E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιερά Σύνοδος για ομόφυλα ζευγάρια: Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια, ούτε αξεσουάρ για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας

Οι συνοδικοί Ιεράρχες έστειλαν εγκύκλιο σε όλες τις Μητροπόλεις με τις θέσεις της Εκκλησίας για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Δημοσίευση 20/12/2023 | 18:56

Ιερά Σύνοδος για ομόφυλα ζευγάρια: Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια, ούτε αξεσουάρ για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας

«Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρονται οι συνοπτικές θέσης της για το γάμο και την υιοθεσία υπέρ ομόφυλων ζευγαριών. Την εγκύκλιο υπογράφει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επομένως δεν τίθεται θέμα ‘αντίθεσης’ των απόψεών του με την Ιερά Σύνοδο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος τοποθετήθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη αποκλειστικά κατά της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και όχι κατά της συμβίωσής τους. Ο ίδιος, δεν αναφέρθηκε σε ‘γάμο’ αυτών.
Επιπλέον, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος τοποθετείται κατά του πολιτικού γάμου γενικά και όχι μόνο του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην εγκύκλιο, που εστάλη στις Μητροπόλεις, καταγράφεται η διαφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με την ομόφυλη γονεϊκότητα, καθώς δεν ικανοποιούνται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα, αλλά και η διαφωνία με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επεκτείνονταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δεν θα ήταν νομικά επιτρεπτός ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα υιοθεσίας, όπως ισχύει σήμερα για τα έγγαμα ζευγάρια.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο συγκεκριμένα, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού έχει τη δική της θετική πρόταση ζωής, που είναι ο χριστιανικός γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Σε ό,τι αφορά τις ομοερωτικές τάσεις και πράξεις, σημειώνεται πως όλοι οι άνθρωποι, παρά τις ατέλειες και αδυναμίες τους, είναι εξίσου τέκνα και εικόνες του Θεού. Κανείς δεν μπορεί να κατακριθεί εξαιτίας των χαρακτηριστικών ή των τάσεων, με τις οποίες γεννήθηκε. Η Εκκλησία, ως οικογένεια που είναι, δεν απορρίπτει κανένα πρόσωπο για τις αδυναμίες του. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και επομένως υπεύθυνος εάν οι επιλογές του, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του τον οδηγούν ή τον απομακρύνουν από τον Θεό.

Αναφορικά με την «Ισότητα» στο γάμο και στην υιοθεσία, η εγκύκλιος παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ενωσιακό Δίκαιο. Καταγράφει ως ‘αναληθές’ το γεγονός ότι προκειμένου να γίνει λόγος για ανάγκη ίσης μεταχείρισης ή εξίσωσης μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στο δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας στην Ελλάδα, θα έπρεπε να προϋπάρχει νομικά μία αδικαιολόγητη ανισότητα, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Όμως, τόσο βάσει του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 21) όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο γάμος προβλέφθηκε ρητά μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κράτη υποχρεούνται να νομοθετήσουν για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο εναλλακτικούς θεσμούς αστικής ένωσης, όπως το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα, και δεν υποχρεούνται σε θέσπιση ομόφυλου γάμου ή δικαιώματος ομόφυλης γονεϊκότητας.

Τα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή, δεν έχουν καμία υποχρέωση να νομοθετήσουν γάμο και δικαίωμα υιοθεσίας υπέρ ομόφυλων ζευγαριών. Εξάλλου, το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα χορηγεί στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με αυτά του γάμου, με δύο εξαιρέσεις: το δικαίωμα ληξιαρχικής προσθήκης του επωνύμου του ενός συμβαλλόμενου μέρους στο επώνυμο του άλλου μέρους και το δικαίωμα υιοθεσίας. Επομένως, αν προχωρούσε στην Ελλάδα η ψήφιση νόμου για το γάμο υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών, θα αναγνωριζόταν και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα καταδικάζονταν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω δυσμενούς διάκρισης της ελληνικής νομοθεσίας σε βάρος των έγγαμων ομόφυλων ζευγαριών με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Στην περίπτωση που οποιαδήποτε Κυβέρνηση επεκτείνει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς το δικαίωμα υιοθεσίας, που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, ουσιαστικά μεταφέρει το πολιτικό κόστος σε επόμενη Κυβέρνηση, ώστε να επεκτείνει την υιοθεσία σε συζύγους του ιδίου φύλου, αφού όμως θα έχει προκαλέσει την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας της εσφαλμένης νομοθετικής της πολιτικής, δηλαδή ελλιπούς επέκτασης του γάμου και των δικαιωμάτων, που συνδέονται με αυτόν. Τότε, θα επαναλαμβανόταν ό,τι συνέβη το 2015, όταν επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης, αφότου η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της πλημμελούς νομοθέτησης του, το 2008, μόνο υπέρ των ετερόφυλων ζευγαριών.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΔΙΣ, δεν είναι τυχαίο ότι και τα 20 από τα 56 κράτη της Ευρώπης, που έχουν εντάξει το θεσμό του γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν τα έχουν εξαιρέσει από το δικαίωμα υιοθεσίας.
Από την προσδοκία διασφάλισης του δικαιώματος υιοθεσίας και για τα ομόφυλα ζευγάρια, απορρέει και η πίεση από τις ενώσεις ‘ΛΟΑΤΚΙ’ για την εισαγωγή του γάμου αυτών – αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης, σημειώνει το κείμενο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ‘παραπλανητικές’ ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων σχετικά, αφού τίθεται χωριστά το δίλημμα για την επέκταση του πολιτικού γάμου υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών και εκείνο της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, παρόλο που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν νομοθετικά ως δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Η Ιερά Σύνοδος, προτάσσει την έμφυτη ανάγκη των παιδιών και κατ’επέκταση, το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν με άνδρα πατέρα και γυναίκα μητέρα αντί υποκατάστατων λύσεων, όπως του γονέα Α και του γονέα Β (δύο μητέρες, δύο πατέρες). Τονίζεται πως τα δεν πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως ‘εργαλείο ακτιβιστικής πίεσης’, ενώ θεωρεί πως η ομόφυλη γονεϊκότητα θα ευνοούσε φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών ως παρένθετων μητέρων.

Όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ‘με το θεσμό της υιοθεσίας το κράτος οφείλει να παρέχει σε ένα παιδί την κατάλληλη οικογένεια να το μεγαλώσει και όχι να παρέχει παιδιά σε όποιον θέλει να γίνει γονέας’.
Η δε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, σε επίρρωση της διαφωνίας της με το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων και την τεκνοθεσία από αυτούς, καταλήγει: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Του έδιναν ηρεμιστικά για να μην αντιδρά»: Το ανατριχιαστικό κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Αγγελου

Ελλάδα 17.03.2026
Αδιανόητες αποκαλύψεις στη δίκη της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από την μητέρα του και τον σύντροφό της

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου οι ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε φυλακή του Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πλήγμα ακριβείας για να μειωθούν οι απώλειες, απαντούν οι IDF

Basij: Η βίαιη πολιτοφυλακή του Ιράν που εκπαιδεύτηκε να σκοτώνει για το ισλαμικό καθεστώς

Κόσμος 17.03.2026
Παρακλάδι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο Ιράν, η Basij στρατολογεί εθελοντές που υποκινούνται από ζήλο και αφοσίωση στην Ισλαμική Δημοκρατία

Νετανιάχου: Φωτογραφία την ώρα που δίνει εντολή για τις δολοφονίες Λαριτζανί και Σολεϊμανί

Κόσμος 17.03.2026
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις εξόντωσης των ηγετικών στελεχών της πυραμίδας εξουσίας του Ιράν

Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ: Νεκρός ο Αλί Λαριτζανί

Κόσμος 17.03.2026
Έπεσε νεκρός σε στοχευμένο χτύπημα στην Τεχεράνη- Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Ιράν

Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι θα τα καταφέρουν

Ελλάδα 17.03.2026
Οι δουλειές που αλλάζουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι μένουν πίσω

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Ελλάδα 17.03.2026
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως

Λαμία: Αυτή είναι η 27χρονη μητέρα τριών παιδιών που σκοτώθηκε σε τροχαίο ‑ Πώς έγινε η τραγωδία

Ελλάδα 17.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Λαμία όπου είχε παντρευτεί

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Ελλάδα 17.03.2026
Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κόσμος 17.03.2026
Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Ελλάδα 17.03.2026
Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

Κόσμος 17.03.2026
Την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν οι δικαιούχοι και θα έχει ισχύ για ολόκληρο το 2026