E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς το διεκδικεί ο εργαζόμενος αν δεν καταβληθεί

Τι ισχύει για το Δώρο Χριστουγέννων στην περίπτωση απόλυσης

Δημοσίευση 15/12/2023 | 09:19

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς το διεκδικεί ο εργαζόμενος αν δεν καταβληθεί
Φωτογραφία από Karolina Grabowska

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι να λήξει η προθεσμία που έχουν οι εργοδότες προκειμένου να καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σε περίπτωση που δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα ή συμβεί κάτι, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.


Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού (για την περίπτωση εταιρείας κλπ), ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος μπορεί να προβεί σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής

ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Από την πλευρά τους, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Τι ισχύει για το Δώρο Χριστουγέννων στην περίπτωση απόλυσης

Το Δώρο Χριστουγέννων 2023 υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση, όμως, που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Αυτό σημαίνει ότι ένας απολυμένος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που αμείβεται με μισθό (ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο) μπορεί να υπολογίσει το Δώρο Χριστουγέννων 2023 που θα του καταβληθεί ως ακολούθως:

-2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό.
-Δύο ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Πάντως, ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών και απολύθηκαν στη συνέχεια, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου Χριστουγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρότες: Αιφνιδιαστική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το μπλόκο του Ε65 – Λόγγου, αγρότες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στο κέντρο των Τρικάλων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα διαφωνίας με τη διαδικασία της συνάντησης

Βόλος: Αγνωστος πυροβόλησε με αεροβόλο ταξί στο κέντρο της πόλης

Ελλάδα Χτες
«Ήταν σαν να χτύπησε την οροφή σκεπάρνι, θα μπορούσε να τραυματιστεί άνθρωπος», κατήγγειλε ο οδηγός, μετά την επίθεση

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα – «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς από μειοψηφίες»

Ελλάδα Χτες
Τρεισίμη ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ισπανία: Πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας τον κατηγορούν για βιασμούς και σeξουαλικές επιθέσεις

Κόσμος Χτες
Δύο πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας τον καταγγέλλουν για βιασμούς και σeξουαλικές επιθέσεις

Πέθανε Ολυμπιονίκης του snowboard ‑ Παγιδεύτηκε από χιονοστιβάδα: «Η ζωή του ήταν πολύ σύντομη»

Κόσμος Χτες
Νεκρός ο θρύλος του snowboard Ueli Kestenholz - Ο 50χρονος Ολυμπιονίκης άφησε την τελευταία του πνοή στην κοιλάδα Lötschental, βυθίζοντας στο πένθος την Ελβετία

Θρίλερ στον Πύργο: Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μαχαίρι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Ελλάδα Χτες
Για 45 λεπτά ο σύζυγός της κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε να βαλει τελος στη ζωή του

Απόπειρα δολοφονίας γυναίκας δικαστή μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην σύζυγό της

Κόσμος Χτες
Της έσωσε τη ζωή ένας κρατούμενος που αφόπλισε τον δράστη πριν πυροβολήσει ξανά εναντίον της

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Κόσμος Χτες
Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Βίντεο δείχνει την 16χρονη Λόρα που αγνοείται στην περιοχή του Ζωγράφου

Ελλάδα Χτες
Εξαφανισμένη για πέμπτη ημέρα η 16χρονη - Βρέθηκε η τσάντα της στην περιοχή του Ζωγράφου