E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκθετος ο Σούνακ: Θύμωσε και τους Βρετανούς

«Μικροπρέπεια» η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

Δημοσίευση 29/11/2023 | 12:36

Έκθετος ο Σούνακ: Θύμωσε και τους Βρετανούς

«Δυνητικά επιζήμια για τη διεθνή μας φήμη» η στάση του Σούνακ - «Πυρά» των Βρετανών - «Ξεκινάει μια διαμάχη για να γίνει πρωτοσέλιδο»

Η ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βρετανία.

Τόσο ο βρετανικός λαός όσο και οι Εργατικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη στάση του Σούνακ, την οποία χαρακτηρίζουν από «παράξενη» μέχρι «αξιολύπητη»

Οι Εργατικοί κάνουν λόγο για «αξιολύπητη στάση» του Βρετανού πρωθυπουργού και χαρακτηρίζουν «μικροπρέπεια» την ακύρωση του ραντεβού με τον Μητσοτάκη.

«Ξεκινάει μια διαμάχη για να γίνει πρωτοσέλιδο»

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος επέκρινε την απόφαση του Σούνακ, λέγοντας ότι «το να ξεκινάει μια διαμάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για «να γίνει πρωτοσέλιδο», δείχνει πόσο αδύναμος είναι. Ο πρωθυπουργός πρέπει να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή. Αυτά περιμένει η χώρα από έναν ηγέτη, αλλά ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι ηγέτης».

Ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρόεδρος του συμβουλίου του «Parthenon Project», που έχει ως στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «περίεργη» την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, όπου όποιος τολμά να πει ότι η βρετανική ιστορία δεν ήταν τέλεια, είναι κατά κάποιο τρόπο αντιπατριώτης» λέει, επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση του Ρίσι Σούνακ. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κάθε δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Βρετανοί πολίτες πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» τονίζει, σύμφωνα με το BBC.

«Απερισκεψία και μικροπρέπεια – Δυνητικά επιζήμιο για τη διεθνή μας φήμη»
Η Θάνγακαμ Ντέμπονερ, σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών, δήλωσε ότι ήταν «μικροπρεπές» και «μικρόψυχο» να ακυρωθεί η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τον Σούνακ «απερίσκεπτο». «Το να αποφασίσει να δημιουργήσει μια διαμάχη εκεί που δεν χρειαζόταν, μου φαίνεται όχι απλώς απερίσκεπτο, αλλά στην πραγματικότητα δυνητικά πραγματικά επιζήμιο για τη διεθνή μας φήμη».

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι Εργατικοί παίρνουν αποστάσεις από τα δημοσιεύματα που τους θέλουν ανοιχτούς σε «νομική φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Διευκρινίζουν, απλά, ότι μια κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος δεν θα στεκόταν εμπόδιο «αν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για αλλαγή του Νόμου για το Βρετανικό Μουσείο του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος. Αλλά ένα δάνειο δεν απαιτεί αλλαγή του νόμου και έτσι θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από τη θέση οποιουδήποτε πρωθυπουργού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Από την Τρίτη τα πρόστιμα – Λήγει η προθεσμία

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Συνολικά 570.000 καθαρισμοί οικοπέδων έχουν ήδη δηλωθεί μέχρι στιγμής.

Νέες ταυτότητες: Τι γίνεται αν δεν έχετε προλάβει να εκδώσετε πριν τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής των παλαιών ταυτοτήτων στα ταξίδια εξωτερικού

Μουντιάλ 2026: Ιστορικός βαθμός για το Κουρασάο με ήρωα τον Ρουμ απέναντι στον Ισημερινό

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το Κουρασάο άντεξε στην πίεση του Εκουαδόρ, απέσπασε λευκή ισοπαλία (0-0) στο Κάνσας για τη 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου και πανηγύρισε τον πρώτο του ιστορικό βαθμό σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάρη σε μια μυθική εμφάνιση του τερματοφύλακά του.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ημερομηνία έναρξης και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις 2026

Απίστευτη ανευθυνότητα από λουόμενους ‑ Πήγαν να... παίξουν με λαγοκέφαλο και τους δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Φαίνεται πως οι συστάσεις των Αρχών δεν συνετίζουν τον κόσμο

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Ο Σκοπιανός την δολοφόνησε, την έβαλε σε σακούλα και την έθαψε σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Σοκάρει η αγριότητα με την οποία ο 43χρονος διέπραξε τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι ‑ Επιχειρούν 47 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

Ελλάδα 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, ένα ελικόπτερο, ενώ βοηθούν και εθελοντές

Χανιά: Εντοπίστηκε η σορός της 45χρονης Σταυρούλας ‑ Ομολόγησε ο 43χρονος Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η σορός της βρέθηκε θαμμένη 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της

Καιρός: Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά και τα Δωδεκάνησα - στο Αιγαίο τα μελτέμια αγγίζουν τα 7 μποφόρ

Χανιά: Οι Αρχές «βλέπουν» πιθανό σeξουαλικό κίνητρο πίσω από την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις έρευνες των Αρχών

Σορός άνδρα ανασύρθηκε να επιπλέει στο λιμάνι Πειραιά

Ελλάδα 21.06.2026
Τι έχει γίνει γνωστό από τις πρώτες πληροφορίες