E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του ζώου που μεταφέρθηκε στη Χαβάη και από τότε όλα πήγαν στραβά

Πολύ στραβά

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/12/2023 | 00:31

Η ιστορία του ζώου που μεταφέρθηκε στη Χαβάη και από τότε όλα πήγαν στραβά
Photo by Dušan veverkolog on Unsplash

Μοιάζει με πολλά άλλα ζώα αλλά έχει το δικό του όνομα. Μπορεί να την μπερδέψετε με σκίουρο, με νυφίτσα, με κουνάβι ή με κάτι παρόμοιο. Ωστόσο ονομάζεται μαγκούστα και δεν ξέρουμε αν γνωρίζατε την ύπαρξή της.

Οι μαγκούστες ζουν στην Αφρική, στην Ασία, την Καραϊβική και σε κάποια λιγοστά μέρη της Ευρώπης. Ωστόσο, θα τη βρείτε και στις ΗΠΑ, αλλά μόνο σε μια πολιτεία. Τη Χαβάη.

Δεν είναι φυσικός της τόπος (το ίδιο και η Καραϊβική), αλλά μπορείς να την βρεις σε τρία νησιά του συμπλέγματος της Χαβάης, και συγκεκριμένα στα Oahu, Maui και Molokai. Το πως η μαγκούστες έφτασαν στο νησί του Ειρηνικού, έχει πολύ ενδιαφέρον. Και φυσικά υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτό.

Τον 19ο αιώνα, η πιο επικερδής εμπορική δραστηριότητα στο νησί δεν ήταν ο τουρισμός αλλά η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι καλλιεργητές ήταν οι επιδρομές αρουραίων που μασούσαν τα ζαχαροκάλαμα για την γλυκιά γεύση τους. Κάτι που κατέστρεφε σημαντικές ποσότητες.

Το 1872, οι μεγαλοκαλλιεργητές του νησιού ανακάλυψαν ένα άρθρο που αφορούσε τους καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου στην Καραϊβική και το πως αντιμετώπισαν τις επιδρομές αρουραίων. Είχαν λοιπόν μεταφέρει μαγκούστες από την Ινδία στα χωράφια τους και αυτό αποδείχτηκε μια επιτυχημένη πρακτική ώστε να μειωθούν οι επιδρομές των αρουραίων.

Αρχικά, 72 μαγκούστες μεταφέρθηκαν στα νησιά της Χαβάης από την Τζαμάικα. Μετά την αναπαραγωγή τους, οι μαγκούστες μεταφέρθηκαν στα χωράφια των τριών νησιών, αλλά όχι στο μεγαλύτερο το Kauai. Όπως φαίνεται οι περισσότεροι εκεί δεν τις ήθελαν, αφού θεωρούσαν ότι έπρεπε να γίνει περαιτέρω έρευνα για το πως οι μαγκούστες κέρδισαν τον πόλεμο με τους αρουραίους στην Καραϊβική. Και ότι η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν έρθουν τα ζώα. Δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν.

Οπότε οι μαγκούστες αφέθηκαν στη φύση για να σκοτώνουν αρουραίους. Ωστόσο υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. Οι αρουραίοι είναι νυκτόβια όντα. Οι μαγκούστες ζουν κατά κύριο λόγο με το φως της ημέρας. Οπότε τα δυο ζώα, σπάνια έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους.

Αντί λοιπόν να σκοτώσουν αρουραίους, οι μαγκούστες άρχισαν να καταστρέφουν μερικά από τα πιο ιθαγενή είδη της πανίδας της Χαβάης. Πολλοί πληθυσμοί πουλιών και αυγά χελωνών μειώθηκαν καθώς η μαγκούστα τρέφονταν από τις απροστάτευτες φωλιές. Η κατάσταση συνέχισε να χειροτερεύει όταν οι μαγκούστες άρχισαν να αναπαράγονται και να χρειάζονται τροφή για τα μικρά τους. Τοποθετήθηκε ειδική περίφραξη μόνο για να τις κρατήσει μακριά από φυσικά καταφύγια. Λέγεται όμως πως η μαγκούστα είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση κάποιων ειδών στο νησί.

Για την ιστορία, η μαγκούστα αν και φαίνεται γλυκούλα, είναι ένας πολύ ικανός θηρευτής και έχει χαρακτηριστεί ως η δολοφόνος της Κόμπρα, αφού συνήθως τα φίδια είναι το κύριο φαγητό της, έχοντας μια αυξημένη ανοσία στο δηλητήριο τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο