E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο επιστήμονας που βρέθηκε στη φυλακή από λάθος της τεχνολογίας ΑΙ

Συγκλονιστική ιστορία: Tο σύστημα AI τον αναγνώρισε εσφαλμένα ως δολοφόνο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/12/2023 | 00:13

Ο επιστήμονας που βρέθηκε στη φυλακή από λάθος της τεχνολογίας ΑΙ
ΜSK1

Ο Ρώσος υδρολόγος Alexander Tsvetkov συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2023, αφού ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαπίστωσε ότι το πρόσωπό του ταίριαζε κατά 55% με το σκίτσο ενός δολοφόνου που σχεδίασε πριν από 20 χρόνια ένας μάρτυρας.

Ο Alexander Tsvetkov, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Βιολογίας Εσωτερικών Υδάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ζει έναν εφιάλτη τους τελευταίους 10 μήνες.

Απομακρύνθηκε από ένα αεροπλάνο τον Φεβρουάριο, μετά από ένα ταξίδι εργασίας στο Κρασνογιάρσκ, και ενημερώθηκε ότι είχε αναγνωριστεί ως ο συγγραφέας μιας σειράς δολοφονιών πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι αυτός και ο φερόμενος συνεργός του σκότωσαν τουλάχιστον δύο άτομα στη Μόσχα και την περιοχή της Μόσχας τον Αύγουστο του 2002, αγνοώντας τις μαρτυρίες πολλών επιστημόνων ότι ο Tsvetkov ήταν μαζί τους την ώρα των δολοφονιών. Πού βασίστηκαν; Σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που βρήκε μια αντιστοιχία 55% μεταξύ του Tsvetkov και ενός σκίτσου που σχεδίασε ένας μάρτυρας πριν από δύο δεκαετίες…

Οι δολοφονίες για τις οποίες κατηγορείται ο Tsvetkov συνέβησαν στις 2 Αυγούστου 2002. Πρώτον, ένας άνδρας με τον οποίο οι ύποπτοι φέρεται να είχαν πιει σκοτώθηκε μετά από καυγά. Το ίδιο βράδυ λήστεψαν μια 64χρονη, πριν τελικά επιτεθούν και σκοτώσουν μια άλλη γυναίκα και την 90χρονη μητέρα της με το πρόσχημα ότι θέλουν να νοικιάσουν διαμέρισμα.

Ο φερόμενος συνεργός του Tsvetkov, ο οποίος εμφανίστηκε και παραδέχθηκε τις δολοφονίες, αναγνώρισε τον επιστήμονα, αλλά υπήρχαν κάποια ζητήματα με την κατάθεσή του. Υποστήριξε ότι ο Tsvetkov ήταν άστεγος μαζί του στη Μόσχα, έπινε αλκοόλ και «κάπνιζε μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα». Μόνο που ο Tsvetkov δεν είχε μείνει ποτέ άστεγος, δεν ήπιε και δεν είχε καπνίσει τσιγάρο στη ζωή του λόγω προβλημάτων στους πνεύμονες. Ο συνεργός θυμήθηκε επίσης ότι ο Tsvetkov είχε τατουάζ με δαχτυλίδι στα δάχτυλά του και ένα κέλτικο σχέδιο στο αριστερό του χέρι. Αλλά οι συγγενείς του επιστήμονα λένε ότι δεν είχε ποτέ κανένα τατουάζ.

Πολλοί από τους επιστήμονες συναδέλφους του κατέθεσαν ότι βρισκόταν μαζί τους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου είχαν γίνει οι δολοφονίες, αλλά οι αρχές δεν τους έλαβαν καν υπόψη. Ο Tsvetkov φέρεται να αναγκάστηκε να γράψει μια ομολογία που αργότερα απέσυρε και πέρασε τους τελευταίους 10 μήνες πίσω από τα κάγκελα, ενώ η οικογένειά του προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον βγάλει.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές ειδήσεων, παρά το πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που αθωώνουν τον Tsvetkov σε αυτή την υπόθεση δολοφονίας, οι ρωσικές αρχές επέλεξαν να εμπιστευτούν λογισμικό που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη. Διαπιστώθηκε ότι η εμφάνιση του υδρολόγου ταίριαζε με εκείνη του καταζητούμενου δολοφόνου κατά περίπου 55%, κάτι που προφανώς ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει τη φυλάκισή του.

Η υπόθεση του Alexander Tsvetkov έχει γίνει πρωτοσέλιδο ειδήσεων στη Ρωσία εδώ και μήνες και μετά από μια εκστρατεία που ζητούσε την αποφυλάκισή του, καθώς και τη φημολογούμενη παρέμβαση του ίδιου του Putin, ο επιστήμονας αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, οι κατηγορίες εναντίον του δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί...

Ο Putin φέρεται να σχολίασε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα περίπλοκο θέμα και εάν υπάρχουν αποτυχίες σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να αναλυθούν και να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα