E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας ‑ Τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 11/12/2023 | 08:47

Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας ‑ Τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζουν την «απενεχοποίηση» του οχήματος από τις παραβάσεις ώστε να μην τιμωρούνται τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.

Ιδιαίτερα αυστηρός αναμένεται να είναι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, για τους παραβάτες οδηγούς ωστόσο από την άλλη μεριά θα είναι και πιο δίκαιος καθώς θα σταματήσουν να… «τιμωρούνται» τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας που χρησιμοποιούν το ίδιο αυτοκίνητο σε περίπτωση κάποιας παράβασης που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr ουσιαστικά ο νέος ΚΟΚ «απενοχοποιεί» το αυτοκίνητο, καθώς δεν θα αφαιρούνται πινακίδες για συγκεκριμένες παραβάσεις, αλλά οι ποινές θα είναι αυστηρές όπως για παράδειγμα επικίνδυνη οδήγηση, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι αντικανονικές προσπεράσεις, χρήση κινητού, μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους.

Ωστόσο η απεμπλοκή του οχήματος από την ποινή θα συνοδεύεται με την αυστηροποίηση της προς το χρήστη του οχήματος. Έτσι αν ένα μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που διαθέτει μόνο ένα όχημα υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ, τότε αντί να μην τιμωρηθεί όλη η οικογένεια από την αφαίρεση των πινακίδων, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση!

Άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκαθαρίσει ότι η οδική ασφάλεια αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα και σκοπός του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει καταρτιστεί από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το 2030.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι η κακή οδηγική συμπεριφορά και γι΄ αυτό απαιτείται να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα οδήγησης, από την παιδική ηλικία. Και ειδικά στην Ελλάδα το λάθος των γονιών είναι πολύ μεγάλο καθώς εκείνοι είναι οι πρώτοι που διδάσκουν στα παιδιά πως να χειρίζονται ένα αυτοκίνητο ενώ αυτή είναι η δουλειά των εκπαιδευτών οδήγησης. Στο νέο σύστημα αξιολόγησης των υποψήφιων οδηγών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να υπάρξουν καλύτεροι και πιο συνετοί οδηγοί στη χώρα μας.

Επίσης, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός καθετοποιημένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των παραβάσεων από τη στιγμή της διαπίστωσής τους ώστε να τερματιστεί το ζήτημα του «σβησίματος» των παραβάσεων και οι παραβάτες να πληρώνουν τις κλήσεις τους και βέβαια να τιμωρούνται σύμφωνα με ότι ορίζει ο νόμος.

Εκτός των παραπάνω ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει όμως και την καθολική αφαίρεση της άδειας οδήγησης από κάποιον παραβάτη οδηγό στον οποίο οι Αρχές έχουν διαπιστώσει ότι πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες επικίνδυνες παραβάσεις.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει μια ενότητα τροχαίων παραβάσεων που όντως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το κόκκινο, η παραβίαση του στοπ, η επιθετική οδήγηση γενικά, η χρήση κινητού, τα οποία αυτά έτσι και αλλιώς η χρήση αλκοόλ επισύρουν βαριές ποινές αλλά παράλληλα εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για ανθρώπινες απώλειες. Εκεί λοιπόν εξετάζεται σοβαρά από τα συναρμόδια υπουργεία η αφαίρεση διπλώματος η οποία στην αρχή θα είναι πολύμηνη, στην συνέχεια πολυετής και μετά οριστική!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος Χτες
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος