E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σατιρικό σχόλιο των Ράδιο Αρβύλα για τον ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου και η απάντησή του

Για «καλλιέργεια της ημιμάθειας και ισοπέδωση του πολιτισμού» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα

Δημοσίευση 10/12/2023 | 10:44

Το σατιρικό σχόλιο των Ράδιο Αρβύλα για τον ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου και η απάντησή του

Την ενόχλησή του αναφορικά με ένα σατιρικό σχόλιο που έκαναν οι Ράδιο Αρβύλα για το ποίημα «Σκούπισμα» εξέφρασε ο ποιητής Γιώργος Αλισάνογλου, χαρακτηρίζοντας το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή με αναφορές σε άλλες δουλειές του σπιτιού (σ.σ. σφουγγάρισμα και σιδέρωμα) ως «διαπομπευτικό».

Στην απάντησή του, ο ποιητής μίλησε για «καθεστώς που κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Μέιλ - απάντηση μου στο κωμικό - σκωπτικό - σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στη χθεσινή εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα” ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης “νουμερολογίας” τους» γράφει ο εκδότης και ποιητής Γιώργος Ασλάνογλου.

«Καλημέρα, μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του “εναλλακτικού” προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε - μεταξύ άλλων -, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια τη λειτουργία της ποίησης.

Το ποίημα “Σκούπισμα” που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ. Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία “Paterson” (2016) του Τζάρμους.

Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους. Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή “ιού”» απαντά ο Γιώργος Αλισάνογλου προσθέτοντας ότι «Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κλπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας».

«Καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv»
Έντονη ήταν η αντίδραση και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος Κυριακής Μάλαμα.

Όπως τονίζει σε δήλωσή της, «η στοχοποίηση της ποίησης από τους Ράδιο Αρβύλα καλλιεργεί την ημιμάθεια και την ισοπέδωση του πολιτισμού» και κατηγορεί την εκπομπή ότι «παράγει προϊόντα κατηγορίας trash tv». Καλεί τους Ράδιο Αρβύλα να ζητήσουν συγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, αλλά και το ΕΣΡ να καταδικάσει την εκπομπή.

Το σχόλιο της Κυριακής Μάλαμα, η οποία είναι αδελφή του τραγουδιστή Σωκράτη Μάλαμα, έχει ως εξής:

«Το σατιρικό υποτίθεται βίντεο των Ράδιο Αρβύλα που στοχοποιεί τον ποιητή κι εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου και χλευάζει τον Ρον Πάτζετ και την ποίηση συνολικότερα πρέπει να καταδικαστεί από όλους και να απασχολήσει, σίγουρα, και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εκπομπή παράγει προϊόντα κατηγορίας trash tv, όμως αυτή τη φορά ο χονδροειδής χαβαλές θίγει τον πολιτισμό συνολικότερα. Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη εκπομπή να αναθεωρήσει άμεσα την οπτική της, να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, από τους ανθρώπους που εκφράζονται μέσα από την ποίηση, από τους ανθρώπους του πολιτισμού κι από την κοινωνία συνολικότερα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Hilary Duff αποκάλυψε πώς τελείωσε η εφηβική διαμάχη της με τη Lindsay Lohan

Celebrity Stories 29.03.2026
Πώς μια νεανική κόντρα και ένα μυστικό ποτό έφεραν κοντά τις δύο πρώην Disney stars μετά από χρόνια

Δανάη Μπάρκα: Νέα αρχή με τον σύντροφό της μακριά από την Αθήνα ‑ και τι λέει για την τηλεόραση

Tabloid Χτες
Η παρουσιάστρια νοίκιασε σπίτι στην Καλαμάτα με τον Φάνη Μπότση, ενώ φήμες τη θέλουν να επιστρέφει στο «Celebrity Game Night» του OPEN

Βαρθακούρης κατέταξε Ρέμο, Βέρτη, Μαζωνάκη, Φέρρη και Πλούταρχο ‑ ποιος βρέθηκε στην κορυφή

Tabloid Χτες
Ο γνωστός τραγουδοποιός μίλησε στην εκπομπή του Φάνη Λαμπρόπουλου για τις προτιμήσεις του και αποκάλυψε τι σκέφτηκε όταν άκουσε πρώτη φορά το τραγούδι της Eurovision

Κλέλια Ανδριολάτου: Οι νέες καυτές φωτογραφίες από παραλία του Λος Αντζελες

Tabloid Χτες
Η ηθοποιός μοιράζεται νέες εικόνες από το ταξίδι της στην Αμερική, λίγες μέρες μετά το πάρτι του Έλτον Τζον για τα Όσκαρ

Μαρία Μενεγάκη: «Κλείνω τραπέζια με το επώνυμό μου – Περιμένουν την Ελένη και απογοητεύονται»

Tabloid Χτες
Η ηθοποιός και σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει αν έχει συγγένεια με την παρουσιάστρια, αλλά θα ήθελε πολύ να τη γνωρίσει από κοντά.

Ρονάλντο και Ροντρίγκεζ: Ρολόγια 1,5 εκατ. ευρώ, δαχτυλίδι 3,5 εκατ. δολαρίων και μοναδική Bugatti

Tabloid Χτες
Το ζευγάρι δημοσίευσε φωτογραφία μέσα στη σπάνια Bugatti Centodieci του Πορτογάλου σούπερ σταρ, επιδεικνύοντας πολυτελή Patek Philippe ρολόγια συνολικής αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η πρωταγωνίστρια του Baywatch που κατέληξε στη φυλακή

Celebrity Stories Χτες
Η ζωή της Alexandra Paul δεν πήρε απλά άλλη τροπή - πήρε κατεύθυνση

Ιωάννα Τούνη: 8 φορές προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο μέσα στο δικαστήριο

Tabloid Προχτές
Στη διάρκεια της δίκης, το υλικό προβλήθηκε επανειλημμένα

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ο Ντέιβιντ Μπέκαμ λόγω της ρήξης με τον Μπρούκλιν: «Κλαίει με το παραμικρό»

Tabloid Προχτές
Ο πρώην ποδοσφαιριστής φέρεται πως δυσκολεύεται περισσότερο από όλους στην οικογένεια να διαχειριστεί την κατάσταση

Η Frontstage Entertainment παραμένει στην κορυφή!

Media Προχτές
Ο No. 1 Όμιλος Ραδιοφώνου, Digital και Events στην Ελλάδα κρατάει συντροφιά σε περισσότερους από 1.779.000 ακροατές εβδομαδιαίως

easy Movie Experience powered by ΔΕΗ: Η top secret movie εμπειρία βρίσκεται στον easy 97.2!

Media Προχτές
Το easy Movie Experience powered by ΔΕΗ προσφέρει μια ξεχωριστή κινηματογραφική γεύση που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που απολαμβάνουμε το σινεμά

Πάμελα Αντερσον: Η 58χρονη ηθοποιός ποζάρει αρετουσάριστη και στέλνει το δικό της μήνυμα στο Al

Tabloid Προχτές
Eίναι το κεντρικό πρόσωπο εταιρικής καμπάνιας, η οποία προωθεί την αποφυγή χρήσης ψηφιακά δημιουργημένων προσώπων ή σωμάτων