E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά του HIV;

Που βρίσκονται οι έρευνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2023 | 00:15

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά του HIV;
Photo by Louis Reed on Unsplash

Εδώ και αρκετά χρόνια, ακούμε για έρευνες που γίνονται γύρω από ένα εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, που θα παράγει αντισώματα κατά του ιού. Άλλα εμβόλια που βρίσκονται σε έρευνες προσπαθούν να ανπτύξουν εμβόλιο για την πρόληψη κατά του ιού. Αλλά πόσο κοντά είμαστε στην κυκλοφορία ενός τέτοιου εμβολίου;

Στις αρχές του χρόνου τα νέα ήταν απογοητευτικά, καθώς η Janssen Pharmaceuticals, η οποία ανήκει στην Johnson & Johnson, ανακοίνωσε πως σταματάει τις κλινικές δοκιμές στο εμβόλιο, γιατί δεν ήταν ικανό να προστατεύσει από τον ιό. Μάλιστα, ήταν η μοναδική έρευνα για εμβόλιο του HIV που είχε φτάσει στην τρίτη φάση, με τις άλλες να βρίσκονται πιο πίσω.

Δυο ακόμα είχαν ξεκινήσει πριν από 1,5 χρόνο, εκείνες της Moderna και της IAVI, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα αργήσουν να παράγουν αποτελέσματα, αν παράξουν κάποια. Συνολικά τουλάχιστον πέντε έρευνες σταμάτησαν από το 2020 μέχρι το 2023.

Τον περασμένο Αύγουστο, μια έρευνα μπήκε στα τελικά στάδια με πολλούς επιστήμονες να την χαρακτηρίζουν ως «τελευταία ζαριά», καθώς μια επιτυχία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση ανάπτυξης εμβολίων, ωστόσο μια αποτυχία θα μπορούσε να δει τους ανοσολόγους να παραιτούνται από μια ολόκληρη γενιά εμβολίων.

Η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή ονομάζεται PrEPVacc και γεννά ελπίδες όχι μόνο ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό εμβόλιο στην πρόληψη έναντι του ιού, καθώς ασφαλή μέχρι τώρα ήταν πολλά εμβόλια αλλά κρίθηκαν αναποτελεσματικά. Στη συγκεκριμένη κλινική δοκιμή δοκιμάζει δυο εμβόλια μαζί με δύο μορφές προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP).

Η πιο αποτελεσματική δοκιμή έγινε στην Ταϊλάνδη (RV144) με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται το 2009. Η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου, RV144, ήταν περίπου 30%, με την PrEPVacc, για να θεωρηθεί επιτυχημένη, να χρειάζεται αποτελεσματικότητα 70% τουλάχιστον.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη του RV144, όχι μια επανάσταση», δήλωσε στο CNN ο Jonathan Weber, συντονιστής του PrEPVacc, και διευθυντής του Imperial College Academic Health Science Center στο Λονδίνο. «Αυτά είναι και τα δύο σχήματα που δεν έχουν μπει ποτέ σε μελέτη αποτελεσματικότητας στο παρελθόν», πρόσθεσε, περιγράφοντας τα εμβόλια ως «το καλύτερο αυτή τη στιγμή, που μπορεί να προσφέρει η ιατρική επιστήμη».

οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν στο πρόγραμμα από το 2020 με τη λίστα των 1.513 συμμετεχόντων να κλείνει φέτος την άνοιξη. Οι συμμετέχοντες είναι όλοι μεταξύ 18-40 ετών και ζουν στη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα ή την Τανζανία, οι οποίες συγκαταλέγονται στις 15 χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό HIV/AIDS στους ενήλικες.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γίνεται εκ=ξ ολοκλήρου στην Αφρική, την ήπειρο που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από τον ιό. Να σημειωθεί ότι το 2022, 630.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS παγκοσμίως, την ώρα που οι αντιρετροϊκές θεραπείες είναι αποτελεσματικές, αλλά η πρόσβαση σε αυτές να μην είναι η ίδια για όλους.

Η απάντηση λοιπόν είναι πως είμαστε όσο κοντά όσο και μακριά από το εμβόλιο για την πρόληψη ή την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον του HIV, με τις έρευνες των επιστημόνων να κορυφώνονται αλλά ακόμα να μην υπάρχει αποτελεσματική λύση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός 01.05.2024
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα 01.05.2024
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά 01.05.2024
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories 01.05.2024
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 01.05.2024
Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ιστορικά 01.05.2024
Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή Χτες
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά Χτες
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά Χτες
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά Χτες
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;