E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πιο «hot» θέση εργασίας: Κερδίζεις $80.000 ετησίως, χωρίς να χρειάζεσαι πτυχίο

Η απασχόληση στον συγκεκριμένο -πολύ εξεζητημένο- τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 45% την επόμενη 10ετία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/12/2023 | 13:36

Η πιο «hot» θέση εργασίας: Κερδίζεις $80.000 ετησίως, χωρίς να χρειάζεσαι πτυχίο

Όσοι φοβούνται τα ύψη, σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για την πιο περιζήτητη δουλειά στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι άλλη από τους τεχνικούς σε τουρμπίνες ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας της χώρας, η απασχόληση στον συγκεκριμένο -πολύ εξεζητημένο- τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 45% την επόμενη 10ετία, δηλαδή με τον υψηλότερο ρυθμό από κάθε άλλο κλάδο.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η άνθιση της «πράσινης» ενέργειας και οι μαζικές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.

Έτσι, λοιπόν, ένας έμπειρος τεχνικός θα μπορούσε να κερδίζει έως και 80.000 δολάρια ετησίως, χωρίς μάλιστα να διαθέτει τίτλο σπουδών από κάποιο πανεπιστήμιο. Αρκεί να θέλει να ταξιδεύει συνέχεια, να αντέχει τις ακραίες καιρικές συνθήκες και, όπως είπαμε, να μην έχει υψοφοβία.

«Το δικό μας γραφείο βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων» αναφέρει στο Bloomberg o Ομάρ Ρουμπαλκάβα, ένας 33χρονος τεχνικός, ο οποίος εργάζεται στη δανέζικη Vestas Wind Systems, την κορυφαία εταιρείας κατασκευής τουρμπινών. «Ποτέ δεν φοβόμουν τα ύψη, αλλά όταν βρίσκεσαι στα 100 μέτρα δοκιμάζεις τις αντοχές σου».

Ο ίδιος ηγείται μιας 36μελούς ομάδας, η οποία είναι αρμόδια για τη συντήρηση 129 τουρμπινών στην Καλιφόρνια. «Υπάρχουν φορές που ο αέρας είναι σαν να σε χτυπάει βράχος» παρατηρεί.


Οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έχουν εξαπλασιαστεί από το 2018 έως σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Revelio Labs, ενώ οι πρόσφατες δυσκολίες του κλάδου δεν έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΠΕ έχουν πληγεί τελευταία από την εκτόξευση στα κόστη υλικών, τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τις αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις projects.

Όμως, και πάλι, η ζήτηση για εργαζόμενους είναι τεράστια, με τον ρυθμό αύξησης των προσλήψεων να παραμένει σταθερά σε διψήφια ποσοστά.

Μέσα στην επόμενη 10ετία, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, οι ΗΠΑ θα προσθέσουν ακόμα 120 GW αιολικής ενέργειας -μια ποσότητα ικανή να ηλεκτροδοτήσει 40 εκατ. νοικοκυριά. «Αυτό είναι αρκετό για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της κλαδικής απασχόλησης» εξηγεί η εταιρεία αναλύσεων, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα ήδη υπάρχουν 73.000 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 150 GW.

Οι τεχνικοί επιπέδου entry level αμείβονται με 21 έως 27 δολάρια ανά ώρα ή αλλιώς με 50.000 δολάρια για 50 ώρες εργασίας/εβδομάδα. Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ταξιδεύει και να κάνει υπερωρίες, μπορεί να κερδίσει ακόμη 30.000 δολάρια ή και περισσότερα.

Για την πρόσληψη δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα, ενώ πριν «πέσει» κάποιος στα βαθιά, είναι υποχρεωτικό να λάβει μια πιστοποίηση, μέσω μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία διαρκεί 9 έως 14 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία και Ισπανία στις φλόγες: «Η φωτιά έγινε ξανά απρόβλεπτη» – Πάνω από 375.000 εκτοπισμένοι σε πρωτοφανή πύρινη κρίση

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Εκατοντάδες σπίτια και τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ οι αρχές επισημαίνουν ότι η κλιματική κρίση και οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθιστούν τα πύρινα μέτωπα ολοένα πιο ανεξέλεγκτα

Βάσεις 2026: Το τμήμα που θα δεχτεί μόνο τέσσερις φοιτητές φέτος

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Μόλις τέσσερις εισακτέοι για ένα Τμήμα στη Σάμο φέτος - μια κατάσταση που εγείρει ερωτήματα για το μέλλον των περιφερειακών σχολών.

Φρίκη στην Κολομβία: Νεκρή 21χρονη στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης ‑ Της πήραν το μωρό

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Τα τελευταία πλάνα της κάμερας ασφαλείας δείχνουν τη Μαρία Καμίλα Ποτόσι σε μηχανή με γυναίκα που είχε γνωρίσει δύο μήνες πριν - και η οποία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της έρευνας για τον θάνατό της

Τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κ23 κωπηλασίας ‑ στην κορυφή του κόσμου

E-Daily 2.TopNews 27.07.2026
Θριαμβευτική ολοκλήρωση για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κ23 κωπηλασίας με τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια - πρώτη στον πίνακα μεταλλίων.

Σοκ στις ΗΠΑ: Influencer δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της αφού τον κατήγγειλε για παιδοφιλία στο TikTok

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 43χρονη Sara Gilson έπεσε νεκρή στην Οκλαχόμα λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια καταγγελία της, αφήνοντας πίσω της δύο παιδιά

Νεκρός από πυρά αστυνομικών ο δράστης της επίθεσης στο Pride του Βερολίνου: Τον βρήκαν σε κήπο και επιτέθηκε με μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια - Ο 21χρονος ήταν ήδη γνωστός εδώ και καιρό στις γερμανικές Αρχές

Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 208 χλμ/ώρα στην Αθηνών – Κορίνθου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 29χρονος εντοπίστηκε με radar στα Μέγαρα να υπερβαίνει κατά 78 χλμ/ώρα το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του για επικίνδυνη οδήγηση.

Πέταξε ο Τεντόγλου: Ισοφάρισε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 8.66μ. στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μίλτος Τεντόγλου σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τσάτουμα που έμενε αδιάσπαστο από το 2007.

Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από 30% η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ – Κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ στο 1,3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με 30,8%, ο Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα και σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκη

Κόσμος Χτες
Το δεξαμενόπλοιο είχε παρεκκλίνει από την καθορισμένη ιρανική διαδρομή διέλευσης, ενώ παραμένουν άγνωστες η ταυτότητά του και η έκταση των ζημιών.

Σουδανός εισέβαλε στο τούνελ του Μετρό φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπαρ» και συνελήφθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κατέβηκε στις γραμμές του Μετρό στην Αγία Παρασκευή και προχωρούσε πεζός προς Χαλάνδρι - Αντιστάθηκε στους αστυνομικούς κλωτσώντας τους και φτύνοντάς τους

Γαλλία: Η φωτιά απέχει 15 χλμ. από το Μπορντό – 240 σπίτια κάηκαν και εξετάζεται πλήρης εκκένωση

Κόσμος Χτες
Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά στη Ζιρόντ καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.