E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Η πρώτη εκτίμηση Μαρουσάκη για τα Χριστούγεννα

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Δημοσίευση 4/12/2023 | 09:16

Καιρός: Η πρώτη εκτίμηση Μαρουσάκη για τα Χριστούγεννα

Το όνειρο για... λευκά Χριστούγεννα, φαίνεται πως θα παραμείνει όνειρο για εκατομμύρια συμπολίτες μας καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα οποία είναι πρώιμα, η εβδομάδα των Χριστουγέννων θα είναι ιδανική για όσους αγαπούν την καλοκαιρία, αφού οι βροχές θα απουσιάζουν, ενώ τα χιονοδρομικά δεν θα δουν «άσπρη μέρα».

Αναλυτικά η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τα δεκαήμερα του Δεκεμβρίου
Από 5 έως 13 Δεκεμβρίου 2023, όπως την ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα:

Στο διάστημα αυτό διακρίνουμε τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να καλύπτουν τμήματα της νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας χώρο στα βαρομετρικά χαμηλά από τον βόρειο Ατλαντικό να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας μέχρι και τη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συναντήσουμε ένα φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί, που σημαίνει ότι θα έχουμε διαδοχικά επεισόδια βροχών αλλά και θερμοκρασίες πιο υψηλές από τις συνηθισμένες. Και για να γίνει το τελευταίο πιο κατανοητό, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην Αθήνα μια μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι κοντά στους 15°. Άρα λοιπόν θα συναντάμε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τους 15° με την επικρατέστερη να βρίσκεται περίπου στους 18° με 21°. Αν θεωρήσουμε ότι αυτές οι τιμές αναφέρονται για την Αττική, υπολογίζουμε λίγο πιο χαμηλή τη θερμοκρασία βορειότερα, λίγο πιο υψηλή νοτιότερα.

Από 14 έως 20 Δεκεμβρίου 2023

Στο διάστημα αυτό παρατηρούμε μια μετατόπιση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων της νοτιοδυτικής Ευρώπης ανατολικότερα και βορειότερα.

Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την είσοδο πολύ θερμών αερίων μαζών στο εσωτερικό της Μεσογείου οδηγώντας σε μείωση των επεισοδίων βροχόπτωσης στη χώρα μας και σε ένα “διάλειμμα” από τον καιρό του νοτιά με τον βοριά να παίρνει το πάνω χέρι για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο. Θερμοκρασιακά φαίνεται και πάλι να είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα για τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Από 21 έως 31Δεκεμβρίου 2023

Στο διάστημα αυτό φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα συνηθισμένο για τη χώρα μας καιρικό μοτίβο, ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες και που επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από τη βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας και στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουμε και πάλι τον καιρό του νοτιά με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το συμπέρασμα για τον καιρό του Δεκεμβρίου και την περίοδο των Χριστουγέννων
Συμπερασματικά φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και την μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα. Οι βροχές δε φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Βγήκε «ξινή» η πλάκα σε υπάλληλο πλυντηρίου αυτοκινήτων ‑ Έκανε τον παλιατζή από τα μεγάφωνα περιπολικού και συνελήφθη

Ελλάδα 09.05.2025
Ο εργαζόμενος βιντεοσκόπησε τον εαυτό του τη στιγμή της ενέργειας και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στο TikTok

Εργατικό ατύχημα στην αμερικάνικη Πρεσβεία: Ανδρας έπεσε σε φρεάτιο

Ελλάδα 09.05.2025
Ο τραυματίας παρελήφθη, ενώ είχε τις αισθήσεις του, από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη

Κύθνος: Νεκρός στο σκάφος του εντοπίστηκε ο 50χρονος ψαράς που αγνοούνταν από την Πέμπτη

Ελλάδα 09.05.2025
Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμενικό Κύθνου, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Πειραιά για νεκροψία - νεκροτομή

Πάπας Λέων: Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Ποντίφικα – Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του

Κόσμος 09.05.2025
O Πάπας Λέων και η εκλογή από τον Κονκλάβιο αποτέλεσαν σίγουρα έκπληξη

Καιρός: Ζέστη με σκόνη και τοπικές βροχές, υποχωρεί η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Καιρός 09.05.2025
Έως 32 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος, η πρόγνωση της ΕΜΥ

Mε πολλαπλά εγκαύματα νοσηλεύεται η 15χρονη – Πώς προκλήθηκε η έκρηξη στο διαμέρισμα του Νέου Κόσμου

Ελλάδα 09.05.2025
Η ανήλικη βρισκόταν εντός του χώρου τη στιγμή της έκρηξης

Πανικός σε σχολικό λεωφορείο στη Ρόδο: Φωτιά ξέσπασε εν κινήσει με 80 μαθητές

Ελλάδα 09.05.2025
«Κατεβείτε έξω, θα εκραγεί το λεωφορείο», φώναζε ο οδηγός

Ο Νίκος Πλακιάς ανάρτησε Λουίς Ενρίκε: «Απάντησε στο ερώτημα πώς γίνεται να είναι όρθιος ένας γονιός που έχασε το παιδί του»

Ελλάδα 09.05.2025
Ο Νίκος Πλακιάς κοινοποίησε την συγκινητική συνέντευξη του Λουίς Ενρίκε, για την αδικοχαμένη κόρη του, Χάνα.

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο ‑ Έκαναν γκράφιτι με κίτρινα γράμματα

Ελλάδα 09.05.2025
To γκράφιτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή

Παπάς ήταν πληροφοριοδότης για ληστεία ηλικιωμένης στη Δράμα για 650€ ‑ Η οργή των δραστών και η κατάθεση του θύματος

Ελλάδα 09.05.2025
Η δράση του ιερέα αποκαλύφθηκε έξι χρόνια μετά την εισβολή των ληστών σε σπίτι στο Περιθώρι Δράμας το 2019