E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανατροπή με καταδικαστική απόφαση για μητέρα που έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή για τον θάνατο των 4 παιδιών της

Η Kathleen Folbigg καταδικάστηκε το 2003 και 20 χρόνια μετά με τη βοήθεια της επιστήμης και της γενετικής κατάφερε να αποδείξει την αθωότητά της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2023 | 12:20

Ανατροπή με καταδικαστική απόφαση για μητέρα που έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή για τον θάνατο των 4 παιδιών της

Η καταδίκη μιας γυναίκας που κάποτε χαρακτηρίστηκε «η χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας» για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της ακυρώθηκε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάνθηκε σήμερα ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη φυλάκιση της Kathleen Folbigg δεν ήταν «αξιόπιστα».

Η 56χρονη έλαβε χάρη και αφέθηκε ελεύθερη από την πολιτειακή κυβέρνηση τον Ιούνιο, αφού όμως πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή.

Η κ. Folbigg συγκινημένη δήλωσε ότι οι αποδείξεις της αθωότητάς της «αγνοούνταν και απορρίπτονταν» επί δεκαετίες.

«Το σύστημα προτίμησε να κατηγορήσει εμένα αντί να δεχτεί ότι μερικές φορές τα παιδιά μπορούν και πεθαίνουν ξαφνικά, απροσδόκητα και σπαρακτικά», δήλωσε σήμερα έξω από το δικαστήριο.

Η υπόθεση της κ. Folbigg έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δικαιοσύνης στην Αυστραλία.

Αφορούσε τους θανάτους των τεσσάρων νηπίων παιδιών της Caleb, Patrick, Sarah και Laura - καθένα από τα οποία πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία μεταξύ 19 ημερών και 18 μηνών. Οι κατήγοροι στη δίκη της ισχυρίστηκαν ότι τα είχε πνίξει.

Η υπόθεση στηρίχθηκε σε έμμεσες αποδείξεις, χρησιμοποιώντας τα ημερολόγια της Folbigg - τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους - για να την παρουσιάσουν ως ασταθή μητέρα, επιρρεπή στην οργή.

Το 2003 καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για τους φόνους της Sarah, του Patrick και της Laura, καθώς και για την ανθρωποκτονία του Caleb.

Αργότερα η ποινή έπεσε στα 30 χρόνια μετά από έφεση, αλλά η Folbigg έχασε μια σειρά από νομικές προσφυγές που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τις καταδίκες της.

Νωρίτερα φέτος, μια έρευνα για την υπόθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την ενοχή της, λόγω επιστημονικών ευρημάτων ότι τα παιδιά της θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια λόγω απίστευτα σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Η δικηγόρος της Folbigg, Rhanee Rego, δήλωσε ότι η νομική της ομάδα ετοιμάζει αίτημα για «σημαντική» αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή της. «Δεν είμαι διατεθειμένη να πω περισσότερα, αλλά σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αποζημίωση που έχει δοθεί ποτέ στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν και υπήρχαν νέα επιστημονικά στοιχεία (το 2019) δεν τηρήθηκαν βασικές επιστημονικές αρχές από τη στιγμή της δίκης», δήλωσε η Anna Maria -Arabia, διευθύνουσα σύμβουλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών. Μην κάνετε κανένα λάθος γιατί αυτού του είδους οι κακοδικίες θα συνεχιστούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Καιρός 18.01.2026
Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Ελλάδα 18.01.2026
H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Auto + Moto 18.01.2026
Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Κόσμος 18.01.2026
Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα ‑Δεν πρόκειται να επιστρέψω»

Κόσμος 18.01.2026
Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Τον απέλυσαν για… ρέστα καφέ και τώρα η εταιρεία πληρώνει αποζημίωση‑μαμούθ!

Κόσμος 18.01.2026
Μια «διαμάχη» για τα ρέστα από έναν αυτόματο πωλητή καφέ κόστισε τη θέση εργασίας ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας από τη Μπρέσια της Ιταλίας

Επίδομα θέρμανσης: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα

Ελλάδα 18.01.2026
Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης για να μην χάσουν την επιδότηση

Βιρτζίνια: Η αστυνομία ψάχνει ύποπτο και εκείνος απαντά κάτω από τη φωτογραφία του!

Ελλάδα 18.01.2026
Υποσχέθηκε να παραδοθεί, ζήτησε συγγνώμη για το στήσιμο και τελικά εμφανίστηκε με selfie

Τρομακτική στιγμή: Κομμάτια από το ταβάνι έπεσαν σε αθλήτρια στο Αρης – Α.Ο. Θήρας (βίντεο)

Αθλητικά Νέα 18.01.2026
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και τρομακτικό περιστατικό σημάδεψε την αναμέτρηση Αρης – ΑΟ Θήρας για τη 14η αγωνιστική της Volley League γυναικών

Σύρος: Αντικρουόμενες καταγγελίες μεταξύ 16χρονων μαθητών ‑ Καταγγελία για ξυλοδαρμό και παρενόχληση

Ελλάδα 18.01.2026
Στο επίκεντρο σοβαρό περιστατικό μεταξύ ανηλίκων με διαφορετικές εκδοχές από τις δύο πλευρές

Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κόσμος 18.01.2026
Οι αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ