E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σατιρικό σχόλιο των Ράδιο Αρβύλα για τον ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου και η απάντησή του

Για «καλλιέργεια της ημιμάθειας και ισοπέδωση του πολιτισμού» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα

Δημοσίευση 10/12/2023 | 10:44

Το σατιρικό σχόλιο των Ράδιο Αρβύλα για τον ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου και η απάντησή του

Την ενόχλησή του αναφορικά με ένα σατιρικό σχόλιο που έκαναν οι Ράδιο Αρβύλα για το ποίημα «Σκούπισμα» εξέφρασε ο ποιητής Γιώργος Αλισάνογλου, χαρακτηρίζοντας το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή με αναφορές σε άλλες δουλειές του σπιτιού (σ.σ. σφουγγάρισμα και σιδέρωμα) ως «διαπομπευτικό».

Στην απάντησή του, ο ποιητής μίλησε για «καθεστώς που κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Μέιλ - απάντηση μου στο κωμικό - σκωπτικό - σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στη χθεσινή εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα” ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης “νουμερολογίας” τους» γράφει ο εκδότης και ποιητής Γιώργος Ασλάνογλου.

«Καλημέρα, μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του “εναλλακτικού” προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε - μεταξύ άλλων -, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια τη λειτουργία της ποίησης.

Το ποίημα “Σκούπισμα” που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ. Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία “Paterson” (2016) του Τζάρμους.

Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους. Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή “ιού”» απαντά ο Γιώργος Αλισάνογλου προσθέτοντας ότι «Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κλπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας».

«Καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv»
Έντονη ήταν η αντίδραση και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος Κυριακής Μάλαμα.

Όπως τονίζει σε δήλωσή της, «η στοχοποίηση της ποίησης από τους Ράδιο Αρβύλα καλλιεργεί την ημιμάθεια και την ισοπέδωση του πολιτισμού» και κατηγορεί την εκπομπή ότι «παράγει προϊόντα κατηγορίας trash tv». Καλεί τους Ράδιο Αρβύλα να ζητήσουν συγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, αλλά και το ΕΣΡ να καταδικάσει την εκπομπή.

Το σχόλιο της Κυριακής Μάλαμα, η οποία είναι αδελφή του τραγουδιστή Σωκράτη Μάλαμα, έχει ως εξής:

«Το σατιρικό υποτίθεται βίντεο των Ράδιο Αρβύλα που στοχοποιεί τον ποιητή κι εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου και χλευάζει τον Ρον Πάτζετ και την ποίηση συνολικότερα πρέπει να καταδικαστεί από όλους και να απασχολήσει, σίγουρα, και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εκπομπή παράγει προϊόντα κατηγορίας trash tv, όμως αυτή τη φορά ο χονδροειδής χαβαλές θίγει τον πολιτισμό συνολικότερα. Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη εκπομπή να αναθεωρήσει άμεσα την οπτική της, να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, από τους ανθρώπους που εκφράζονται μέσα από την ποίηση, από τους ανθρώπους του πολιτισμού κι από την κοινωνία συνολικότερα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντώνης Σρόιτερ: «Τρώω bullying από τη μαμά μου, αν δε σηκώνω το τηλέφωνο»

Tabloid 20.11.2025
Όσα είπε για το δελτίο, τους συναδέλφους του και τις γυναίκες της ζωής του

Kevin Spacey – Αστεγος επτά χρόνια μετά το σκάνδαλο: «Κυριολεκτικά δεν έχω σπίτι»

Tabloid 20.11.2025
Οι οικονομικές δυσκολίες, οι συνεχείς μετακινήσεις και η προσπάθεια για restart

Κατερίνα Καινούργιου: Το «καρφί» on air – «Νόμιζα ότι είχα την καλύτερη παραγωγή, μέχρι που γνώρισα εσάς»

Tabloid 20.11.2025
Μια γλυκιά έκπληξη επιφυλάσσουν οι συνεργάτες της Κατερίνας Καινούργιου, κατά τη διάρκεια της στήλης των ζωδίων στην «Super Κατερίνα»

Αρκάς: Καίγεται ο τόπος κι εμείς… στον κόσμο μας

Χιούμορ 20.11.2025
«Τι προσπαθείς να μας πεις, προφήτη, μ’ αυτή την παραβολή;»

Με χρυσά φτερά και μήνυμα «take our history back» η Μαίρη Χατζηπαύλου στον διαγωνισμό Miss Universe

Social 20.11.2025
Οι υποψήφιες «Μις Υφήλιος» έκαναν πασαρέλα φορώντας στολές που τιμούν τις χώρες τους - Μετά από αλλεπάλληλες... «αναποδιές» πλησιάζει η ώρα του μεγάλου τελικού

Όταν ο Keanu Reeves προκάλεσε πανικό σε ένα λεπτό

Celebrity Stories 20.11.2025
Η απρόβλεπτη είσοδος του Keanu Reeves στο E3 που έκανε το κοινό να ουρλιάζει, έγινε meme και έγραψε μια από τις πιο iconic στιγμές στην ιστορία του gaming

Ρόμπι Γουίλιαμς: «Οι ενέσεις αδυνατίσματος με τυφλώνουν, δεν μετανιώνω»

Tabloid Χτες
Ο Ρόμπι Γουίλιαμς, ο οποίος χρησιμοποιεί ενέσεις αδυνατίσματος από το 2023 είπε στην The Sun ότι χάνει την όραση του και προειδοποιεί

Λιάγκας κατά Μουτίδου: «Έχει καταντήσει εμμονική σαν τον Λαζόπουλο»

TV Buzz Χτες
«Πρέπει στους ανθρώπους να δίνουμε τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα που του πρέπει»

Αριάνα Γκράντε: «Χρειάζομαι μια παύση» ‑ Γιατί η σταρ αποφασίζει να κάνει διάλειμμα από τη μουσική

Tabloid Χτες
Η ποπ σταρ εξηγεί γιατί το 2026 θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός μεγάλου κεφαλαίου στην καριέρα της