E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σατιρικό σχόλιο των Ράδιο Αρβύλα για τον ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου και η απάντησή του

Για «καλλιέργεια της ημιμάθειας και ισοπέδωση του πολιτισμού» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα

Δημοσίευση 10/12/2023 | 10:44

Το σατιρικό σχόλιο των Ράδιο Αρβύλα για τον ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου και η απάντησή του

Την ενόχλησή του αναφορικά με ένα σατιρικό σχόλιο που έκαναν οι Ράδιο Αρβύλα για το ποίημα «Σκούπισμα» εξέφρασε ο ποιητής Γιώργος Αλισάνογλου, χαρακτηρίζοντας το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή με αναφορές σε άλλες δουλειές του σπιτιού (σ.σ. σφουγγάρισμα και σιδέρωμα) ως «διαπομπευτικό».

Στην απάντησή του, ο ποιητής μίλησε για «καθεστώς που κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Μέιλ - απάντηση μου στο κωμικό - σκωπτικό - σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στη χθεσινή εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα” ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης “νουμερολογίας” τους» γράφει ο εκδότης και ποιητής Γιώργος Ασλάνογλου.

«Καλημέρα, μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του “εναλλακτικού” προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε - μεταξύ άλλων -, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια τη λειτουργία της ποίησης.

Το ποίημα “Σκούπισμα” που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ. Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία “Paterson” (2016) του Τζάρμους.

Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους. Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή “ιού”» απαντά ο Γιώργος Αλισάνογλου προσθέτοντας ότι «Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κλπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας».

«Καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv»
Έντονη ήταν η αντίδραση και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος Κυριακής Μάλαμα.

Όπως τονίζει σε δήλωσή της, «η στοχοποίηση της ποίησης από τους Ράδιο Αρβύλα καλλιεργεί την ημιμάθεια και την ισοπέδωση του πολιτισμού» και κατηγορεί την εκπομπή ότι «παράγει προϊόντα κατηγορίας trash tv». Καλεί τους Ράδιο Αρβύλα να ζητήσουν συγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, αλλά και το ΕΣΡ να καταδικάσει την εκπομπή.

Το σχόλιο της Κυριακής Μάλαμα, η οποία είναι αδελφή του τραγουδιστή Σωκράτη Μάλαμα, έχει ως εξής:

«Το σατιρικό υποτίθεται βίντεο των Ράδιο Αρβύλα που στοχοποιεί τον ποιητή κι εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου και χλευάζει τον Ρον Πάτζετ και την ποίηση συνολικότερα πρέπει να καταδικαστεί από όλους και να απασχολήσει, σίγουρα, και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εκπομπή παράγει προϊόντα κατηγορίας trash tv, όμως αυτή τη φορά ο χονδροειδής χαβαλές θίγει τον πολιτισμό συνολικότερα. Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη εκπομπή να αναθεωρήσει άμεσα την οπτική της, να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, από τους ανθρώπους που εκφράζονται μέσα από την ποίηση, από τους ανθρώπους του πολιτισμού κι από την κοινωνία συνολικότερα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόστολος Γκλέτσος: Το «ψάρι» ειπώθηκε για να καταλάβουν κάποιοι ότι ανδρισμός δεν είναι αυτό που νομίζουν

Tabloid 08.04.2026
«Ήξερα τι έλεγα και είχα κάνει πολλή προεργασία, χρόνια προεργασία στο στενό μου περιβάλλον», τόνισε στο tlife.gr και τον Χρήστο Κούτρα

Τάσος Χαλκιάς: «Ο πατέρας μου με χτυπούσε από αγάπη»

Tabloid 08.04.2026
Συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την Όλγα Λαφαζάνη παραχώρησε ο Τάσος Χαλκιάς, ανοίγοντας ένα ιδιαίτερα προσωπικό κεφάλαιο της ζωής του

Eurovision 2026: Ο Akylas κάνει guest εμφάνιση σε σειρά στην τηλεόραση

Eurovision 08.04.2026
Λίγο πριν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, ο Akylas κάνει μια απρόσμενη «στάση» στη μικρή οθόνη

Μαρία Κίτσου: «Είχα δοκιμάσει στα 17 μου να φύγω από το σπίτι μου»

Tabloid 08.04.2026
«Ήμουν συνηθισμένη σε βαριά περιστατικά στο σπίτι» εξομολογήθηκε η ηθοποιός μιλώντας στις «Rainbow Mermaids»

Αννα Πρέλεβιτς: Απέβαλε στον τρίτο μήνα – Η στιγμή που το αποκαλύπτει στην κάμερα για πρώτη φορά

Tabloid 08.04.2026
Καλεσμένη σήμερα 8/4 στο Happy Day του ALPHA, μίλησε για την περίοδο που διανύει, ενώ για πρώτη φορά αποκάλυψε πως είχε μια αποβολή.

Ελένη Μενεγάκη – Μάκης Παντζόπουλος: Η κοινή δημόσια εμφάνιση μετά τα δημοσιεύματα χωρισμού

Tabloid 08.04.2026
Στο Κεφαλάρι ανήμερα των γενεθλίων της κόρης τους, Μαρίνας Παντζοπούλου, συνάντησε ο φωτογραφικός φακός την Ελένη Μενεγάκη και τον Μάκη Παντζόπουλο

Η Σελίν Ντιον έκανε – ακόμα μία – χαρμόσυνη ανακοίνωση για τους θαυμαστές της

Tabloid 08.04.2026
Η Σελίν Ντιόν επιστρέφει πιο δυναμική από ποτέ και αποδεικνύει πως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει μια αδιαμφισβήτητη diva που ξέρει να μαγνητίζει το ενδιαφέρον

Νεφέλη Μεγκ: «Μου έστειλε η Τούνη μήνυμα `θα έπρεπε να ντρέπεσαι`»

Tabloid 08.04.2026
«Γιατί σε μένα;» είπε η Νεφέλη Μεγκ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι σημαίνει η φράση «6‑7» που ανέφερε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του

Media 08.04.2026
Το διαδίκτυο έχει γεμίσει βιντεάκια και memes με το «6-7» - Τι σημαίνει και πώς χρησιμοποιείται;