E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Θεσσαλοί αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους

Ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Κυριακή

Δημοσίευση 1/12/2023 | 15:49

Οι Θεσσαλοί αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους

Οι αγρότες της Καρδίτσας πραγματοποίησαν σύσκεψη και αποφάσισαν να συνεχίσούν τον αγώνα τους. Όπως αποφάσισαν, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν . Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ειδικά μετά την κακοκαιρία Daniel, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, μεταξύ άλλων είπε ότι αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ ούτε τα 2.000-4.000 ευρώ ως αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Ακόμη, όπως τονίστηκε, πλημμυροπαθείς διαμένουν σε δημοτικό σχολείο αλλά και σε αύλειο χώρο εκκλησίας, κάποιοι μένουν σε συγγενείς και φίλους ή σε ακατάλληλα σπίτια μέσα στην μούχλα και την υγρασία. Παράλληλα η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι να αποζημιώσει τους αγρότες με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Η ΕΟΑΣΚ διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι και το καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπές καλλιέργειες, στα ζώα και στα μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό. Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Επιπλέον μεταξύ των διεκδικήσεων είναι η άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, η αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, η άμεση καταγραφή των ζημιών και μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων.

Παράλληλα, να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα χρεών σε τράπεζες και κράτος, να ανασταλούν οι λογαριασμοί οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο, να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ, να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στις περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες, και να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαθητής γυμνασίου πήγε στο σχολείο με πιστόλι στη Ζάκυνθο

Ελλάδα 20.01.2026
Προσήχθη μαζί με τον πατέρα του

ΕΟΦ: Απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής

Ελλάδα 20.01.2026
Το προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, περιέχει φυτική ουσία που δεν είναι εγκεκριμένη για τρόφιμα

Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος 20.01.2026
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εικόνα της Αμερικής και του κόσμου έχει αλλάξει δραματικά. To Politico συνόψισε τις 25 μεγάλες αλλαγές που έφερε η εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ

Η Ευρώπη προτιμά τον σεβασμό, όχι τους νταήδες, λέει ο Μακρόν

Κόσμος 20.01.2026
Παράθυρο για χρήση «εμπορικού μπαζούκα» κατά των ΗΠΑ

Λαβρόφ: Η Βρετανία, η μοναδική χώρα στον κόσμο που αυτοαποκαλείται «Μεγάλη»... πρέπει να σταματήσει αυτό

Κόσμος 20.01.2026
Η προηγούμενη χώρα που αυτοαποκαλούνταν «μεγάλη» ήταν η «Μεγάλη Σοσιαλιστική Λαϊκή Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία» υπό τον Μουάμαρ Καντάφι, είπε ο Λαβρόφ - «Όμως δεν υφίσταται πλέον»

Πάγωσε τεχνητή λίμνη στην Ανω Βροντού Σερρών, δείτε βίντεο

Ελλάδα 20.01.2026
Στο ορεινό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, ο υδράργυρος έδειχνε -11 βαθμούς Κελσίου

Καμτσάτκα: Ρεκόρ 30ετίας ‑ Πάνω από 4 μέτρα χιόνι, «θάφτηκαν» ολόκληρες γειτονιές

Κόσμος 20.01.2026
Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς έχουν κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις και οι περισσότεροι αναγκάζονται να απέχουν από τις εργασίες τους.

Κλειστά τα σχολεία αύριο στην Αττική, με απόφαση της Περιφέρειας

Ελλάδα 20.01.2026
Ισχυρά φαινόμενα από το μεσημέρι της Τετάρτης

Έρχονται νέες μειώσεις φόρων: Οι βασικές μεταρρυθμίσεις για το 2026

Οικονομία 20.01.2026
«Η μεταρρυθμιστική πολιτική θα συνεχιστεί» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ δίνει εντολή εκκένωσης για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας

Κόσμος 20.01.2026
«Η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο των IDF. Πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως», ήταν το μήνυμα στα φυλλάδια

Ελλάδα: Έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό κρεάτων στην ευρωζώνη

Οικονομία 20.01.2026
Πληθωρισμός ελαιολάδου για το μοσχαρίσιο κρέας και θλιβερή πρωτιά στις ανατιμήσεις - Θλιβερή η εικόνα και στον τομέα των γαλακτοκομικών