E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Θεσσαλοί αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους

Ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Κυριακή

Δημοσίευση 1/12/2023 | 15:49

Οι Θεσσαλοί αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους

Οι αγρότες της Καρδίτσας πραγματοποίησαν σύσκεψη και αποφάσισαν να συνεχίσούν τον αγώνα τους. Όπως αποφάσισαν, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν . Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ειδικά μετά την κακοκαιρία Daniel, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, μεταξύ άλλων είπε ότι αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ ούτε τα 2.000-4.000 ευρώ ως αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Ακόμη, όπως τονίστηκε, πλημμυροπαθείς διαμένουν σε δημοτικό σχολείο αλλά και σε αύλειο χώρο εκκλησίας, κάποιοι μένουν σε συγγενείς και φίλους ή σε ακατάλληλα σπίτια μέσα στην μούχλα και την υγρασία. Παράλληλα η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι να αποζημιώσει τους αγρότες με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Η ΕΟΑΣΚ διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι και το καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπές καλλιέργειες, στα ζώα και στα μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό. Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Επιπλέον μεταξύ των διεκδικήσεων είναι η άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, η αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, η άμεση καταγραφή των ζημιών και μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων.

Παράλληλα, να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα χρεών σε τράπεζες και κράτος, να ανασταλούν οι λογαριασμοί οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο, να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ, να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στις περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες, και να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών