E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λέκκας για Τουρκία: Ώριμο να σπάσει το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης

Κίνδυνος για την Αγιά Σοφία

Δημοσίευση 4/12/2023 | 11:40

Λέκκας για Τουρκία: Ώριμο να σπάσει το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία, καθώς ο κίνδυνος για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης ελλοχεύει σύμφων με τον Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για την Κωνσταντινούπολη και όχι τόσο για την Ελλάδα. «Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».

Και εξήγησε: «Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών».

Μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς ακολούθησαν τα 5,2 ρίχτερ του Σεπτεμβρίου 1999 στην Πάρνηθα.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου, έδωσε το σεισμό των 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις, ο Ευθύμης Λέκκας είπε: «Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τον επηράσε το 1999 αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» επεσήμανε.

Παράλληλα τόνισε ότι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, αλλά είναι άγνωστο το πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος» συμπλήρωσε και είπε «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες».

Μεγάλος κίνδυνος για την Αγία Σοφία

«Ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Εξήγησε δε ακόμα πως έχουν γίνει μελέτες και έρευνες σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζεται ότι ένας σεισμός της τάξεως των 7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση 100.000 κτηρίων.

O σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας, στην περιοχή του Γκέμλικ στο ντιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά, με εστιακό βάθος στα 8,98 χλμ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και τις γύρω περιοχές.

Τρία λεπτά μετά την πρώτη δόνηση σημειώθηκε δεύτερη μεγέθους 4,5 βαθμών, ενώ ακολούθησαν και άλλοι μικρότεριο μετασεισμοί.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά σημείωσε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να ελέγξουν εάν υπάρχουν τυχόν ζημιές.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος Χτες
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος Χτες
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα Χτες
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας