E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιάννης Βρούτσης: Αυτά είναι τα 7 μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Αθλητισμού

Δημοσίευση 20/12/2023 | 17:34

Γιάννης Βρούτσης: Αυτά είναι τα 7 μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Το θέμα της οπαδικής βίας είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τα τελευταία γεγονότα και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού έπειτα από επεισόδια που έγιναν στον Ρέντη, με τον υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και να ανακοινώνει τα 7 μέτρα που θα ισχύουν από εδώ και πέρα.

Όπως, λοιπόν, έκανε γνωστό ο υπουργός, αυτά τα μέτρα είναι τα ακόλουθα

Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ
• Μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας
• Πλαίσιο αρχαιρεσιών και διοίκησης της Λέσχης
• Εποπτεία της ΠΑΕ στη Λέσχη και αστική ευθύνη της εις ολόκληρον
• Υποχρεωτική σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός 6 μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων
• Άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ)
• Υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας για τα γήπεδα Super League και Basket League
• Βεβαίωση καλής λειτουργίας του από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα
• Εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς, ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών
• Εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος

Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ

• Σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθίσταται 5μελής και ευέλικτη, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
• Δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
• Συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης
• Σκοπός της, η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις
• Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.

Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

• Κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ, έπειτα από τις εκθέσεις των Παρατηρητών της και της ΕΛ.ΑΣ., κατά δέσμια αρμοδιότητα επιβάλλονται από το Υπουργείο Αθλητισμού με αυτοματοποιημένο τρόπο κυρώσεις για περιστατικά οπαδικής βίας, όπως ρίψη εύφλεκτων υλικών.

• Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κ.λπ., ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των διαιτητών, καθώς και κατά των αξιωματούχων των επαγγελματικών ομάδων.

ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

• Απομείωση της χρηματοδότησης για Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) και Ερασιτεχνικά Σωματεία σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μιας αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.
• Τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

• Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• Αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου
• Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους
Προϋπόθεση για τους χρήστες η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης στη συνέντευξη Τύπου

«Βρισκόμαστε μία κρίσιμη καμπή για το φλέγον ζήτημα της οπαδικής βίας. Μάστιγα και πληγή που διώχνει τον κόσμο από τα γήπεδα και οπλίζει τα χέρια των νέων ανθρώπων. Χρησιμοποιώ τη λέξη χούλιγκαν και όχι οπαδός. Οπαδοί δηλαδή άνθρωποι που αγαπούν μία ομάδα και την ακολουθούν. Πιστέψτε με έχουν απογοητευθεί. Στα γήπεδα πρέπει να επιστρέψουν οι παρέες, οι πατεράδες και οι μανάδες. Οι υγιείς φίλαθλοι.

Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού είχαμε και τη σοκαριστική δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει και να το σπάσουμε. Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει αποφασιστικά μέτρα όπως το ιδιώνυμο που αυστηροποιήθηκε και ποινές που είναι οι πιο αυστηρές σε όλη την Ευρώπη.

Ενώ τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αυστηρά γίναμε μάρτυρες της θηριωδίας εναντίον ενός αστυνομικού που παλεύει για τη ζωή του. Αυτή η μαζική βία ζει και τρέφεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εκεί οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας με ένα νομοθετικό πλαίσιο συμπαγές, ισχυρό και αποτελεσματικό. Η Κυβέρνηση είναι εδώ για να προστατέψει τους πολλούς πολίτες αλλά και τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει και να θεσμοθετήσει όσα είπαμε. Στην προσπάθεια αυτή τους θέλουμε όλους σύμμαχους. Είμαστε αποφασισμένοι να το τελειώσουμε με αυτά τα 7 μέτρα που εξήγγειλα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακούσετε σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα διάβασα τον πρώτο νόμο. Τον νόμο Φούρα που από τότε είχε προβλέψει και διαβλέψει τι θα γινόταν. Μετά ο Ορφανός με τις κάμερες, ο Λιάπης και ο Κοντονής. Πάλι ο Κοντονής με το θέμα της ταυτοποίησης των εισιτηρίων. Ήταν και άλλοι νόμοι με αυστηρό πλαίσιο με τον Λευτέρη Αυγενάκη πριν από μένα.

Η πρώτη παρέμβαση. Το θέμα των Λεσχών Φιλάθλων που έχει καταστρατηγηθεί πλήρως. Το πρώτο μέτρο μία Λέσχη ανά έμβλημα. Οτιδήποτε άλλο θα κλείνει.

Η ΠΑΕ θα έχει την καθολική ευθύνη για τη λειτουργία της Λέσχης. Η Λέσχη θα έχει θεσμική οντότητα. Αυτή η Ομοσπονδία Λεσχών θα εκπροσωηθεί και στην Ευρώπη.

Ηλεκτρονική εποπτεία εγκαταστάσεων με τις κάμερες. Φέρνουμε ένα νέο πλαίσιο που ξεκινάει αμέσως. Που θα διασφαλίζει όλα τα γήπεδα που ελέγχονται ηλεκτρονικά. Οι κάμερες θα βλέπουν κάθε περιοχή του γηπέδου ακόμα και τα αποδυτήρια. Δύο ημέρες πριν τον αγώνα η Αστυνομία θα ελέγχει το σύστημα των καμερών και να στέλνει στη ΔΕΑΒ τα αποτελέσματα. Εάν ο έλεγχος δεν δείχνει πώς όλα είναι καλά τότε το παιχνίδι θα γίνεται χωρίς κόσμο. Θα υπάρχει μία πλατφόρμα. Εάν το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς την ημέρα του αγώνα ο επόμενος της ομάδας θα γίνεται χωρίς κόσμο.

Το τρίτο είναι η αναμόρφωση της ΔΕΑΒ. Της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας. Θα είναι ένα ολιγομελές όργανο. Όργανο με 5 άτομα. Θα έχουν έναν σημαντικό ρόλο και έργο. Θα λειουργούν ως ενδιάμεσοι για να βγάζουμε πρόστιμα και αποφάσεις.

Στη συνέχεια ενίσχυση των διοικητικών μέτρων. Ήρθε η ώρα εκτός από τα γνωστά μέτρα να πάρουμε ως κράτος κάποια επιπλέον μέτρα. Εδώ η ΔΕΑΒ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Θα είναι τρία επίπεδα ποινών. Ανάλογα με τη διαβάθμιση στο πρώτο επίπεδο θα υπάρχουν ποινές χρηματικού χαρακτήρα, το 2ο χωρίς κόσμο και το 3ο πολλαπλάσιες επιπτώσεις.

Στην κάρτα που προβλήθηκε αναφέρεται πώς προβλέπεται μέχρι και ποινή φυλάκισης για δηλώσεις δηλώσεις, ανακοινώσεις και καταχωρτήσεις ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος οργάνων. Επιπλέον θεσμοθετείται η ρήτρα παραβαικότητας για να υπάρχει ποσοστό παρακράτησης από το ποσοστό για το στοίχημα. Για κάθε παράβαση θα υπάρχει αντιστοίχηση οικονομική και θα πηγαίνουν τα χρήματα στα αθλητικά κέντρα.

Προτελευταίο το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πάει σε ένα σύγχρονο τροπο με το κινητό τηλέφωνο. Σήμερα το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν θα μεταβιβάζεται αλλά θα διασταυρώνεται. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το αναλαμβάνει.

Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο. Το όνομά του, το γήπεδό του και το κάθισμα που κάθεται. Με τα μέτρα που θα παίρνουμε όλο και λιγότεροι φίλαθλοι θα εμφανίζονται στα γήπεδα.

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις. Μαζί με τις παρεμβάσεις της σύμβασης του Σεν Ντενί».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρίψη βόμβας μέσω drone σε επιχείρηση στην Κρήτη

Ελλάδα 28.04.2024
Αγνωστοι κατέβασαν με drone εμπρηστικό μηχανισμό μέσα στην επιχείρηση με πυροκροτητή και χρονόμετρα

Εργαζόμενοι του «Αττικόν» κατά Καλλιάνου ‑ «Απαράδεκτες οι δηλώσεις του»

Ελλάδα 28.04.2024
Το σωματείο των εργαζομένων βάλλει κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό TCG Anadolu ‑ Για πρώτη φορά σε νατοϊκή άσκηση

Ελλάδα 28.04.2024
Για πρώτη φορά, Ισπανοί και Τούρκοι πεζοναύτες θα αποβιβαστούν από κοινού σε ευρωπαϊκές παραλίες

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από τη δολοφovία στο Μαρούσι

Ελλάδα 28.04.2024
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1, που δείχνει τις δραματικές στιγμές από τη φονική συμπλoκή στο Μαρούσι

Ασημένιος Πρωταθλητής Ευρώπης ο Στέφανος Ντούσκος στην Ουγγαρία

Αθλητικά Νέα 28.04.2024
Το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ουγγαρία κατέκτησε ο Στέφανος Ντούσκος

Μαρούσι: Πώς έγινε το φονικό ‑ Μπλόκαρε το πιστόλι του θύματος και ο δράστης τον μαχαίρωσε στον λαιμό

Ελλάδα 28.04.2024
Αναζητείται ο άνδρας που εκτός από τον 23χρονο ο οποίος έxασε τη ζωή του, τραυμάτισε ακόμη δύο πριν διαφύγει

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 28.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Πέθαvε ο γνωστός αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής

Αθλητικά Νέα 28.04.2024
Ο Στράτος Σεφτελής πέθαvε σε ηλικία 68 ετών, με την είδηση να σκορπά τη θλίψη στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας

Πάτρα: Σοκάρουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες του κυκλώματος που διακινούσε vαρκωτικά μέσα στο σχολείο

Ελλάδα 28.04.2024
Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα που διακινούσε vαρκωτικά μέσα σε σχολείο της Πάτρας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας