E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών αναμένουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνής Ένωσης Αερομεταφορών

Δημοσίευση 6/12/2023 | 16:34

Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών αναμένουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024
Pexels/αρχειου

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν ότι θα μεταφέρουν την επόμενη χρονιά 4,7 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο, αριθμό που χαρακτηρίζεται ιστορικό ρεκόρ και υπερβαίνει τα 4,54 δισεκατομμύρια που είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς το 2019 προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση που οφειλόταν στην πανδημία της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Ήδη από φέτος οι αερομεταφορείς διέγραψαν τις οικονομικές επιπτώσεις που είχαν από την COVID-19, επανερχόμενες στο πράσινο με συσσωρευμένα καθαρά κέρδη 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την IATA, η οποία υπερδιπλασίασε τις προηγούμενες προβλέψεις της που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο για 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια.


Για φέτος η IATA προέβλεψε 4,29 δισεκατομμύρια αεροπορικά ταξίδια, αναθεωρώντας λίγο προς τα κάτω την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιούνιο για 4,35.

Για το 2024, τα κέρδη αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό στα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την IATA, σε έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο κύκλο εργασιών 964 δισεκατομμυρίων, σε σύγκριση με τα 896 που υπολογίζονταν για το 2023 και τα 838 δισεκατομμύρια του 2019.

Οι αεροπορικές εταιρείες υπέστησαν αθροιστικές απώλειες περίπου 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του 2020 και του 2022 καθώς ήταν ένας από τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού, λόγω του κλεισίματος συνόρων και άλλους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις.

Δεδομένων των μαζικών απωλειών των τελευταίων ετών, τα κέρδη που αναμένονται το 2024 δείχνουν την ανθεκτικότητα του αεροπορικού τομέα, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της IATA Γουίλι Γουόλς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον εξαιρετικό ρυθμό ανάκαμψης.

Ωστόσο φαίνεται ότι η πανδημία στοίχισε τέσσερα χρόνια ανάπτυξης στον τομέα, επισήμανε ο Γουόλς στη διάρκεια μιας πιεστικής μέρας στην έδρα της ένωσης στη Γενεύη, στην Ελβετία.

Από το 2024, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα μπορούμε να μπούμε σε πιο φυσιολογικές πορείες ανάπτυξης, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα φορτία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της IATA.

Η ισχυρή ανάκαμψη το 2023 είχε αποτέλεσμα υψηλές τιμές εισιτηρίων, καθώς η ζήτηση για ταξίδια ξεπερνούσε τις δυνατότητες των εταιρειών, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από καθυστερημένες παραδόσεις αεροπλάνων και άλλες επιχειρησιακές δυσκολίες.

Η τάση αυτή δείχνει να επιβραδύνεται το 2024, σύμφωνα με την IATA. Παράλληλα τα ποσοστά πληρότητας των αεροπλάνων έχουν ήδη επανέλθει στα επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις

Οικονομία 15.01.2026
Το χρονοδιάγραμμα, τα φορολογικά κίνητρα και οι αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης παραστατικών

Επιστροφή ενοικίου: Σήμερα οι τελευταίες πληρωμές για το 2025

Οικονομία 15.01.2026
Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Γροιλανδία: Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία στέλνουν στρατό

Κόσμος 15.01.2026
Ο Τραμπ θέτει το δίλημμα «με εμάς ή με Κίνα-Ρωσία»

Αυτοπυρπολήθηκε 95χρονη έξω από κατάστημα στο Αιγάλεω

Ελλάδα 15.01.2026
Σοκ στο Αιγάλεω με 95χρονη να αυτοπυρπολείται μπροστά σε κατάστημα.

Το μήνυμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην 16χρονη Λόρα

Κόσμος 15.01.2026
Το μήνυμα της Σταυρούλας στη Λόρα

Δεκτή έκανε την παραίτηση Καρυστιανού ο Σύλλογος Θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 15.01.2026
Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παύλος Ασλανίδης

Λόρα: Στου Ζωγράφου αναζητούν τα ίχνη της ‑ Συνομιλούσε με άγνωστο από εφαρμογή γνωριμιών

Ελλάδα 15.01.2026
Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφανισμένη νεαρή

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία