E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Αυξημένα κρούσματα και σε Ελβετία και Σουηδία.

Δημοσίευση 1/12/2023 | 15:54

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Το βακτήριο στο οποίο στρέφονται οι υποψίες για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στη Βόρεια Ευρώπη, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19.

Οι παιδικές λοιμώξεις από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη Δανία, ανακοίνωσε το Κρατικό Ορολογικό Ινστιτούτο της χώρας.

Την εβδομάδα που τέλειωσε στις 26 Νοεμβρίου αναφέρθηκαν 541 περιστατικά, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση τα κρούσματα των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στην Ελβετία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet Microbe.

Το Mycoplasma pneumoniae είναι συχνή αιτία πνευμονίας, συχνά όμως προκαλεί ήπια νόσο που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ωστόσο το βακτήριο είναι συχνά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την αντιμετώπισή του.

Ο Χάνε-Ντόρθε Έμποργκ, ερευνήτρια του Ορολογικού Ινστιτούτου, δήλωσε πως η έξαρση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός εκτέθηκε παθογόνα από τα οποία είχε μείνει προστατευμένος τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η Δανία ούτως ή άλλως καταγράφει επιδημίες ανά περίπου τέσσερα χρόνια, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 2018, επισήμανε η ερευνήτρια.

«Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των λοιμώξεων από μυκόπλασμα ήταν εξαιρετικά χαμηλός, και επομένως δεν είναι περίεργο που έχουμε τώρα επιδημία» είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσθετα δεδομένα από την Κίνα για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας.

Οι κινεζικές αρχές απάντησαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε γνωστά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), όμως η αύξηση των νοσηλειών οφείλεται κυρίως στο μυκοβακτήριο.

Και σε αυτή την περίπτωση, ειδικοί καθησυχάζουν ότι η έξαρση συνδέεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά στην περίπτωση της Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός 20.11.2025
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα 20.11.2025
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος 20.11.2025
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος 20.11.2025
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος 20.11.2025
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα 20.11.2025
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος 20.11.2025
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα 20.11.2025
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ