E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου ‑ Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια

Το φρούριο βρίσκεται σε αμμώδη περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία επιλέχθηκε από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/12/2023 | 18:34

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου ‑ Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια

Το αρχαιότερο φρούριο στον κόσμο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Σιβηρία. Συγεκριμένα, όπως μεταδίδει η Daily Mail, η ανακάλυψη έγινε σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας. Πρόκειται για το 8.000 ετών φρούριο «Amnya I και ΙΙ» το οποίο πιστεύεται ότι είναι ο αρχαιότερος οχυρωμένος οικισμός στον κόσμο.

Το φρούριο βρίσκεται σε αμμώδη περιοχή δίπλα στον ποταμό Amnya, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία επιλέχθηκε από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψαρεύουν.

«Αυτό το εύρημα αναδιαμορφώνει την κατανόησή μας για τις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες», ανέφεραν οι ερευνητές

urn_cambridge_org_id_binary_20231130112614517-0192_s0003598x23001643_s0003598x23001643_figu1

Ακόμη εντοπίστηκαν ξύλινοι φράχτες που υποδεικνύουν μια οχυρωμένη εσωτερική περιοχή κατά την ανασκαφή της τοποθεσίας -από το 1987 έως το 2000-, η οποία προσδιορίζεται ως Amnya I, ενώ έξω από το οχυρό ανακαλύφθηκαν 10 καλύβες, γεγονός το οποίο πιθανόν να δείχνει μια ιεραρχική δομή στην περιοχή που προσδιορίζεται ως Amnya II.

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όπως τα κεντρικά υπερυψωμένα τζάκια έδειξαν ότι οι κατασκευές ήταν κατοικίες μακράς διάρκειας, σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι μόνιμοι οικισμοί και αμυντικές κατασκευές εμφανίστηκαν μόνο σε αγροτικές κοινωνίες.

Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς στο Freie Universität Berlin αναφέρουν ότι το οχυρό Amnya χτίστηκε «πολλούς αιώνες πριν παρόμοιοι περίβολοι εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αν και αρχαίες ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κατασκεύαζαν άμυνες σε όλο τον κόσμο, «η πολύ πρώιμη έναρξη του συγκεκριμένου φαινόμενου στην ενδοχώρα της δυτικής Σιβηρίας είναι απαράμιλλο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διακίνηση όπλων «φαντασμάτων» στη Θράκη στην τουρκική μαφία

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Δύο συλλήψεις μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Γλέντι μέχρι πρωίας για τους πρωταθλητές Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
H κίνηση Παπανικολάου που συγκίνησε και η ερυθρόλευκη «καλημέρα»

Κρατικά «φέσια»: Πάνω από 3,8 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Αλμα 570 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες. Στην κορυφή τα νοσοκομεία με χρέη 1,59 δισ. ευρώ σε προμηθευτές.

Κρήτη: Στον εισαγγελέα οι γονείς του κοριτσιού που χαροπαλεύει – Βαριά κακοποιημένη η 3χρονη

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Ρομά μητέρα και ο Πακιστανός πατέρας

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες πληρωμών και τα ποσά ανά περιοχή

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Έως 1.200 ευρώ η συνολική ενίσχυση σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 56 ετών η Γωγώ Μαστροκώστα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η Γωγώ Μαστροκώστα έχασε την πολυετή μάχη με τον καρκίνο