E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία ‑ Λέκκας: «Όσο δεν ενεργοποιείται το ρήγμα της Ανατολίας τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει»

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας.

Δημοσίευση 5/12/2023 | 08:43

Τουρκία ‑ Λέκκας: «Όσο δεν ενεργοποιείται το ρήγμα της Ανατολίας τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει»

Ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες.

O Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ανέφερε πως ο σεισμός στην Τουρκία είναι ανησυχητικός, καθώς αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας οι καταστροφές που θα σημειωθούν θα είναι τεράστιες.

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει κατστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει», δήλωσε.

«Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

Οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ρήγμα της Ανατολίας έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί κι αυτό προκαλεί ανησυχία.

«Όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».

Ανάμεσα στα κτίρια που ενδέχεται να υποστούν ζημιές είναι και το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, καθώς πρόκειται για ένα κτίριο που κουβαλά ιστορία 1.500 ετών.

«Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο κ. Λέκκας.

Ο εγκέλαδος στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να «χτυπήσει» σύντομα ή ακόμα και σε 10 χρόνια, δηλώνουν οι επιστήμονες, με τον Ευθύμη Λέκκα να τονίζει πως μπορεί ένα μέρος της Κωνσταντινούπολης να είναι εξαιρετικά αντισεισμικό, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα της έχει παλιές κατασκευές και μνημεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος Χτες
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος Χτες
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα Χτες
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science Χτες
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα Χτες
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό