E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών αναμένουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνής Ένωσης Αερομεταφορών

Δημοσίευση 6/12/2023 | 16:34

Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών αναμένουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024
Pexels/αρχειου

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν ότι θα μεταφέρουν την επόμενη χρονιά 4,7 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο, αριθμό που χαρακτηρίζεται ιστορικό ρεκόρ και υπερβαίνει τα 4,54 δισεκατομμύρια που είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς το 2019 προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση που οφειλόταν στην πανδημία της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Ήδη από φέτος οι αερομεταφορείς διέγραψαν τις οικονομικές επιπτώσεις που είχαν από την COVID-19, επανερχόμενες στο πράσινο με συσσωρευμένα καθαρά κέρδη 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την IATA, η οποία υπερδιπλασίασε τις προηγούμενες προβλέψεις της που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο για 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια.


Για φέτος η IATA προέβλεψε 4,29 δισεκατομμύρια αεροπορικά ταξίδια, αναθεωρώντας λίγο προς τα κάτω την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιούνιο για 4,35.

Για το 2024, τα κέρδη αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό στα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την IATA, σε έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο κύκλο εργασιών 964 δισεκατομμυρίων, σε σύγκριση με τα 896 που υπολογίζονταν για το 2023 και τα 838 δισεκατομμύρια του 2019.

Οι αεροπορικές εταιρείες υπέστησαν αθροιστικές απώλειες περίπου 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του 2020 και του 2022 καθώς ήταν ένας από τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού, λόγω του κλεισίματος συνόρων και άλλους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις.

Δεδομένων των μαζικών απωλειών των τελευταίων ετών, τα κέρδη που αναμένονται το 2024 δείχνουν την ανθεκτικότητα του αεροπορικού τομέα, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της IATA Γουίλι Γουόλς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον εξαιρετικό ρυθμό ανάκαμψης.

Ωστόσο φαίνεται ότι η πανδημία στοίχισε τέσσερα χρόνια ανάπτυξης στον τομέα, επισήμανε ο Γουόλς στη διάρκεια μιας πιεστικής μέρας στην έδρα της ένωσης στη Γενεύη, στην Ελβετία.

Από το 2024, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα μπορούμε να μπούμε σε πιο φυσιολογικές πορείες ανάπτυξης, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα φορτία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της IATA.

Η ισχυρή ανάκαμψη το 2023 είχε αποτέλεσμα υψηλές τιμές εισιτηρίων, καθώς η ζήτηση για ταξίδια ξεπερνούσε τις δυνατότητες των εταιρειών, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από καθυστερημένες παραδόσεις αεροπλάνων και άλλες επιχειρησιακές δυσκολίες.

Η τάση αυτή δείχνει να επιβραδύνεται το 2024, σύμφωνα με την IATA. Παράλληλα τα ποσοστά πληρότητας των αεροπλάνων έχουν ήδη επανέλθει στα επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στις φλόγες η Αγία Πετρούπολη ‑ Βίντεο από τις ουκρανικές επιθέσεις

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ουκρανικά drones έπληξαν εκ νέου κόμβους logistics της Wildberries - μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Πετρούπολη

Καρυστιανού: «Το ενοίκιο του γραφείου μας το πληρώνω εγώ» – Τι είπε για Τεμπή, απειλές και δημοσκοπήσεις

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη χρηματοδότηση του κόμματος, το ξυλόλιο, την εισαγγελική πρόταση για Τριαντόπουλο-Αγοραστό και την απειλή που λέει ότι δέχθηκε μέσω δικαστή.

Συνέντευξη Μητσοτάκη: «Οι εκλογές δεν θα γίνουν το φθινόπωρο» – Τι είπε για ΔΕΘ, στέγη και Σαμαρά

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο πρωθυπουργός αποκλείει εκλογές το φθινόπωρο και εξαγγέλλει φοροελαφρύνσεις για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες από τον Σεπτέμβριο.

Δημογλίδου για τον θάνατο της 41χρονης στη Σύρο: Κυνηγήθηκε από το ζευγάρι και τραυματίστηκε εκ νέου

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Αναζητούμε βιντεοληπτικό υλικό και πρόσθετες μαρτυρίες»

Νομοσχέδιο για τα ύδατα: Τι αλλάζει για τα τιμολόγια, τους εργαζόμενους και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Το ΥΠΕΝ απαντά σε 13 κρίσιμες ερωτήσεις για τη μεταρρύθμιση που επεκτείνει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε νέες περιοχές και αλλάζει το τοπίο στη διαχείριση υδάτων.

Νεκρή 41χρονη στη Σύρο: Στο μικροσκόπιο και πιθανές οικονομικές διαφορές

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Νέα στοιχεία εξετάζουν οι Αρχές για τον θάνατο της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο, με τις έρευνες να στρέφονται τόσο στις συνθήκες της αιματηρής συμπλοκής όσο και στο ενδεχόμενο οικονομικών διαφορών με το ζευγάρι που έχει συλληφθεί

Βάσεις 2026: Εκτόξευση στα πολυτεχνεία, άνοδος στις ιατρικές – Ποιες σχολές «βυθίζονται»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Από τις 70.593 αιτήσεις υποψηφίων αναδύεται ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εντυπωσιακές ανατροπές σε αρκετά τμήματα.

Η σχολή που ξεπέρασε τα 20.000 μόρια και άφησε πίσω ακόμη και την Ιατρική

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ποιες είναι οι σχολές με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής το 2026

Τραμπ: Νέοι δασμοί σε πάνω από 80 χώρες

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο ενιαίος δασμός 10% που έληγε τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) αντικαθίσταται από νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τραμπ

ΗΠΑ: Γιος σκότωσε τον πατέρα του με μπαστούνι μπέιζμπολ μπροστά σε αστυνομικό

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο 38χρονος δέχτηκε πυρά αστυνομικού αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές του

Νέα χαρτονομίσματα ευρώ: Μπετόβεν, Κάλλας και ευρωπαϊκή φύση στα σχέδια της ΕΚΤ

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Τα 10 σχέδια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα θα υποβληθούν σε δημόσια διαβούλευση

ΒΙΝΤΕΟ ‑ Παλαιό Φάληρο: Επιτέθηκε σε γυναίκα για να της αρπάξει την τσάντα στην είσοδο της πολυκατοικίας

Ελλάδα 24.07.2026
Η γυναίκα αντέδρασε αστραπιαία και δεν παρέδωσε την τσάντα της