E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Αυξημένα κρούσματα και σε Ελβετία και Σουηδία.

Δημοσίευση 1/12/2023 | 15:54

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Το βακτήριο στο οποίο στρέφονται οι υποψίες για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στη Βόρεια Ευρώπη, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19.

Οι παιδικές λοιμώξεις από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη Δανία, ανακοίνωσε το Κρατικό Ορολογικό Ινστιτούτο της χώρας.

Την εβδομάδα που τέλειωσε στις 26 Νοεμβρίου αναφέρθηκαν 541 περιστατικά, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση τα κρούσματα των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στην Ελβετία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet Microbe.

Το Mycoplasma pneumoniae είναι συχνή αιτία πνευμονίας, συχνά όμως προκαλεί ήπια νόσο που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ωστόσο το βακτήριο είναι συχνά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την αντιμετώπισή του.

Ο Χάνε-Ντόρθε Έμποργκ, ερευνήτρια του Ορολογικού Ινστιτούτου, δήλωσε πως η έξαρση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός εκτέθηκε παθογόνα από τα οποία είχε μείνει προστατευμένος τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η Δανία ούτως ή άλλως καταγράφει επιδημίες ανά περίπου τέσσερα χρόνια, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 2018, επισήμανε η ερευνήτρια.

«Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των λοιμώξεων από μυκόπλασμα ήταν εξαιρετικά χαμηλός, και επομένως δεν είναι περίεργο που έχουμε τώρα επιδημία» είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσθετα δεδομένα από την Κίνα για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας.

Οι κινεζικές αρχές απάντησαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε γνωστά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), όμως η αύξηση των νοσηλειών οφείλεται κυρίως στο μυκοβακτήριο.

Και σε αυτή την περίπτωση, ειδικοί καθησυχάζουν ότι η έξαρση συνδέεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά στην περίπτωση της Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φυλάκιση 20 μηνών για την πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, που δωροδοκούνταν με τσάντες Chanel και διαμαντένια κολιέ

Ελλάδα 28.01.2026
Η Κιμ Κέον Χι είχε αποδεχθεί πανάκριβα δώρα από στελέχη της Εκκλησίας της Ενοποίησης με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες

Νεκρό μεταφέρθηκε βρέφος στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Το είχαν πάει αρχικά σε κτηνιατρείο

Ελλάδα 28.01.2026
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (28.01.2026) από την Καλλιθέα ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Βιολάντα: Ντοκουμέντο από το σημείο της διαρροής προπανίου

Ελλάδα 28.01.2026
Σωλήνες με εμφανή διάτρηση στο υπόγειο

Για ποιους δήμους δίνουν 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση

Οικονομία 28.01.2026
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου

Κρήτη: 43χρονη ζούσε σαν κρατούμενη – Σύζυγος και πεθερά στο εδώλιο

Ελλάδα 28.01.2026
Κατέθεσε ότι υπέστη επανειλημμένα σωματική και λεκτική κακοποίηση

Τρύπες σε σωλήνες προπανίου εντοπίστηκαν στο υπόγειο του εργοστασίου Βιολάντα

Ελλάδα 28.01.2026
Στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού ερευνούν την έκρηξη

Τι αποκαλύπτουν ρουμανικά Μέσα για το τροχαίο με τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ

Κόσμος 28.01.2026
Ως «το χειρότερο τροχαίο των τελευταίων έξι ετών στους ρουμανικούς δρόμους» χαρακτηρίζουν στη Ρουμανία την τραγωδία με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Η μεγάλη τραγωδία του 1999 – Έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Τα τραγικά νέα από το τροχαίο στην Ρουμανία, «ξύπνησαν» σπαρακτικές μνήμες από το δυστύχημα του 1999 στα Τέμπη, όταν έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν την ζωή τους επιστρέφοντας από την Αθήνα

Θρήνος στην Αλεξάνδρια Ημαθίας για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: «Προχτές κόψαμε βασιλόπιτα μαζί»

Ελλάδα Χτες
Για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μίλησε ο Στέφανος Δελιόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Βιολάντα: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο προϊστάμενος της βάρδιας για την πολύνεκρη τραγωδία

Ελλάδα Χτες
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας με πέντε νεκρές εργαζόμενες – Βαριές κατηγορίες και έρευνα σε πλήρη εξέλιξη