E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Παγίδα οι δελεαστικές τιμές

Δημοσίευση 30/11/2023 | 19:44

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό

Νοθευμένα λάδια πωλούνται ως ελληνικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βουλγαρία σε δελεαστικές τιμές-παγίδες, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να βρεθούν κάλλιστα και στην ελληνική αγορά μέσω ορισμένων κακών επαγγελματιών που θα τα αγοράσουν και θα τα πουλήσουν στη χώρα μας.

«Το κοινό πρέπει να είναι ενημερωμένο ώστε να αποφεύγει τέτοιου είδους αγορές και μάλιστα από τη Βουλγαρία που δεν είναι καν παραγωγός» λέει ο ελαιοπαραγωγός, Χρήστος Τσιόλιας μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει βλέποντας το μπουκάλι αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο καμπανάκι που θα πρέπει να χτυπήσει στον καταναλωτή», προσθέτει.

Η συσκευασία που θα πάρουμε θα είναι στην καλύτερη νοθευμένη με σπορέλαιο, μας λέει. «Μπορεί να είναι και με γλυκαντικές ουσίες ή καροτίνη, με αρωματικές ουσίες για να μυρίζει σαν λάδι και είναι σε πάρα πολύ επικίνδυνες ποσότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπεύθυνες για καρκινογενέσεις».

Όπως μας ενημερώνει ο ελαιοπαραγωγός, τα κρούσματα νοθευμένου ελαιολάδου έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, οπότε διαπιστώθηκε η έλλειψη ελαιολάδου στην αγορά, και η νόθευση «γίνεται στα 4-5 λίτρα και πάνω ώστε να αξίζει και γι’ αυτούς που τα νοθεύουν».

Η τιμή του νοθευμένου λαδιού κυμαίνεται γύρω στα 4-4,5 ευρώ το λίτρο, όταν «με μια έρευνα αγοράς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι οι τιμές είναι της τάξεως των 10 ευρώ το λίτρο».

Από το μπουκάλι δεν φαίνεται αν το λάδι είναι νοθευμένο ή όχι, γι’ αυτό η τιμή είναι το πρώτο «καμπανάκι» για το ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τιμές - παγίδες

Οι ετικέτες κι οι τιμές για Έλληνες καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας είναι άκρως δελεαστικές. Για τενεκέ πέντε λίτρων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από την Κρήτη η τιμή είναι 35 λεβ, δηλαδή 17,50 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια ποσότητα εντός συνόρων κοστίζει πλέον από 60 ευρώ και πάνω.

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κούτσης από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας από εκείνους που αγόρασαν τέτοιο ελαιόλαδο από σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας. Μόνο που εκείνος πριν το καταναλώσει, το έστειλε για ανάλυση στο χημείο. «Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει στην κάμερα του Live News.

Το ελαιόλαδο με την άκρως δελεαστική τιμή ήταν νοθευμένο, όπως έδειξε η χημική του ανάλυση, επικίνδυνο για την υγεία. «Ήθελα να το εμπορευτώ» λέει ο κ. Κούτσης, «αλλά από το χημείο στη Θεσσαλονίκη μάς το απαγόρεψαν».

«Ούτε για να ανάψεις τα καντήλια δεν κάνει, αλλά ακόμα κι αυτά σβήνουν» λέει ο επιχειρηματίας που έστειλε το λάδι για ανάλυση στο χημείο.

Δίπλα από τους τενεκέδες με το δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη στο σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας βρίσκονται αυτοί που όπως γράφουν προέρχονται από την Καλαμάτα, με την ίδια τιμή.

Τιμές που, όπως φαίνεται, έχουν κάνει πολλούς Έλληνες το τελευταίο διάστημα, να έχουν επιστρέψει από τη γειτονική χώρα έχοντας αγοράσει μια τέτοια συσκευασία.

Οι επιτήδειοι στη Βουλγαρία νοθεύουν το λάδι και το βάζουν στις κατάλληλες συσκευασίες, για να προσελκύει τα βλέμματα κυρίως Ελλήνων ταξιδιωτών.

«Η καλύτερη τιμή που μπορείς να το πάρεις είναι 8 ευρώ από τον παραγωγό, αν το πάρεις σε πιο χαμηλή τιμή, κάτι δεν γίνεται σωστά» λέει ο κ. Κούτσης. «Είναι εξαπάτηση. Παίρνεις ένα προϊόν για να είναι καλό, αλλά δεν είναι καλό».

Στόχος των κυκλωμάτων η Ελλάδα

Τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία έχουν όπως φαίνεται μονίμως στραμμένα τα μάτια τους στην Ελλάδα. Και για κάθε προϊόν που υπάρχει αύξηση τιμής εντός συνόρων, στη γειτονική χώρα εμφανίζονται προσφορές. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, αυτές όπως διαπιστώνεται κρύβουν παγίδες.

«Μπορείς να πάρει το έξτρα παρθένο του ενός λίτρου με 5,60 ευρώ σε προσφορά, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που θα πάρεις στην Ελλάδα» λέει ο κ. Κούτσης.

Όλα αυτά την ώρα που τα Σαββατοκύριακα η κίνηση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από Έλληνες ταξιδιώτες βρίσκεται στα ύψη. «Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι πρέπει να αγοράζει το ελαιόλαδο από την Ελλάδα, ώστε να παίρνει το παραστατικό και οι επιχειρήσεις να είναι υπεύθυνες και υπόλογες για το προϊόν που θα πάρει», λέει ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Τσιόλιας.

Αυτό που φαίνεται ευκαιρία σε σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας, είναι στην πραγματικότητα ένα λάδι νοθευμένο, με τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση για Κολομβία και Πορτογαλία, μπλόκο της Γκάνας στην Αγγλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Κολομβία λύγισε τη Λ.Δ. Κονγκό με γκολ του Μουνιός και πέρασε στους «32», η Πορτογαλία διέλυσε το Ουζμπεκιστάν με ιστορικό Ρονάλντο, ενώ η Αγγλία έμεινε στο 0-0 με τη μαχητική Γκάνα.

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η νέα ρύθμιση του νόμου Κατσέλη

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στην Βουλή ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουνίου η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει σημαντικές αλλαγές για πάνω από 100 χιλιάδες δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

«Πείραζαν» μετρητές και έκλεβαν ρεύμα στη μισή Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Από σπίτια και επιχειρήσεις σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Πελοπόννησο

Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Κόσμος - Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

Διαφήμιση καθαριστικού για «βρώμικες γυναίκες» και «τοξικούς άνδρες» προκάλεσε σάλο στην Κίνα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Dettol απολογήθηκε δημοσίως - «Απαίσια διαφήμιση, με άφησε άφωνο», σχολιάζουν χρήστες στα κινεζικά social media

Οι 47 δρόμοι της Αττικής που θα γίνουν ποδηλατόδρομοι – Δείτε ποιοι είναι

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στο πλαίσιο κατασκευής του Βόρειου Ποδηλατικού Αξονα

Σταυρούλα Λεβεντάκη: «Ζητάω συγγνώμη» λέει ο 43χρονος ‑ Μήνυση κατά της συζύγου του δράστη από τον αδερφό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Το μετάνιωσα, θέλω να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και τη δική μου», φέρεται να δήλωσε ο Σκοπιανός

Αίγιο: Το «ορφανό» DNA στο όπλο του διπλού φονικού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στο Αίγιο εξετάζεται DNA τρίτου ατόμου στο όπλο του διπλού φονικού, ενώ ο 65χρονος Ιταλός επιμένει πως είναι αθώος

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: 36χρονη γιατρός έχασε τη ζωή της μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η άτυχη μητέρα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό την Παρασκευή το μεσημέρι και το Σάββατο παρουσιάστηκαν επιπλοκές - Κρίθηκε η ανάγκη μεταφοράς της σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και κατέληξε

Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν 5‑0: Οι Ίβηρες προκρίθηκαν με σόου Ρονάλντο

Αθλητικά Νέα 24.06.2026
Διπλός Κριστιάνο και άνετο 3-0 στο ημίχρονο για την Πορτογαλία

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Οικονομία Χτες
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης