E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενεργοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο

Tο «Αγιο Δισκοπότηρο» για απεριόριστη ενέργεια όπως του Ήλιου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2023 | 17:20

Ενεργοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο
Φωτογραφία από Pixabay

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εποχή της καθαρής ενέργειας και τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα

Πρόκειται για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας. Μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας. Η Ιαπωνία και ΕΕ εγκαινίασαν επίσημα στη Νάκα, περίπου 140 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, τον μεγαλύτερο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο.

Μέχρι σήμερα οι πυρηνικοί σταθμοί βασίζονται στη σχάση, ωστόσο η σύντηξη δύο ατομικών πυρήνων αντί της διάσπασης του ενός (σχάση) μπορεί να προσφέρει τρομακτικές ποσότητες ενέργειας και μάλιστα καθαρής, χωρίς εκπομπές ρίπων και ραδιενεργά απόβλημα. Σε αντίθεση με τη σχάση, η σύντηξη δεν ενέχει επίσης κίνδυνο για καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα, όπως η συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011. Η μεγάλη πρόκληση είναι ο έλεγχος αυτής της ενέργειας και το ωφέλιμο κόστος παραγωγής, δηλαδή η παραγωγή περισσότερης ενέργειας από αυτή που καταβάλλεται για να παραχθεί.

Ο αντιδραστήρας σύντηξης JT – 60SA τέθηκε για πρώτη φορά σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο, ωστόσο η τελευταία ανακοίνωση σηματοδότησε την επίσημη έναρξη των εργασιών και την επιβεβαίωση μιας «μακροχρόνιας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας».

Ο JT – 60SA είναι ειδικά κατασκευασμένος ώστε να μπορεί να ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλάσματος στους 200 εκατομμύρια βαθμούς κελσίου και να διατηρεί αυτή την κατάσταση για 100 δευτερόλεπτα, μέσα στον κυκλικό, μαγνητικά μεμονωμένο αντιδραστήρα. Ο χρόνος αυτός ξεπερνά σημαντικά τις δυνατότητες των αντιδραστήρων προηγούμενης τεχνολογίας «Tokamak».

Κατά τη διαδικασία, πραγματοποιείται η σύντηξη πυρήνων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο στοιχείο, το ήλιο, απελευθερώνοντας ενέργεια με τη μορφή φωτός και θερμότητας. Αν όλα λειτουργήσουν κατά το σχέδιο, τότε θα επιτευχθεί η παραγωγή ενέργειας με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο Ήλιος, το άστρο του πλανητικού μας συστήματος.

«Πρόκειται για τον πιο προηγμένο αντιδραστήρα tokamak στον κόσμο», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ένα «ορόσημο στην ιστορία της σύντηξης». «Η σύντηξη θα μπορούσε να γίνει το βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος στο δεύτερο μισό του τρέχοντος αιώνα», συμπλήρωσε.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες πάνω στη σύντηξη είναι γεμάτες με τεχνολογικά και οικονομικά εμπόδια. Ο πρώτος πειραματικός Tokamak κατασκευάστηκε το 1958 από την Σοβιετική Ένωση. Έκτοτε η ανθρωπότητα αναζητά το άλμα στη νέα ενεργειακή εποχή. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να παράγουν ενέργεια από τη σύντηξη, ωστόσο αυτό συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες και μεγάλο κόστος στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ειδικοί του κλάδου πιστεύουν πως είναι πλέον μόνο θέμα χρόνο έως ότου οι αντιδραστήρες σύντηξης θα πετύχουν καθαρά κέρδη παραγωγής ενέργειας. Ο Σαμ Ντέβις, αναπληρωτής επικεφαλής του έργου για τον JT-60SA, δήλωσε ότι ο αντιδραστήρας «θα μας φέρει πιο κοντά στην ενέργεια από τη σύντηξη». «Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ περισσότερων από 500 επιστημόνων και μηχανικών και περισσότερων από 70 εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και την Ιαπωνία», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο JT-60SA στην Ιαπωνία αποτελεί έναν πρόδρομο για τον ακόμη μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης, του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) που κατασκευάζεται στη Γαλλία.

Ο άλλος δρόμος για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας
Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ ακολουθείται ένας άλλος δρόμος για την απόκτηση του «Ιερού Δισκοπότηρου» της ενέργειας. Η Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (NIF) στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore της Βόρειας Καλιφόρνια έχει ανακοινώσει πως πέτυχε «καθαρό ενεργειακό κέρδος» για δεύτερη φορά χρησιμοποιώντας μια διαφορετική μέθοδο από το ITER και το JT-60SA.

Πρόκειται για τη γνωστή ως σύντηξη αδρανειακού περιορισμού. Γίνεται με τη χρήση λέιζερ υψηλής ισχύος που στοχεύει μια μικρή κάψουλα, η οποία περιέχει βαρύ υδρογόνο (τρίτιο και δευτέριο). Έτσι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας για να ξεκινήσει η σύντηξη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ένα «επίτευγμα ορόσημο» στην αναζήτηση μιας πηγής απεριόριστης και καθαρής ενέργειας που θα μπορούσε να τερματίσει οριστικά την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις κλιματικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία

Ολυμπιακός ‑ ΠΑΟΚ 0‑2: «Αλωσε» το Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στα ημιτελικά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Δικέφαλος του Βορρά «καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο τέταρτο και περιμένει πλέον Παναθηναϊκό ή Αρη

Η Σουηδία στέλνει στη Γροιλανδία στρατιωτικό προσωπικό μετά από αίτημα της Δανίας

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι ενισχύει «ξεκινώντας από σήμερα» τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία

Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ: «Αυτή τη φορά η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»

Κόσμος Χτες
Η απειλή έρχεται καθώς ετοιμάζεται επίθεση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την έκδοση βίζας για τους υπηκόους 75 χωρών

Κόσμος Χτες
Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες

ΑΕΚ ‑ ΟΦΗ 0‑1: «Μπαλωθιά» πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια με υπογραφή Σαλσέδο

Αθλητικά Νέα Χτες
Μεγάλη νίκη για τους Κρητικούς που άφησαν εκτός συνέχειας την Ένωση και «πέταξαν» για τους «4» του Κυπέλλου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εντός 24 ωρών πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα γίνει πέρα από οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη

Κόσμος Χτες
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί και τι σημαίνει ισχύς, δεν είμαστε στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά χτίζουμε βήμα-βήμα για να γίνουμε μία τέτοια» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για 10.000 άνεργες μητέρες με μισθό έως 1.004 ευρώ, επιδοτείται και η μερική απασχόληση

Ελλάδα Χτες
Θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.000 νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης - Έμφαση σε μητέρες ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 15 ετών