E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε και πού στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η ιστορία της πιο διάσημης παράδοσης των γιορτών

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 2/12/2023 | 00:53

Πότε και πού στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Unsplash

Τα Χριστούγεννα έχουν πολλές παραδόσεις, από τις οποίες ίσως καμία δεν είναι πιο δημοφιλής από ένα στολισμένο έλατο. Είτε αληθινά είτε τεχνητά, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι συνώνυμα με τη γιορτή. Πώς όμως τα δέντρα έγιναν μέρος των Χριστουγέννων;

Τα δέντρα χρησιμοποιούνται σε τελετουργίες και ως διακοσμητικά από την αρχαιότητα, έτσι πολλοί πιστεύουν ότι η πηγή του σύγχρονου χριστουγεννιάτικου δέντρου χιλιάδες χρόνια πίσω.

Γερμανία

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι προέρχεται από τη Γερμανία. Υποστηρίζεται ότι στη Γερμανία, περίπου το 723 μ.Χ.,  ο Άγγλος ιεραπόστολος Άγιος Βονιφάτιος συνάντησε ειδωλολάτρες που ετοίμαζαν μια θυσία σε μια βελανιδιά αφιερωμένη στον θεό Thor (Donar). Ο Βονιφάτιος έκοψε με ένα τσεκούρι στο δέντρο και, όταν δεν τον χτύπησε ο θεός τους, διακήρυξε στους φοβισμένους ειδωλολάτρες ότι ένα κοντινό αειθαλές ήταν το «ιερό τους δέντρο». Άλλες πηγές αναφέρουν ότι στο σημείο της πεσμένης βελανιδιάς φύτρωσε ένα έλατο.

Είτε αυτή η ιστορία είναι αληθινή είτε όχι, τα αειθαλή δέντρα έγιναν μέρος των χριστιανικών τελετουργιών στη Γερμανία και τον Μεσαίωνα άρχισαν να εμφανίζονται εκεί τα «δέντρα του παραδείσου». Τα έλατα, με σκοπό να αντιπροσωπεύουν τον Κήπο της Εδέμ, στολίστηκαν με μήλα και εκτέθηκαν σε σπίτια στις 24 Δεκεμβρίου, τη θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας. Προστέθηκαν και άλλα διακοσμητικά - ο Μάρτιν Λούθερ φέρεται να κρέμασε για πρώτη φορά αναμμένα κεριά σε ένα δέντρο τον 16ο αιώνα - και τα παραδεισένια δέντρα εξελίχθηκαν σε χριστουγεννιάτικα δέντρα. Μέχρι τον 19ο αιώνα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ήταν μια σταθερή παράδοση στη Γερμανία.

Μεγάλη Βρετανία

Καθώς οι Γερμανοί μετανάστευαν, πήγαν χριστουγεννιάτικα δέντρα σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αγγλία. Εκεί, τη δεκαετία του 1790, η Σάρλοτ, η γερμανικής καταγωγής σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Γ', είχε στολίσει δέντρα για τις γιορτές. Ωστόσο, ήταν ένας γερμανικής καταγωγής πρίγκιπας, ο Άλμπερτ, και η σύζυγός του, η βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας, που διέδωσαν την παράδοση στους Βρετανούς. Το ζευγάρι έκανε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ένα εξέχον μέρος των εορτασμών των εορτών και το 1848 μια εικονογράφηση της βασιλικής οικογένειας γύρω από ένα στολισμένο δέντρο εμφανίστηκε σε μια εφημερίδα του Λονδίνου. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα σύντομα έγιναν συνήθεια στα αγγλικά σπίτια.

Η.Π.Α.

Γερμανοί άποικοι εισήγαγαν επίσης χριστουγεννιάτικα δέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και το έθιμο αρχικά δεν το ασπάστηκαν οι Αμερικανοί. Πολλοί πουριτανοί αντιτάχθηκαν στη γιορτή λόγω των παγανιστικών της ριζών και οι αξιωματούχοι της αποικίας του κόλπου της Μασαχουσέτης απαγόρευσαν τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η απέχθειά τους για τις διακοπές ήταν τέτοια που έκλεισαν ακόμη και τις εκκλησίες τους στις 25 Δεκεμβρίου. Μόλις τη δεκαετία του 1820 τα Χριστούγεννα άρχισαν να κερδίζουν δημοτικότητα στην Αμερική και το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χώρας φέρεται να εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1830. Η δημοτικότητα του χριστουγεννιάτικου δέντρου εξαπλώθηκε με τη βοήθεια του σημαντικού περιοδικού Godey's Lady's Book, το οποίο το 1850 δημοσίευσε την εικονογράφηση του 1848 των βρετανικών βασιλιάδων, αν και η απεικόνιση της οικογένειας άλλαξε για να φαίνεται αμερικανική. Αυτή και άλλες προσπάθειες βοήθησαν να γίνουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη δεκαετία του 1870.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά 28.04.2024
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός