LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του ζώου που μεταφέρθηκε στη Χαβάη και από τότε όλα πήγαν στραβά

Πολύ στραβά

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/12/2023 | 00:31

Η ιστορία του ζώου που μεταφέρθηκε στη Χαβάη και από τότε όλα πήγαν στραβά
Photo by Dušan veverkolog on Unsplash

Μοιάζει με πολλά άλλα ζώα αλλά έχει το δικό του όνομα. Μπορεί να την μπερδέψετε με σκίουρο, με νυφίτσα, με κουνάβι ή με κάτι παρόμοιο. Ωστόσο ονομάζεται μαγκούστα και δεν ξέρουμε αν γνωρίζατε την ύπαρξή της.

Οι μαγκούστες ζουν στην Αφρική, στην Ασία, την Καραϊβική και σε κάποια λιγοστά μέρη της Ευρώπης. Ωστόσο, θα τη βρείτε και στις ΗΠΑ, αλλά μόνο σε μια πολιτεία. Τη Χαβάη.

Δεν είναι φυσικός της τόπος (το ίδιο και η Καραϊβική), αλλά μπορείς να την βρεις σε τρία νησιά του συμπλέγματος της Χαβάης, και συγκεκριμένα στα Oahu, Maui και Molokai. Το πως η μαγκούστες έφτασαν στο νησί του Ειρηνικού, έχει πολύ ενδιαφέρον. Και φυσικά υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτό.

Τον 19ο αιώνα, η πιο επικερδής εμπορική δραστηριότητα στο νησί δεν ήταν ο τουρισμός αλλά η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι καλλιεργητές ήταν οι επιδρομές αρουραίων που μασούσαν τα ζαχαροκάλαμα για την γλυκιά γεύση τους. Κάτι που κατέστρεφε σημαντικές ποσότητες.

Το 1872, οι μεγαλοκαλλιεργητές του νησιού ανακάλυψαν ένα άρθρο που αφορούσε τους καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου στην Καραϊβική και το πως αντιμετώπισαν τις επιδρομές αρουραίων. Είχαν λοιπόν μεταφέρει μαγκούστες από την Ινδία στα χωράφια τους και αυτό αποδείχτηκε μια επιτυχημένη πρακτική ώστε να μειωθούν οι επιδρομές των αρουραίων.

Αρχικά, 72 μαγκούστες μεταφέρθηκαν στα νησιά της Χαβάης από την Τζαμάικα. Μετά την αναπαραγωγή τους, οι μαγκούστες μεταφέρθηκαν στα χωράφια των τριών νησιών, αλλά όχι στο μεγαλύτερο το Kauai. Όπως φαίνεται οι περισσότεροι εκεί δεν τις ήθελαν, αφού θεωρούσαν ότι έπρεπε να γίνει περαιτέρω έρευνα για το πως οι μαγκούστες κέρδισαν τον πόλεμο με τους αρουραίους στην Καραϊβική. Και ότι η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν έρθουν τα ζώα. Δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν.

Οπότε οι μαγκούστες αφέθηκαν στη φύση για να σκοτώνουν αρουραίους. Ωστόσο υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. Οι αρουραίοι είναι νυκτόβια όντα. Οι μαγκούστες ζουν κατά κύριο λόγο με το φως της ημέρας. Οπότε τα δυο ζώα, σπάνια έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους.

Αντί λοιπόν να σκοτώσουν αρουραίους, οι μαγκούστες άρχισαν να καταστρέφουν μερικά από τα πιο ιθαγενή είδη της πανίδας της Χαβάης. Πολλοί πληθυσμοί πουλιών και αυγά χελωνών μειώθηκαν καθώς η μαγκούστα τρέφονταν από τις απροστάτευτες φωλιές. Η κατάσταση συνέχισε να χειροτερεύει όταν οι μαγκούστες άρχισαν να αναπαράγονται και να χρειάζονται τροφή για τα μικρά τους. Τοποθετήθηκε ειδική περίφραξη μόνο για να τις κρατήσει μακριά από φυσικά καταφύγια. Λέγεται όμως πως η μαγκούστα είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση κάποιων ειδών στο νησί.

Για την ιστορία, η μαγκούστα αν και φαίνεται γλυκούλα, είναι ένας πολύ ικανός θηρευτής και έχει χαρακτηριστεί ως η δολοφόνος της Κόμπρα, αφού συνήθως τα φίδια είναι το κύριο φαγητό της, έχοντας μια αυξημένη ανοσία στο δηλητήριο τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θα σταματήσει ποτέ ο ήλιος να λάμπει;

Επιστήμη 27.02.2024
Η σύντομη και η όχι και τόσο σύντομη απάντηση

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

Κόσμος 27.02.2024
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι

Αυτοί οι τύποι σερβίρουν το πιο παλαβό πρωινό στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης

Άνθρωποι 27.02.2024
Γιάννης Δασκάλου και Κωνσταντίνος Τζαντζαράς - Ραδιοφωνικοί παραγωγοί (και πολλά άλλα)

Κρυφές πληροφορίες για τον Λευκό Οίκο που όλοι θα ήθελαν να ξέρουν

Κόσμος Χτες
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το διάσημο αμερικανικό ορόσημο

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Κόσμος Χτες
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Η επικίνδυνη αίρεση που αναστάτωσε την Ελλάδα

Ελλάδα Χτες
Ποια ήταν η τύχη της

Οι πιο σπάνιες αρρώστιες που πιθανότατα δεν έχεις ξανακούσει

Παράξενα Χτες
Σύνδρομο Hutchinson-Gilford Progeria, Μεθαιμοσφαιριναιμία, κ.α.

Σαν σήμερα: Το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους

Σαν Σήμερα Χτες
Οκτώ χρόνια πριν το τελειωτικό, στις 26 Φεβρουαρίου του 1993