E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Αυξημένα κρούσματα και σε Ελβετία και Σουηδία.

Δημοσίευση 1/12/2023 | 15:54

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Το βακτήριο στο οποίο στρέφονται οι υποψίες για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στη Βόρεια Ευρώπη, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19.

Οι παιδικές λοιμώξεις από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη Δανία, ανακοίνωσε το Κρατικό Ορολογικό Ινστιτούτο της χώρας.

Την εβδομάδα που τέλειωσε στις 26 Νοεμβρίου αναφέρθηκαν 541 περιστατικά, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση τα κρούσματα των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στην Ελβετία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet Microbe.

Το Mycoplasma pneumoniae είναι συχνή αιτία πνευμονίας, συχνά όμως προκαλεί ήπια νόσο που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ωστόσο το βακτήριο είναι συχνά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την αντιμετώπισή του.

Ο Χάνε-Ντόρθε Έμποργκ, ερευνήτρια του Ορολογικού Ινστιτούτου, δήλωσε πως η έξαρση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός εκτέθηκε παθογόνα από τα οποία είχε μείνει προστατευμένος τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η Δανία ούτως ή άλλως καταγράφει επιδημίες ανά περίπου τέσσερα χρόνια, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 2018, επισήμανε η ερευνήτρια.

«Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των λοιμώξεων από μυκόπλασμα ήταν εξαιρετικά χαμηλός, και επομένως δεν είναι περίεργο που έχουμε τώρα επιδημία» είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσθετα δεδομένα από την Κίνα για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας.

Οι κινεζικές αρχές απάντησαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε γνωστά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), όμως η αύξηση των νοσηλειών οφείλεται κυρίως στο μυκοβακτήριο.

Και σε αυτή την περίπτωση, ειδικοί καθησυχάζουν ότι η έξαρση συνδέεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά στην περίπτωση της Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 16χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Σητεία

Ελλάδα 16.01.2026
Aπολογείται ο ανήλικος οδηγός του αυτοκινήτου

Το επεισόδιο on air με τον Βαρουφάκη για τα ναρκωτικά και η ανάρτηση‑παράπονο «για τη σιωπηλή άδεια προς τον καθένα να με κακοποιεί»

Πολιτική 16.01.2026
Σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα όσα είπα και θα έλεγα ακριβώς τα ίδια για τα ναρκωτικά, επέμεινε ο Γιάννης Βαρουφάκης

Καιρός: Έρχεται νέα χειμερινή μεταβολή ‑ Ο ρόλος του Σιβηρικού αντικυκλώνα για τη συνέχεια

Καιρός 16.01.2026
Τι αναφέρει η μετεωρολόγος, Όλγα Παπαβγούλη σε ανάρτησή της

Δείτε μέσα σε 5 λεπτά τις κλήσεις & τα πρόστιμα σε gov.gr και ΑΑΔΕ

Ελλάδα 16.01.2026
Η διαδικασία μπορεί να γίνει τόσο από το gov.gr όσο και από την πλατφόρμα myAADE

Απαγόρευση των φορτηγών 07:00‑10:00 στην Αθήνα για μία εβδομάδα

Ελλάδα 16.01.2026
Το πιλοτικό σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις

16χρονη Λόρα: Νέα μαρτυρία «κλειδί» – Την είδαν δύο φορές σε καφετέρια στη Βάρη

Ελλάδα 16.01.2026
Στις αρχές παρέδωσε υλικό από κάμερες ασφαλείας ιδιοκτήτης καφετέριας, την οποία το κορίτσι επισκέφθηκε χθες δύο φορές

Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη 24χρονη χτύπησε 15 αυτοκίνητα και κατέληξε σε τζαμαρία

Ελλάδα 16.01.2026
Η νεαρή, οδηγώντας υπό την επήρεια μέθης, έχασε τον έλεγχο

Δράμα: Νεκρός 56χρονος εναερίτης στη ΒΙΠΕ – Έγινε «κάρβουνο» από 20.000 βολτ

Ελλάδα 16.01.2026
«Βρέθηκε πάνω στην κολώνα με τη μια του πλευρά καμένη»

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε καμπίνα του Blue Star Chios

Ελλάδα 16.01.2026
Έκτακτη προσέγγιση έκανε το πλοίο Blue Star Chios στο λιμάνι του Λαυρίου.

Από τη Βενεζουέλα με αγάπη: Η Ματσάδο πρόσφερε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε

Κόσμος 16.01.2026
Στον Λευκό Οίκο μία από τις μορφές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα - Πώς αντέδρασε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ