E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Αυξημένα κρούσματα και σε Ελβετία και Σουηδία.

Δημοσίευση 1/12/2023 | 15:54

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Το βακτήριο στο οποίο στρέφονται οι υποψίες για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στη Βόρεια Ευρώπη, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19.

Οι παιδικές λοιμώξεις από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη Δανία, ανακοίνωσε το Κρατικό Ορολογικό Ινστιτούτο της χώρας.

Την εβδομάδα που τέλειωσε στις 26 Νοεμβρίου αναφέρθηκαν 541 περιστατικά, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση τα κρούσματα των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στην Ελβετία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet Microbe.

Το Mycoplasma pneumoniae είναι συχνή αιτία πνευμονίας, συχνά όμως προκαλεί ήπια νόσο που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ωστόσο το βακτήριο είναι συχνά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την αντιμετώπισή του.

Ο Χάνε-Ντόρθε Έμποργκ, ερευνήτρια του Ορολογικού Ινστιτούτου, δήλωσε πως η έξαρση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός εκτέθηκε παθογόνα από τα οποία είχε μείνει προστατευμένος τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η Δανία ούτως ή άλλως καταγράφει επιδημίες ανά περίπου τέσσερα χρόνια, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 2018, επισήμανε η ερευνήτρια.

«Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των λοιμώξεων από μυκόπλασμα ήταν εξαιρετικά χαμηλός, και επομένως δεν είναι περίεργο που έχουμε τώρα επιδημία» είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσθετα δεδομένα από την Κίνα για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας.

Οι κινεζικές αρχές απάντησαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε γνωστά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), όμως η αύξηση των νοσηλειών οφείλεται κυρίως στο μυκοβακτήριο.

Και σε αυτή την περίπτωση, ειδικοί καθησυχάζουν ότι η έξαρση συνδέεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά στην περίπτωση της Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Δεύτερη σορός εντοπίστηκε στο σπίτι που κάηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανησυχία πως πρόκειται για το παιδί που ήταν αγνοούμενο

Ακτή Ελεφαντοστού ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ σφραγίζει την πρόκριση και οι Βίκινγκς πάνε στους «16»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τον σταρ της Σίτι να κάνει τη διαφορά, η Νορβηγία νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στη φάση των «16»

Θαύμα ζωής στα ερείπια της Βενεζουέλας: Παιδί 3 ετών ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 6 ημέρες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παγιδευμένο 6 ημέρες στα συντρίμμια ο μικρός βγήκε νικητής

Τραγωδία στη Λητή Θεσσαλονίκης: Νεκρός άνδρας, τραυματισμένη γυναίκα και αγνοούμενο ανήλικο παιδί στη μεγάλη πυρκαγιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αν και κατά το τελευταίο διάστημα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ανθρωποκυνηγητό για τον «Μπατμαν του Μεξικό»: Δένει κλέφτες σε κολώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι μεξικανικές αρχές αναζητούν έναν μυστηριώδη τιμωρό στην πολιτεία Χαλίσκο

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Μπερν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Βρετανός ηθοποιός του «Ιντιάνα Τζόουνς» και του «Χάρι Πότερ» πέθανε στα 82 του χρόνια

Τραγωδία στην Ιταλία: Σκότωσε ιδιοκτήτη πιτσαρίας για μια δωρεάν... πίτσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δράστης φέρεται να ζήτησε από το θύμα μια πίτσα δωρεάν και, βλέποντας την άρνηση, αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι. Τραυματίστηκε επίσης η αδελφή του πιτσαδόρου, η οποία επενέβη προσπαθώντας να σώσει τον αδελφό της.

Αγνοούμενο παιδί μετά τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη – Συναγερμός στις Αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εντατικές έρευνες για αγνοούμενο παιδί έπειτα από την πυρκαγιά στη Λητή του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

Πετράλωνα: Καρέ – καρέ η στιγμή της κατάρρευσης της πολυκατοικίας, δείτε εικόνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στις φωτογραφίες, φαίνεται το κτήριο να καταρρέει τη στιγμή που στη διπλανή οικοδομή μία πρέσα εκτελεί εργασίες

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τον αποκλεισμό τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αθλήματα

Κόσμος Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τις απαγορεύσεις συμμετοχής τρανσέξουαλ αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή σε δεκάδες πολιτείες.

Κιλκίς: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς που καίει κοντά στα ελληνικά σύνορα

Ελλάδα Χτες
Πυροσβεστικές δυνάμεις ανοίγουν προληπτικά αντιπυρικές ζώνες κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκδόθηκε μήνυμα 112 για τους κατοίκους της περιοχής Ακρίτας.

Αλβανία: Ταραχές κατά της επένδυσης του γαμπρού Τραμπ ‑ Πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών

Κόσμος Χτες
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κοινοβούλιο του Εγκλήματος», «35 χρόνια καταστροφής, διαφθοράς, κλοπής και μείωσης του πληθυσμού» και «Για το μέλλον της Αλβανίας, η αλβανική πολιτική πρέπει να ξεριζωθεί».