αγορά, είπε , σημειώνοντας ότι η Ταϊλάνδη έχει επαρκή αποθέματα νερού για να εγγυηθεί μια καλή δεύτερη καλλιέργεια. Οι υψηλές τιμές θα ενθαρρύνουν επίσης τους αγρότες να επεκτείνουν την παραγωγή, πρόσθεσε.

«Παρόλα αυτά, αναμένουμε ότι η τιμή θα παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα στις αρχές του επόμενου έτους λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων και της απαγόρευσης της Ινδίας», καταλήγει.

Η αύξηση του κόστους των σιτηρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλα βασικά προϊόντα διατροφής όπως είναι το σιτάρι και το καλαμπόκι. Η τιμή του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης αυξήθηκε κατά 36% το περασμένο έτος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου στο Σικάγο μειώθηκαν κατά 20% και οδεύουν προς την πρώτη πτώση σε επτά χρόνια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού έχουν μειωθεί κατά περίπου 30% φέτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνετρίβη τουρκικό μεταγωγικό C‑130 στη Γεωργία – Επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.11.2025
Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, συνετρίβη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας, σύμφωνα με τουρικά ΜΜΕ

Αντρας είδε σε βίντεο την πρώην γυναίκα του να του κάνει βουντού

Ελλάδα Χτες
Η ιστορία ενός διαζυγίου που... «κρίθηκε» από τη μαγεία και το βουντού

Τραγωδία στην Αχαΐα: Πέθανε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα

Ελλάδα Χτες
Την ώρα του δυστυχήματος ήταν με τον θείο του

Συντριβή τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Γεωργία: Νεκροί και οι 20 επιβαίνοντες

Κόσμος Χτες
Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη

Νίκος Πλακιάς: «Υπαίτιος ο Καραμανλής για τη δολοφονία 57 ψυχών» δήλωσε έξω από τον Αρειο Πάγο

Ελλάδα Χτες
Οι συγγενείς θυμάτων των Τεμπών δήλωσαν παράσταση υποστήριξης κατηγορίας εναντίον του Καραμανλή - Ζητούν αναβάθμιση σε κακούργημα - «Είναι δύσκολο με το άρθρο 86, πρέπει να καταργηθεί» λέει ο Πλακιάς

Λέσβος: Εικόνες καταστροφής από τη σφοδρή κακοκαιρία ‑ Δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε υπερχείλιση των ποταμών της περιοχής - Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν - Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής

Αττική: Συνελήφθη 19χρονος για εκδικητική ποpνογραφία και απειλές σε ανήλικη

Ελλάδα Χτες
Η Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος, μετά από ενδελεχή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση, εντόπισε τον 19χρονο και προχώρησε στη σύλληψή του

Αθήνα: Αγριος καβγάς υπό καταρρακτώδη βροχή στη μέση του δρόμου – Οδηγός ΙΧ χτύπησε ταξιτζή

Ελλάδα Χτες
Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια άλλων διερχόμενων οδηγών και πεζών

Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο «δίκασε» τον Κριστιάνο: Είναι στους δέκα καλύτερους όλων των εποχών, αλλά όχι δα κι ο κορυφαίος

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου αναγνώρισε τη σπουδαία καριέρα του Πορτογάλου επιθετικού, ωστόσο τόνισε πως δεν τον θεωρεί τον κορυφαίο όλων των εποχών