E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η επένδυση των 5 δολαρίων που οδήγησε σε έναν εμπορικό κολοσσό

Μέσα σε 22 χρόνια μετατράπηκαν σε 326 εκατομμύρια δολάρια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/12/2023 | 00:31

Η επένδυση των 5 δολαρίων που οδήγησε σε έναν εμπορικό κολοσσό
Photo by Ted Dully/The Boston Globe

Μπορείτε να φανταστείτε πως μια επένδυση που κόστισε μόλις 5 δολάρια, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να δημιουργήσει έναν εμπορικό κολοσσό; Φυσικά παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα από εκεί και πέρα, αλλά όπως και να το κάνουμε αυτή ήταν η αρχή. Και με μικρό κόστος δυο άνδρες κατάφεραν να γίνουν στη συνέχεια πάμπλουτοι.

Όλοι γνωρίζετε τα παγωτά Ben & Jerry’s, τα προϊόντα της υπάρχουν όπου υπάρχουν συσκευασμένα παγωτά σε εμπορικά καταστήματα, ενώ υπάρχουν και 550 μαγαζιά που πουλούν χύμα το παγωτό της σε όλον τον κόσμο. Όταν όμως ο Ben Cohen και ο Jerry Greenfield ξεκίνησαν δεν είχαν εμπειρία στη διαχείριση μιας επιχείρησης. Ούτε στην παρασκευή παγωτού.

Κανένας από τους δυο δεν σπούδασε επιχειρήσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Cohen προσπαθούσε να ζήσει ως καλλιτέχνης, ενώ ο Greenfield φιλοδοξούσε να γίνει γιατρός. Αλλά όταν ο δεύτερος δεν μπήκε στην ιατρική σχολή τελικά και ο Cohen δεν τα έβγαζε πέρα εύκολα, οι δυο παιδικοί φίλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους εταιρεία.

Οι δυο τους λοιπόν για να μάθουν να φτιάχνουν παγωτά, μοιράστηκαν τα έξοδα για να πληρώσουν 5 δολάρια σε ένα μάθημα δι’ αλληλογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Μας έστειλαν ένα εγχειρίδιο ταχυδρομικώς, διαβάσαμε τα κεφάλαια και όλα τα τεστ ήταν με ανοιχτά βιβλία, οπότε τα πήγαμε πολύ καλά σε αυτό», είπε ο Greenfield.

Από το 1925, το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ξεκίνησε να προσφέρει ένα μάθημα αποκλειστικά για την παρασκευή παγωτού, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα. Οι Cohen και Greenfield δεν είναι τα μοναδικά μεγάλα ονόματα του κλάδου που το παρακολούθησαν. Εκπρόσωποι από τις Baskin-Robbins, Good Humor, Blue Bell και άλλους έχουν επίσης παρακολουθήσει το μάθημα.

Για να μπορέσουν να διευθύνουν κανονικά μια εταιρεία, οι Cohen και Greenfield διάβασαν μια σειρά από φυλλάδια από τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων, που διατίθενται στο ταχυδρομείο για 20 σεντς το καθένα. «Το ένα θα αφορούσε τον τρόπο υπολογισμού του ισοζυγίου, το άλλο θα αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης των βιβλίων μας», είπε ο Greenfield στην Post. «Αυτή ήταν λίγο πολύ η επιχειρηματική μας εκπαίδευση».

@Ben & Jerry's

Όσο για το γιατί επέλεξαν το παγωτό, ήταν μάλλον θέμα κόστους. Αρχικά, εξέτασαν μια σειρά από διάφορα σνακ, συμπεριλαμβανομένων των bagels και του fondue.

«Στην πραγματικότητα τιμολογήσαμε τον εξοπλισμό παρασκευής bagel από έναν προμηθευτή μεταχειρισμένου εξοπλισμού εστιατορίου, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν περισσότερα χρήματα από όσα είχαμε», είπε ο Greenfield στην The Post. «Όταν μάθαμε ότι το παγωτό θα ήταν φθηνότερο, επιλέξαμε το παγωτό».

Μάζεψαν συνολικά 12 χιλιάδες δολάρια. Από 4 χιλιάδες οι δυο τους και άλλα 4 χιλιάρικα από την τράπεζα. Άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί το 1978 στο Βερμόντ, σε ένα υποβαθμισμένο βενζινάδικο. Δεν περίμεναν ποτέ να είναι τόσο επιτυχημένοι. «Πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες να παραμείνουμε στην επιχείρηση για έναν χρόνο ήταν μικρές, οπότε στην αρχή είπαμε, εάν είμαστε στην επιχείρηση για έναν χρόνο, θα ανοίξουμε τις πόρτες μας και θα σερβίρουμε δωρεάν παγωτό σε όλους στην επέτειό», είχε πει ο Cohen το 2003.

«Η αρχική σκέψη ήταν, θα το κάνουμε αυτό για μερικά χρόνια και μετά να πουλήσουμε το κατάστημα και με τα χρήματα που θα πάρουμε, να αγοράσουμε μια νταλίκα και να γίνουμε οδηγοί φορτηγών», πρόσθεσε. «Δεν λειτούργησε έτσι».

Η Ben & Jerry’s κέρδισε δημοτικότητα επεκτείνοντας την χονδρική πώληση το 1979. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1984 και μέχρι το 1987 άξιζε 30 εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας παγωτό σε 35 πολιτείες. Καθώς το Ben & Jerry's έγινε σοβαρός ανταγωνιστής στον τομέα του παγωτού πολυτελείας, πυροδότησε επίσης μια σειρά νομικών μαχών με την Häagen-Dazs και τη μητρική της εταιρεία Pillsbury στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το 2000, οι Cohen και Greenfield πούλησαν την εταιρεία στην Unilever για 326 εκατομμύρια δολάρια. καλά τα κατάφεραν πάντως αν όλο αυτό ξεκίνησε από ένα μάθημα των 5 δολαρίων και μια επένδυση 12 χιλιάδων δολαρίων, παίρνοντας κάποια από αυτά με δάνειο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το βουνό που φοβάται ο Τραμπ: Το πυρηνικό φρούριο του Ιράν 600 μέτρα κάτω από τη γη

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το μυστήριο γύρω από τη χρήση της εγκατάστασης

Οι Ταλιμπάν στις Βρυξέλλες: Γιατί τους δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το «αγκάθι» των απελάσεων και το διπλωματικό deal

Η περίφημη διατροφή των 6.000 θερμίδων του Έρλινγκ Χάαλαντ ‑ Τι τρώει ο διάσημος ποδοσφαιριστής

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Τι περιλαμβάνει καθημερινά το διαιτολόγιο του Νορβηγού σταρ και γιατί δεν είναι κατάλληλο για όλους

Όταν η Πάολα Ρεβενιώτη συνάντησε τη «Δήμητρα της Λέσβου» στην Σκάλα Συκαμιάς

Πρόσωπα Χτες
Η συγκλονιστική συνάντηση της Πάολας Ρεβενιώτη με τη «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς το 2017 αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Πωλείται το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» του Γιάννη Πουλόπουλου

E-Daily 3.Left Χτες
Η άνοδος και η πτώση του θρυλικού «Ουράνιου Τόξου»

Εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, κάποιες γυναίκες φοβούνται να πάνε στη δουλειά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι γυναίκες πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι: Παρενόχληση, φόβος και σιωπή

Γιατί βγήκαν οι αγιοβασίληδες στο δρόμο, καλοκαιριάτικα, στη Δανία;

E-Daily 3.Left Χτες
Η πόλη που γέμισε Αγιους Βασίληδες ενώ η Ευρώπη έλιωνε από τη ζέστη

Τέλος το checkout στις 12; Η νέα τάση στα ξενοδοχεία γίνεται viral

E-Daily 3.Left Χτες
Μια νέα πολιτική που επιτρέπει στους επισκέπτες να μένουν ακριβώς 24 ώρες από τη στιγμή του check-in γίνεται viral και ίσως αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε

14 Ιουλίου 1789: Η μέρα που οι Γάλλοι έγραψαν ιστορία... κι ο Βασιλιάς τους δεν κατάλαβε τίποτα!

E-Daily 3.Left Χτες
Το ημερολόγιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ`: «Σήμερα... Rien»

«Ως έφηβη είχα σχέση με έναν 37χρονο» ‑ Η αληθινή εξομολόγηση μιας σκοτεινής ιστορίας χειραγώγησης

E-Daily 3.Left Προχτές
«Επειδή η διαφορά ηλικίας και εξουσίας με έκανε να νιώθω ότι δεν μπορούσα να πω «όχι»»