E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πιο «hot» θέση εργασίας: Κερδίζεις $80.000 ετησίως, χωρίς να χρειάζεσαι πτυχίο

Η απασχόληση στον συγκεκριμένο -πολύ εξεζητημένο- τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 45% την επόμενη 10ετία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/12/2023 | 13:36

Η πιο «hot» θέση εργασίας: Κερδίζεις $80.000 ετησίως, χωρίς να χρειάζεσαι πτυχίο

Όσοι φοβούνται τα ύψη, σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για την πιο περιζήτητη δουλειά στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι άλλη από τους τεχνικούς σε τουρμπίνες ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας της χώρας, η απασχόληση στον συγκεκριμένο -πολύ εξεζητημένο- τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 45% την επόμενη 10ετία, δηλαδή με τον υψηλότερο ρυθμό από κάθε άλλο κλάδο.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η άνθιση της «πράσινης» ενέργειας και οι μαζικές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.

Έτσι, λοιπόν, ένας έμπειρος τεχνικός θα μπορούσε να κερδίζει έως και 80.000 δολάρια ετησίως, χωρίς μάλιστα να διαθέτει τίτλο σπουδών από κάποιο πανεπιστήμιο. Αρκεί να θέλει να ταξιδεύει συνέχεια, να αντέχει τις ακραίες καιρικές συνθήκες και, όπως είπαμε, να μην έχει υψοφοβία.

«Το δικό μας γραφείο βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων» αναφέρει στο Bloomberg o Ομάρ Ρουμπαλκάβα, ένας 33χρονος τεχνικός, ο οποίος εργάζεται στη δανέζικη Vestas Wind Systems, την κορυφαία εταιρείας κατασκευής τουρμπινών. «Ποτέ δεν φοβόμουν τα ύψη, αλλά όταν βρίσκεσαι στα 100 μέτρα δοκιμάζεις τις αντοχές σου».

Ο ίδιος ηγείται μιας 36μελούς ομάδας, η οποία είναι αρμόδια για τη συντήρηση 129 τουρμπινών στην Καλιφόρνια. «Υπάρχουν φορές που ο αέρας είναι σαν να σε χτυπάει βράχος» παρατηρεί.


Οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έχουν εξαπλασιαστεί από το 2018 έως σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Revelio Labs, ενώ οι πρόσφατες δυσκολίες του κλάδου δεν έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΠΕ έχουν πληγεί τελευταία από την εκτόξευση στα κόστη υλικών, τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τις αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις projects.

Όμως, και πάλι, η ζήτηση για εργαζόμενους είναι τεράστια, με τον ρυθμό αύξησης των προσλήψεων να παραμένει σταθερά σε διψήφια ποσοστά.

Μέσα στην επόμενη 10ετία, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, οι ΗΠΑ θα προσθέσουν ακόμα 120 GW αιολικής ενέργειας -μια ποσότητα ικανή να ηλεκτροδοτήσει 40 εκατ. νοικοκυριά. «Αυτό είναι αρκετό για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της κλαδικής απασχόλησης» εξηγεί η εταιρεία αναλύσεων, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα ήδη υπάρχουν 73.000 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 150 GW.

Οι τεχνικοί επιπέδου entry level αμείβονται με 21 έως 27 δολάρια ανά ώρα ή αλλιώς με 50.000 δολάρια για 50 ώρες εργασίας/εβδομάδα. Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ταξιδεύει και να κάνει υπερωρίες, μπορεί να κερδίσει ακόμη 30.000 δολάρια ή και περισσότερα.

Για την πρόσληψη δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα, ενώ πριν «πέσει» κάποιος στα βαθιά, είναι υποχρεωτικό να λάβει μια πιστοποίηση, μέσω μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία διαρκεί 9 έως 14 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Στην Κωνσταντινούπολη οι παίκτριες της εθνικής ομάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
«Μου λείπει η οικογένειά μου», δήλωσε μία εξ αυτών

Το μεροκάματο του «τρόμου» στην Αχαΐα – Καταγγελία καθηγητή: «Οι μαθητές μου πέταγαν πέτρες»

Ελλάδα Χτες
«Μου πέταξαν πέτρα για να μου ανοίξουν το κεφάλι και η απάντηση ήταν ότι ζήτησε συγγνώμη»

Απόλυτη ανατροπή: Η ΕΕ ξανανοίγει το «παγωμένο» εμπορικό deal με τις ΗΠΑ εν μέσω πολέμου στον Κόλπο

Κόσμος Χτες
Η ΕΕ επανεκκινεί την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος στον Κόλπο και η κρίση στο Ορμούζ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπόριο

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα μήνυσε την OpenAI για μαζική υφαρπαγή του περιεχομένου της

Tech + Science Χτες
Η Britannica ισχυρίζεται επιπλέον ότι η OpenAI παράγει επινοημένες πληροφορίες και τις αποδίδει ψευδώς στον εκδότη

Αρτα: Επί τρεις ώρες ήταν εγκλωβισμένος ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του

Ελλάδα Χτες
Οι συνάδελφοί του παρότι γνώριζαν πού είχε θαφτεί, δεν μπορούσαν να τον απεγκλωβίσουν

«Τουρισμός καυσίμων»: Ευρωπαίοι οδηγοί σε απόγνωση διασχίζουν σύνορα χωρών για να βάλουν βενζίνη

Κόσμος Χτες
Στην Ολλανδία, η μέση τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,17 ευρώ - Δείτε τα βίντεο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα Χτες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος Χτες
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν