E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αστρονομικό ποσό που πετάχτηκε κυριολεκτικά στα σκουπίδια εξαιτίας των εμβολίων

Η προσπάθεια διαπραγμάτευσης

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 19/12/2023 | 00:05

Το αστρονομικό ποσό που πετάχτηκε κυριολεκτικά στα σκουπίδια εξαιτίας των εμβολίων
pexels

Για όλους μοιάζει μακρινή ανάμνηση, για άλλους είναι ακόμα νωπό, αλλά τέτοιες μέρες πριν 4 χρόνια άρχιζε ο πλανήτης να μαθαίνει τι είναι ο COVID-19, χωρίς να έχει ιδέα τι θα ακολουθούσε.

Σύμφωνα με το Politico, σε χώρους υγιεινομικής ταφής κατέληξαν εμβόλια κατά του COVID-19 αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό αναλογεί σε  τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότερες δόσεις αγοράστηκαν στο τέλος του 2020 και σε πολλές χώρες έμειναν στα ψυγεία και μετέπειτα κατέληξαν σε ειδικούς χώρους όπου θάφτηκαν.

Πρωταθλητές στα αχρησιμοποιήτα εμβόλια ήταν οι Εσθονοί και δεύτεροι οι Γερμανοί.

Οι περισσότερες χώρες επεσαν θύματα του ανταγωνισμού που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε Ε.Ε, Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία για ποιος θα παραλάβει πρώτος και περισσότερες παρτίδες εμβολίων.

Όταν η ζήτηση έπεσε, αυτές οι δόσεις ή καταστράφηκαν, ή δεν μπορούσαν άλλο να διατηρηθούν.

Η Κομισιόν κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση υπό την πίεση των χωρών της ΕΕ που υποφέρουν από τον τεράστιο αριθμό διαθέσιμων εμβολίων.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται εμβόλια, με τη Pfizer να έχει υποβάλει μήνυση κατά των εν λόγω κρατών για επειδή – όπως υποστηρίζει η πολυεθνική – δεν πλήρωσαν το συμφωνημένο ποσό.

Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν ζημίες στο κράτος ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βασανιστήρια και σκλάβοι: Ο σκοτεινός κόσμος των στρατοπέδων απάτης της Μιανμάρ

Stories 11.09.2025
Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή 11.09.2025
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι 7 φορές που ενεργοποιήθηκε το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Stories 11.09.2025
Η Πολωνία ζήτησε χθες την ενεργοποίησή του μετά από παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

5 fashion trends που στην πραγματικότητα κρύβουν… αρρώστιες!

Νέα Εποχή Χτες
Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη βικτωριανή Αγγλία: πώς η υγεία «γέννησε» τις πιο iconic τάσεις

Από ποδοσφαιριστής… σε σταρ που θρηνούσε δύο αδέλφια: Η αληθινή ιστορία του Νίκου Κούρκουλου που σοκάρει!

Stories Χτες
Από ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σε αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου – η ζωή του Νίκου Κούρκουλου ανάμεσα στην λάμψη, το θέατρο και τις δύο τραγωδίες που τον σημάδεψαν

«Σταμάτησε το ρολόι στις 13:40» – Η τραγωδία με τις 21 μαθήτριες που σημάδεψε την Ελλάδα

Stories Προχτές
Το καΐκι «Δύο Γιώργηδες» και η εκδρομή που βάφτηκε με αίμα και δάκρυα

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

Stories Προχτές
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα