E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Παγίδα οι δελεαστικές τιμές

Δημοσίευση 30/11/2023 | 19:44

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Νοθευμένα λάδια πωλούνται ως ελληνικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βουλγαρία σε δελεαστικές τιμές-παγίδες, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να βρεθούν κάλλιστα και στην ελληνική αγορά μέσω ορισμένων κακών επαγγελματιών που θα τα αγοράσουν και θα τα πουλήσουν στη χώρα μας.

«Το κοινό πρέπει να είναι ενημερωμένο ώστε να αποφεύγει τέτοιου είδους αγορές και μάλιστα από τη Βουλγαρία που δεν είναι καν παραγωγός» λέει ο ελαιοπαραγωγός, Χρήστος Τσιόλιας μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει βλέποντας το μπουκάλι αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο καμπανάκι που θα πρέπει να χτυπήσει στον καταναλωτή», προσθέτει.

Η συσκευασία που θα πάρουμε θα είναι στην καλύτερη νοθευμένη με σπορέλαιο, μας λέει. «Μπορεί να είναι και με γλυκαντικές ουσίες ή καροτίνη, με αρωματικές ουσίες για να μυρίζει σαν λάδι και είναι σε πάρα πολύ επικίνδυνες ποσότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπεύθυνες για καρκινογενέσεις».

Όπως μας ενημερώνει ο ελαιοπαραγωγός, τα κρούσματα νοθευμένου ελαιολάδου έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, οπότε διαπιστώθηκε η έλλειψη ελαιολάδου στην αγορά, και η νόθευση «γίνεται στα 4-5 λίτρα και πάνω ώστε να αξίζει και γι’ αυτούς που τα νοθεύουν».

Η τιμή του νοθευμένου λαδιού κυμαίνεται γύρω στα 4-4,5 ευρώ το λίτρο, όταν «με μια έρευνα αγοράς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι οι τιμές είναι της τάξεως των 10 ευρώ το λίτρο».

Από το μπουκάλι δεν φαίνεται αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο «καμπανάκι» για το ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τιμές - παγίδες

Οι ετικέτες κι οι τιμές για Έλληνες καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας είναι άκρως δελεαστικές. Για τενεκέ πέντε λίτρων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από την Κρήτη η τιμή είναι 35 λεβ, δηλαδή 17,50 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια ποσότητα εντός συνόρων κοστίζει πλέον από 60 ευρώ και πάνω.

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κούτσης από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας από εκείνους που αγόρασαν τέτοιο ελαιόλαδο από σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας. Μόνο που εκείνος πριν το καταναλώσει, το έστειλε για ανάλυση στο χημείο. «Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει στην κάμερα του Live News.

Το ελαιόλαδο με την άκρως δελεαστική τιμή ήταν νοθευμένο, όπως έδειξε η χημική του ανάλυση, επικίνδυνο για την υγεία. «Ήθελα να το εμπορευτώ» λέει ο κ. Κούτσης, «αλλά από το χημείο στη Θεσσαλονίκη μάς το απαγόρεψαν».

«Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει ο επιχειρηματίας που έστειλε το λάδι για ανάλυση στο χημείο.

Δίπλα από τους τενεκέδες με το δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη στο σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας βρίσκονται αυτοί που όπως γράφουν προέρχονται από την Καλαμάτα, με την ίδια τιμή.

Τιμές που, όπως φαίνεται, έχουν κάνει πολλούς Έλληνες το τελευταίο διάστημα, να έχουν επιστρέψει από τη γειτονική χώρα έχοντας αγοράσει μια τέτοια συσκευασία.

Οι επιτήδειοι στη Βουλγαρία νοθεύουν το λάδι και το βάζουν στις κατάλληλες συσκευασίες, για να προσελκύει τα βλέμματα κυρίως Ελλήνων ταξιδιωτών.

«Η καλύτερη τιμή που μπορείς να το πάρεις είναι 8 ευρώ από τον παραγωγό, αν το πάρεις σε πιο χαμηλή τιμή, κάτι δεν γίνεται σωστά» λέει ο κ. Κούτσης. «Είναι εξαπάτηση. Παίρνεις ένα προϊόν για να είναι καλό, αλλά δεν είναι καλό».

Στόχος των κυκλωμάτων η Ελλάδα

Τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία έχουν όπως φαίνεται μονίμως στραμμένα τα μάτια τους στην Ελλάδα. Και για κάθε προϊόν που υπάρχει αύξηση τιμής εντός συνόρων, στη γειτονική χώρα εμφανίζονται προσφορές. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, αυτές όπως διαπιστώνεται κρύβουν παγίδες.

«Μπορείς να πάρει το έξτρα παρθένο του ενός λίτρου με 5,60 ευρώ σε προσφορά, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που θα πάρεις στην Ελλάδα» λέει ο κ. Κούτσης.

Όλα αυτά την ώρα που τα Σαββατοκύριακα η κίνηση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από Έλληνες ταξιδιώτες βρίσκεται στα ύψη. «Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι πρέπει να αγοράζει το ελαιόλαδο από την Ελλάδα, ώστε να παίρνει το παραστατικό και οι επιχειρήσεις να είναι υπεύθυνες και υπόλογες για το προϊόν που θα πάρει», λέει ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Τσιόλιας.

Αυτό που φαίνεται ευκαιρία σε σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας, είναι στην πραγματικότητα ένα λάδι νοθευμένο, με τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος Χτες
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα Χτες
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα