E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας ‑ Τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 11/12/2023 | 08:47

Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας ‑ Τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζουν την «απενεχοποίηση» του οχήματος από τις παραβάσεις ώστε να μην τιμωρούνται τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.

Ιδιαίτερα αυστηρός αναμένεται να είναι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, για τους παραβάτες οδηγούς ωστόσο από την άλλη μεριά θα είναι και πιο δίκαιος καθώς θα σταματήσουν να… «τιμωρούνται» τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας που χρησιμοποιούν το ίδιο αυτοκίνητο σε περίπτωση κάποιας παράβασης που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr ουσιαστικά ο νέος ΚΟΚ «απενοχοποιεί» το αυτοκίνητο, καθώς δεν θα αφαιρούνται πινακίδες για συγκεκριμένες παραβάσεις, αλλά οι ποινές θα είναι αυστηρές όπως για παράδειγμα επικίνδυνη οδήγηση, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι αντικανονικές προσπεράσεις, χρήση κινητού, μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους.

Ωστόσο η απεμπλοκή του οχήματος από την ποινή θα συνοδεύεται με την αυστηροποίηση της προς το χρήστη του οχήματος. Έτσι αν ένα μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που διαθέτει μόνο ένα όχημα υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ, τότε αντί να μην τιμωρηθεί όλη η οικογένεια από την αφαίρεση των πινακίδων, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση!

Άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκαθαρίσει ότι η οδική ασφάλεια αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα και σκοπός του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει καταρτιστεί από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το 2030.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι η κακή οδηγική συμπεριφορά και γι΄ αυτό απαιτείται να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα οδήγησης, από την παιδική ηλικία. Και ειδικά στην Ελλάδα το λάθος των γονιών είναι πολύ μεγάλο καθώς εκείνοι είναι οι πρώτοι που διδάσκουν στα παιδιά πως να χειρίζονται ένα αυτοκίνητο ενώ αυτή είναι η δουλειά των εκπαιδευτών οδήγησης. Στο νέο σύστημα αξιολόγησης των υποψήφιων οδηγών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να υπάρξουν καλύτεροι και πιο συνετοί οδηγοί στη χώρα μας.

Επίσης, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός καθετοποιημένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των παραβάσεων από τη στιγμή της διαπίστωσής τους ώστε να τερματιστεί το ζήτημα του «σβησίματος» των παραβάσεων και οι παραβάτες να πληρώνουν τις κλήσεις τους και βέβαια να τιμωρούνται σύμφωνα με ότι ορίζει ο νόμος.

Εκτός των παραπάνω ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει όμως και την καθολική αφαίρεση της άδειας οδήγησης από κάποιον παραβάτη οδηγό στον οποίο οι Αρχές έχουν διαπιστώσει ότι πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες επικίνδυνες παραβάσεις.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει μια ενότητα τροχαίων παραβάσεων που όντως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το κόκκινο, η παραβίαση του στοπ, η επιθετική οδήγηση γενικά, η χρήση κινητού, τα οποία αυτά έτσι και αλλιώς η χρήση αλκοόλ επισύρουν βαριές ποινές αλλά παράλληλα εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για ανθρώπινες απώλειες. Εκεί λοιπόν εξετάζεται σοβαρά από τα συναρμόδια υπουργεία η αφαίρεση διπλώματος η οποία στην αρχή θα είναι πολύμηνη, στην συνέχεια πολυετής και μετά οριστική!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΣΤΑΣΥ απέρριψε το αίτημα του Athens Pride για αφίσες στο Μετρό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η ΣΤΑΣΥ αρνήθηκε την ανάρτηση αφισών του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας.

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

Ελλάδα Χτες
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Οι πέντε ασφαλέστερες χώρες για το 2026 ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης αξιολογεί 163 χώρες βάσει 23 διαφορετικών κριτηρίων

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων

Ομόνοια: Το περίπτερο πωλούσε ναρκωτικά

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν τρία άτομα