E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά του HIV;

Που βρίσκονται οι έρευνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2023 | 00:15

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά του HIV;
Photo by Louis Reed on Unsplash

Εδώ και αρκετά χρόνια, ακούμε για έρευνες που γίνονται γύρω από ένα εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, που θα παράγει αντισώματα κατά του ιού. Άλλα εμβόλια που βρίσκονται σε έρευνες προσπαθούν να ανπτύξουν εμβόλιο για την πρόληψη κατά του ιού. Αλλά πόσο κοντά είμαστε στην κυκλοφορία ενός τέτοιου εμβολίου;

Στις αρχές του χρόνου τα νέα ήταν απογοητευτικά, καθώς η Janssen Pharmaceuticals, η οποία ανήκει στην Johnson & Johnson, ανακοίνωσε πως σταματάει τις κλινικές δοκιμές στο εμβόλιο, γιατί δεν ήταν ικανό να προστατεύσει από τον ιό. Μάλιστα, ήταν η μοναδική έρευνα για εμβόλιο του HIV που είχε φτάσει στην τρίτη φάση, με τις άλλες να βρίσκονται πιο πίσω.

Δυο ακόμα είχαν ξεκινήσει πριν από 1,5 χρόνο, εκείνες της Moderna και της IAVI, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα αργήσουν να παράγουν αποτελέσματα, αν παράξουν κάποια. Συνολικά τουλάχιστον πέντε έρευνες σταμάτησαν από το 2020 μέχρι το 2023.

Τον περασμένο Αύγουστο, μια έρευνα μπήκε στα τελικά στάδια με πολλούς επιστήμονες να την χαρακτηρίζουν ως «τελευταία ζαριά», καθώς μια επιτυχία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση ανάπτυξης εμβολίων, ωστόσο μια αποτυχία θα μπορούσε να δει τους ανοσολόγους να παραιτούνται από μια ολόκληρη γενιά εμβολίων.

Η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή ονομάζεται PrEPVacc και γεννά ελπίδες όχι μόνο ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό εμβόλιο στην πρόληψη έναντι του ιού, καθώς ασφαλή μέχρι τώρα ήταν πολλά εμβόλια αλλά κρίθηκαν αναποτελεσματικά. Στη συγκεκριμένη κλινική δοκιμή δοκιμάζει δυο εμβόλια μαζί με δύο μορφές προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP).

Η πιο αποτελεσματική δοκιμή έγινε στην Ταϊλάνδη (RV144) με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται το 2009. Η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου, RV144, ήταν περίπου 30%, με την PrEPVacc, για να θεωρηθεί επιτυχημένη, να χρειάζεται αποτελεσματικότητα 70% τουλάχιστον.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη του RV144, όχι μια επανάσταση», δήλωσε στο CNN ο Jonathan Weber, συντονιστής του PrEPVacc, και διευθυντής του Imperial College Academic Health Science Center στο Λονδίνο. «Αυτά είναι και τα δύο σχήματα που δεν έχουν μπει ποτέ σε μελέτη αποτελεσματικότητας στο παρελθόν», πρόσθεσε, περιγράφοντας τα εμβόλια ως «το καλύτερο αυτή τη στιγμή, που μπορεί να προσφέρει η ιατρική επιστήμη».

οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν στο πρόγραμμα από το 2020 με τη λίστα των 1.513 συμμετεχόντων να κλείνει φέτος την άνοιξη. Οι συμμετέχοντες είναι όλοι μεταξύ 18-40 ετών και ζουν στη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα ή την Τανζανία, οι οποίες συγκαταλέγονται στις 15 χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό HIV/AIDS στους ενήλικες.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γίνεται εκ=ξ ολοκλήρου στην Αφρική, την ήπειρο που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από τον ιό. Να σημειωθεί ότι το 2022, 630.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS παγκοσμίως, την ώρα που οι αντιρετροϊκές θεραπείες είναι αποτελεσματικές, αλλά η πρόσβαση σε αυτές να μην είναι η ίδια για όλους.

Η απάντηση λοιπόν είναι πως είμαστε όσο κοντά όσο και μακριά από το εμβόλιο για την πρόληψη ή την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον του HIV, με τις έρευνες των επιστημόνων να κορυφώνονται αλλά ακόμα να μην υπάρχει αποτελεσματική λύση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»