E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Θεσσαλοί αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους

Ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Κυριακή

Δημοσίευση 1/12/2023 | 15:49

Οι Θεσσαλοί αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους

Οι αγρότες της Καρδίτσας πραγματοποίησαν σύσκεψη και αποφάσισαν να συνεχίσούν τον αγώνα τους. Όπως αποφάσισαν, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν . Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ειδικά μετά την κακοκαιρία Daniel, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, μεταξύ άλλων είπε ότι αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ ούτε τα 2.000-4.000 ευρώ ως αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Ακόμη, όπως τονίστηκε, πλημμυροπαθείς διαμένουν σε δημοτικό σχολείο αλλά και σε αύλειο χώρο εκκλησίας, κάποιοι μένουν σε συγγενείς και φίλους ή σε ακατάλληλα σπίτια μέσα στην μούχλα και την υγρασία. Παράλληλα η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι να αποζημιώσει τους αγρότες με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Η ΕΟΑΣΚ διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι και το καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπές καλλιέργειες, στα ζώα και στα μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό. Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Επιπλέον μεταξύ των διεκδικήσεων είναι η άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, η αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, η άμεση καταγραφή των ζημιών και μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων.

Παράλληλα, να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα χρεών σε τράπεζες και κράτος, να ανασταλούν οι λογαριασμοί οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο, να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ, να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στις περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες, και να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μετά την πτώση ελικοπτέρου στη λίμνη Αώου: Ο χειριστής κολυμπά στα νερά και εξετάζει το βυθισμένο Bell

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο νέο υλικό αποτυπώνεται η στιγμή που ένας από τους κυβερνήτες βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό και βουτά, ενώ λίγα μέτρα μακριά του το ελικόπτερο είναι βυθισμένο - με το περίγραμμά του να διακρίνεται καθαρά κάτω από την επιφάνεια της λίμνης

Η Σουηδή υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε με τον 3 μηνών γιο της στο Συμβούλιο της ΕΕ

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ρομίνα Πουρμοχτάρι θέλησε να αναδείξει τα οφέλη των πολιτικών γονικής άδειας, φέρνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξμβούργο τον 3 μηνών γιο της, Ανταμ

Σύγκρουση τρένων στη δυτική Πολωνία – Τραυματίστηκαν δύο άτομα

Κόσμος Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα - 16 ομάδες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος

Επιληπτική κρίση πιλότου σε πτήση της Air Canada προκάλεσε τρόμο σε 61 επιβάτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Για σαράντα λεπτά προσπαθούσαμε να τον συγκρατήσουμε»

«Σε δύο λεπτά έφυγε»: Συγκλονισμένος ο σύντροφος της 23χρονης που πέθανε αιφνιδίως στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το κορίτσι εκείνο το βράδυ δεν είχε φάει σχεδόν τίποτα - ήταν ουσιαστικά νηστική»

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Γυναίκα εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Η τραυματίας παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις της

Ο 93χρονος εξηγεί γιατί προσπαθούσε να μπει στον θάλαμο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι: «Κι εγώ είμαι ορφανός»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε να περιφέρεται στους διαδρόμους του νοσοκομείου γύρω στις 10 το βράδυ

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «αγόρασε» οπαδούς για τα τρία παιχνίδια του

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρηματοδότησε τη μετακίνηση εκατοντάδων φιλάθλων

Τάκης Γκώνιας: Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή στη Λιβαδειά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο παλαίμαχος αθλητής έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Συγκινεί άνδρας που κρατάει τα χέρια της γυναίκας του με κινητικά προβλήματα

Κόσμος Χτες
Πάνω από 27.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -Εντοπίστηκαν 1.200 άτομα

Μάρω Κοντού: «Πάντα θα κουβαλώ μαχαίρι πάνω μου», είπε ο 93χρονος που εισέβαλε στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Τα πρώτα λόγια του 93χρονου που μπήκε με μαχαίρι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού