E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Παγίδα οι δελεαστικές τιμές

Δημοσίευση 30/11/2023 | 19:44

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Νοθευμένα λάδια πωλούνται ως ελληνικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βουλγαρία σε δελεαστικές τιμές-παγίδες, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να βρεθούν κάλλιστα και στην ελληνική αγορά μέσω ορισμένων κακών επαγγελματιών που θα τα αγοράσουν και θα τα πουλήσουν στη χώρα μας.

«Το κοινό πρέπει να είναι ενημερωμένο ώστε να αποφεύγει τέτοιου είδους αγορές και μάλιστα από τη Βουλγαρία που δεν είναι καν παραγωγός» λέει ο ελαιοπαραγωγός, Χρήστος Τσιόλιας μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει βλέποντας το μπουκάλι αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο καμπανάκι που θα πρέπει να χτυπήσει στον καταναλωτή», προσθέτει.

Η συσκευασία που θα πάρουμε θα είναι στην καλύτερη νοθευμένη με σπορέλαιο, μας λέει. «Μπορεί να είναι και με γλυκαντικές ουσίες ή καροτίνη, με αρωματικές ουσίες για να μυρίζει σαν λάδι και είναι σε πάρα πολύ επικίνδυνες ποσότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπεύθυνες για καρκινογενέσεις».

Όπως μας ενημερώνει ο ελαιοπαραγωγός, τα κρούσματα νοθευμένου ελαιολάδου έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, οπότε διαπιστώθηκε η έλλειψη ελαιολάδου στην αγορά, και η νόθευση «γίνεται στα 4-5 λίτρα και πάνω ώστε να αξίζει και γι’ αυτούς που τα νοθεύουν».

Η τιμή του νοθευμένου λαδιού κυμαίνεται γύρω στα 4-4,5 ευρώ το λίτρο, όταν «με μια έρευνα αγοράς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι οι τιμές είναι της τάξεως των 10 ευρώ το λίτρο».

Από το μπουκάλι δεν φαίνεται αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο «καμπανάκι» για το ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τιμές - παγίδες

Οι ετικέτες κι οι τιμές για Έλληνες καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας είναι άκρως δελεαστικές. Για τενεκέ πέντε λίτρων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από την Κρήτη η τιμή είναι 35 λεβ, δηλαδή 17,50 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια ποσότητα εντός συνόρων κοστίζει πλέον από 60 ευρώ και πάνω.

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κούτσης από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας από εκείνους που αγόρασαν τέτοιο ελαιόλαδο από σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας. Μόνο που εκείνος πριν το καταναλώσει, το έστειλε για ανάλυση στο χημείο. «Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει στην κάμερα του Live News.

Το ελαιόλαδο με την άκρως δελεαστική τιμή ήταν νοθευμένο, όπως έδειξε η χημική του ανάλυση, επικίνδυνο για την υγεία. «Ήθελα να το εμπορευτώ» λέει ο κ. Κούτσης, «αλλά από το χημείο στη Θεσσαλονίκη μάς το απαγόρεψαν».

«Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει ο επιχειρηματίας που έστειλε το λάδι για ανάλυση στο χημείο.

Δίπλα από τους τενεκέδες με το δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη στο σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας βρίσκονται αυτοί που όπως γράφουν προέρχονται από την Καλαμάτα, με την ίδια τιμή.

Τιμές που, όπως φαίνεται, έχουν κάνει πολλούς Έλληνες το τελευταίο διάστημα, να έχουν επιστρέψει από τη γειτονική χώρα έχοντας αγοράσει μια τέτοια συσκευασία.

Οι επιτήδειοι στη Βουλγαρία νοθεύουν το λάδι και το βάζουν στις κατάλληλες συσκευασίες, για να προσελκύει τα βλέμματα κυρίως Ελλήνων ταξιδιωτών.

«Η καλύτερη τιμή που μπορείς να το πάρεις είναι 8 ευρώ από τον παραγωγό, αν το πάρεις σε πιο χαμηλή τιμή, κάτι δεν γίνεται σωστά» λέει ο κ. Κούτσης. «Είναι εξαπάτηση. Παίρνεις ένα προϊόν για να είναι καλό, αλλά δεν είναι καλό».

Στόχος των κυκλωμάτων η Ελλάδα

Τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία έχουν όπως φαίνεται μονίμως στραμμένα τα μάτια τους στην Ελλάδα. Και για κάθε προϊόν που υπάρχει αύξηση τιμής εντός συνόρων, στη γειτονική χώρα εμφανίζονται προσφορές. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, αυτές όπως διαπιστώνεται κρύβουν παγίδες.

«Μπορείς να πάρει το έξτρα παρθένο του ενός λίτρου με 5,60 ευρώ σε προσφορά, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που θα πάρεις στην Ελλάδα» λέει ο κ. Κούτσης.

Όλα αυτά την ώρα που τα Σαββατοκύριακα η κίνηση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από Έλληνες ταξιδιώτες βρίσκεται στα ύψη. «Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι πρέπει να αγοράζει το ελαιόλαδο από την Ελλάδα, ώστε να παίρνει το παραστατικό και οι επιχειρήσεις να είναι υπεύθυνες και υπόλογες για το προϊόν που θα πάρει», λέει ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Τσιόλιας.

Αυτό που φαίνεται ευκαιρία σε σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας, είναι στην πραγματικότητα ένα λάδι νοθευμένο, με τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο Κωνσταντοπούλου από την Λάρισα την ώρα που υπέβαλαν μήνυση Καρυστιανού και Ρούτσι

Ελλάδα 20.03.2026
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας περιέγραψε το τεταμένο κλίμα και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι οικογένειες προχώρησαν σε νομικές ενέργειες κατά δικαστικών λειτουργών

Ανείπωτη τραγωδία: 9χρονη πέθανε καθώς συμμετείχε σε επικίνδυνο challenge στα social media

Κόσμος 20.03.2026
Το κορίτσι εντοπίστηκε νεκρό από τον πατέρα της, τυλιγμένο με ένα καλώδιο στο λαιμό

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Θεσπρωτία

Ελλάδα 20.03.2026
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή της Θεσπρωτίας, το πρωί της Παρασκευής.

NASA: Προετοιμάζεται για την εκτόξευση του πυραύλου «Αρτεμις» στη Σελήνη

Tech + Science 20.03.2026
Το διαστημικό σκάφος Orion και το σύστημα εκτόξευσης μεταφέρονται στην εξέδρα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει αν δεν έχετε βγάλει μέχρι το καλοκαίρι

Ελλάδα 20.03.2026
Η απόφαση για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων συνδέεται άμεσα με την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας

«Η μηνιγγίτιδα μας την πήρε σε 12 ώρες»: Συγκλονίζει ο πατέρας 18χρονης μαθήτριας

Κόσμος 20.03.2026
Ο πατέρας ενός 18χρονου κοριτσιού που πέθανε μετά από ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στο Κεντ αποκάλυψε πώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε λίγες ώρες αφότου προσβλήθηκε από την ασθένεια

Ραγίζει καρδιές: Η Μπέλλα συνεχίζει την καθημερινή βόλτα τους σαν να είναι ακόμα μαζί

Ελλάδα 20.03.2026
Δεν τον αποχαιρέτησε ποτέ: Η συγκλονιστική ρουτίνα της Μπέλλας μετά την απώλεια του ανθρώπου της

Ιράν: Νεκρός ο στρατηγός Ναϊνί, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης

Κόσμος 20.03.2026
Ο στρατηγός Ναϊνί φέρεται να σκοτώθηκε σε ένα από τα κύματα αεροπορικών επιθέσεων που έπληξαν στρατηγικά κέντρα διοίκησης στην Τεχεράνη και την περιοχή του Καράτζ

Το Ντουμπάι σε πλήρη κατάρρευση: Αποθέματα νερού για 48 ώρες ‑ Φήμες για επιβολή capital controls

Κόσμος 20.03.2026
To πάλαι ποτέ πάμπλουτο και υπερπολυτελές Εμιράτο καταρρέει στη φρίκη του πολέμου

Ξεκίνησε η δίκη του βουλευτή Φλώρου που επιτέθηκε με μπουνιές στον επίσης βουλευτή Βασίλη Γραμμένο

Ελλάδα 20.03.2026
Κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας

Tι αμοιβή δικαιούνται όσοι εργαστούν την 25η Μαρτίου

Οικονομία 20.03.2026
ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Σιδηρόδρομος: Πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 23/3

Ελλάδα 20.03.2026
Συμπαράσταση για τη δίκη των Τεμπών