E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Παγίδα οι δελεαστικές τιμές

Δημοσίευση 30/11/2023 | 19:44

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Νοθευμένα λάδια πωλούνται ως ελληνικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βουλγαρία σε δελεαστικές τιμές-παγίδες, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να βρεθούν κάλλιστα και στην ελληνική αγορά μέσω ορισμένων κακών επαγγελματιών που θα τα αγοράσουν και θα τα πουλήσουν στη χώρα μας.

«Το κοινό πρέπει να είναι ενημερωμένο ώστε να αποφεύγει τέτοιου είδους αγορές και μάλιστα από τη Βουλγαρία που δεν είναι καν παραγωγός» λέει ο ελαιοπαραγωγός, Χρήστος Τσιόλιας μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει βλέποντας το μπουκάλι αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο καμπανάκι που θα πρέπει να χτυπήσει στον καταναλωτή», προσθέτει.

Η συσκευασία που θα πάρουμε θα είναι στην καλύτερη νοθευμένη με σπορέλαιο, μας λέει. «Μπορεί να είναι και με γλυκαντικές ουσίες ή καροτίνη, με αρωματικές ουσίες για να μυρίζει σαν λάδι και είναι σε πάρα πολύ επικίνδυνες ποσότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπεύθυνες για καρκινογενέσεις».

Όπως μας ενημερώνει ο ελαιοπαραγωγός, τα κρούσματα νοθευμένου ελαιολάδου έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, οπότε διαπιστώθηκε η έλλειψη ελαιολάδου στην αγορά, και η νόθευση «γίνεται στα 4-5 λίτρα και πάνω ώστε να αξίζει και γι’ αυτούς που τα νοθεύουν».

Η τιμή του νοθευμένου λαδιού κυμαίνεται γύρω στα 4-4,5 ευρώ το λίτρο, όταν «με μια έρευνα αγοράς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι οι τιμές είναι της τάξεως των 10 ευρώ το λίτρο».

Από το μπουκάλι δεν φαίνεται αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο «καμπανάκι» για το ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τιμές - παγίδες

Οι ετικέτες κι οι τιμές για Έλληνες καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας είναι άκρως δελεαστικές. Για τενεκέ πέντε λίτρων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από την Κρήτη η τιμή είναι 35 λεβ, δηλαδή 17,50 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια ποσότητα εντός συνόρων κοστίζει πλέον από 60 ευρώ και πάνω.

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κούτσης από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας από εκείνους που αγόρασαν τέτοιο ελαιόλαδο από σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας. Μόνο που εκείνος πριν το καταναλώσει, το έστειλε για ανάλυση στο χημείο. «Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει στην κάμερα του Live News.

Το ελαιόλαδο με την άκρως δελεαστική τιμή ήταν νοθευμένο, όπως έδειξε η χημική του ανάλυση, επικίνδυνο για την υγεία. «Ήθελα να το εμπορευτώ» λέει ο κ. Κούτσης, «αλλά από το χημείο στη Θεσσαλονίκη μάς το απαγόρεψαν».

«Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει ο επιχειρηματίας που έστειλε το λάδι για ανάλυση στο χημείο.

Δίπλα από τους τενεκέδες με το δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη στο σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας βρίσκονται αυτοί που όπως γράφουν προέρχονται από την Καλαμάτα, με την ίδια τιμή.

Τιμές που, όπως φαίνεται, έχουν κάνει πολλούς Έλληνες το τελευταίο διάστημα, να έχουν επιστρέψει από τη γειτονική χώρα έχοντας αγοράσει μια τέτοια συσκευασία.

Οι επιτήδειοι στη Βουλγαρία νοθεύουν το λάδι και το βάζουν στις κατάλληλες συσκευασίες, για να προσελκύει τα βλέμματα κυρίως Ελλήνων ταξιδιωτών.

«Η καλύτερη τιμή που μπορείς να το πάρεις είναι 8 ευρώ από τον παραγωγό, αν το πάρεις σε πιο χαμηλή τιμή, κάτι δεν γίνεται σωστά» λέει ο κ. Κούτσης. «Είναι εξαπάτηση. Παίρνεις ένα προϊόν για να είναι καλό, αλλά δεν είναι καλό».

Στόχος των κυκλωμάτων η Ελλάδα

Τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία έχουν όπως φαίνεται μονίμως στραμμένα τα μάτια τους στην Ελλάδα. Και για κάθε προϊόν που υπάρχει αύξηση τιμής εντός συνόρων, στη γειτονική χώρα εμφανίζονται προσφορές. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, αυτές όπως διαπιστώνεται κρύβουν παγίδες.

«Μπορείς να πάρει το έξτρα παρθένο του ενός λίτρου με 5,60 ευρώ σε προσφορά, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που θα πάρεις στην Ελλάδα» λέει ο κ. Κούτσης.

Όλα αυτά την ώρα που τα Σαββατοκύριακα η κίνηση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από Έλληνες ταξιδιώτες βρίσκεται στα ύψη. «Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι πρέπει να αγοράζει το ελαιόλαδο από την Ελλάδα, ώστε να παίρνει το παραστατικό και οι επιχειρήσεις να είναι υπεύθυνες και υπόλογες για το προϊόν που θα πάρει», λέει ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Τσιόλιας.

Αυτό που φαίνεται ευκαιρία σε σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας, είναι στην πραγματικότητα ένα λάδι νοθευμένο, με τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος 01.03.2026
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος 01.03.2026
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος 01.03.2026
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος 01.03.2026
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα 01.03.2026
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό

Απειλητικό ιρανικό βίντεο με F‑4 Phantom: Σχέδια για χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις

Κόσμος 01.03.2026
Το Ιράν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παλαιά αεροσκάφη F-4 Phantom II αμερικανικής κατασκευής που αποκτήθηκαν πριν από το 1979

Η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ έγινε πάλι viral

Κόσμος 01.03.2026
«Στο είπα ότι θα χορέψουμε πάνω στον τάφο σου, έτσι δεν είναι;» έγραψε η Ιρανή σε ανάρτηση στο «X»

Αχμάντ Βαχίντι: Αυτός είναι ο νέος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

Κόσμος 01.03.2026
Ο προηγούμενος διοικητής, στρατηγός Μοχάμεντ Πακπούρ, σκοτώθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε το Ιράν το Σάββατο από αμερικανο-ισραηλινά πυρά

Iράν: Πλήθος κατέστρεψε μνημείο του Χαμενεΐ ‑ «Ονειρεύομαι; Γεια σου καινούργιο κόσμε!»

Κόσμος 01.03.2026
Πλήθος Ιρανών έριξε ένα μνημείο του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε πόλη του νότιου Ιράν

Θεσσαλονίκη: 34χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει τη σύντροφό του

Ελλάδα 01.03.2026
Ο άνδρας συνελήφθη - Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύεται

Το Ντουμπάι σε κατάσταση συναγερμού: Αδειάζουν τα ράφια, αγωνία για τους Έλληνες

Κόσμος 01.03.2026
Η αγωνία για τις εξελίξεις και ο φόβος νέων επιθέσεων οδηγούν ορισμένους στην απόφαση της προσωρινής επιστροφής στην Ελλάδα, έως ότου αποκατασταθεί η σταθερότητα

Αναχαιτίστηκαν ιρανικοί πύραυλοι με κατεύθυνση προς Κύπρο

Κόσμος 01.03.2026
Οι βρετανικές δυνάμεις «κατέρριψαν» ιρανικά drones με κατεύθυνση προς Κύπρο, που απείλησαν βρετανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, στο Sky News