E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νέο «όπλο» του Πούτιν είναι το ψωμί

Ο Ρώσος Πρόεδρος περνάει στη δεύτερη φάση του σχεδίου

Δημοσίευση 28/11/2023 | 15:50

Το νέο «όπλο» του Πούτιν είναι το ψωμί
Pexels

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στα μέσα Ιουλίου, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Με την κίνηση αυτή μπλόκαρε τις εξαγωγές δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία και στη διεθνή κοινότητα σήμανε συναγερμός για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως, δηλαδή του βασικού συστατικού για το ψωμί, αλλά και λιπασμάτων. Με τον τερματισμό της συμφωνίας, που προέβλεπε τη δημιουργία ασφαλών διαδρομών από τα ουκρανικά λιμάνια για την απρόσκοπτη διέλευση των φορτηγών πλοίων (μπαλκ κάριερ) στη Μαύρη Θάλασσα, προκλήθηκαν σημαντικές ελλείψεις και νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών.

Από τη στιγμή που αποχώρησε από τη συμφωνία, η Μόσχα έχει επίσης βομβαρδίσει επανειλημμένα τα ουκρανικά λιμάνια, χτυπώντας αποθήκες σιτηρών, με το Κίεβο να ισχυρίζεται πως εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι δημητριακών καταστράφηκαν. Παράλληλα η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως κάθε φορτηγό πλοίο που προσεγγίζει τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρείται στόχος.

Φάση… δεύτερη

Πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν περνάει στη δεύτερη φάση του σχεδίου, αξιοποιώντας το ψωμί ως εργαλείο για την ενίσχυση της επιρροής του στην Αφρική. Όπως είχε ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – Αφρικής, τον περασμένο Ιούλιο, οι αποστολές δωρεάν σιτηρών στην ήπειρο αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες.

«Στο πλαίσιο της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας στην αφρικανική ήπειρο, η οποία έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον για τους αφρικανούς εταίρους μας, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή δωρεάν προμηθειών ρωσικών σιτηρών σε ορισμένες χώρες της ηπείρου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Τα πρώτα φορτία σιτηρών θα φτάσουν σε έξι αφρικανικές χώρες με τις οποίες η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς. Με αυτόν τον τρόπο ο Ρώσος Πρόεδρος απαντάει στην κριτική πως με την απόσυρσή του από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας έχει πλήξει κυρίως τις πιο φτωχές χώρες.

Οι αποστολές θα ανέλθουν συνολικά σε 200.000 τόνους μέχρι το τέλος του έτους, με τη Σομαλία και την Μπουρκίνα Φάσο να είναι οι πρώτοι παραλήπτες. Θα ακολουθήσουν οι δωρεάν αποστολές σιτηρών σε Ζιμπάμπουε, Μάλι, Ερυθραία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι οποίες θα λάβουν δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών η κάθε μία. Και έπεται συνέχεια,

Η κίνηση της Μόσχας αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς με τα αφρικανικά έθνη, την ώρα που οι ΗΠΑ – και εν γένει η Δύση – επιχειρούν να εντείνουν την απομόνωσή της Ρωσίας ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία. Το παζλ της ρωσικής επιρροής συμπληρώνεται με την ισχυρή παρουσία ρωσικών μισθοφορικών οργανώσεων στην ήπειρο (όπως της διαβόητης Βάγκνερ) για τη στήριξη φιλικών κυβερνήσεων, αλλά και με μια σειρά από επενδύσεις σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ενέργεια.

Σε μια επίθεση γοητείας προς τους ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει υποσχεθεί ακόμη και υποστήριξη στο ζήτημα των υψηλών κρατικών χρεών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την Αφρική, ώστε να αποκτήσει περισσότερους συμμάχους. Η Αφρική είναι το «νέο κέντρο ισχύος, ο πολιτικός και οικονομικός της ρόλος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και όλοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτήν την πραγματικότητα», έχει τονίσει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλει να δει τη Ρωσία να αναρριχάται πολλές θέσεις στην κατάταξη των εμπορικών εταίρων. Μάλιστα εάν συνυπολογιστεί η τεράστια παρουσία της Κίνας στην Αφρική, με μια αμφίδρομη εμπορική σχέση ύψους 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τότε ο άξονας Μόσχας – Πεκίνου φαίνεται να οικοδομεί γερά θεμέλια επιρροής στην ήπειρο.

Ο πόλεμος της επικοινωνίας
Σχολιάζοντας τις ρωσικές αποστολές σιτηρών στην Αφρική, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υποστήριξε πως πρόκειται για μια «χούφτα δωρεών» που δεν πρόκειται να διορθώσει τον «δραματικό αντίκτυπο» που προκάλεσε το τέλος της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ισχυριστεί πως μόλις το 3% των ουκρανικών εξαγωγών κατευθυνόταν σε φτωχές χώρες και οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνονταν στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν ενδιαφέρεται τόσο για τις επισιτιστική ασφάλεια των αφρικανικών χωρών, να αγοράσει ουκρανικά σιτηρά και να τα ανακατευθύνει σε αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων. «Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σπαταλά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία… μπορεί να αγοράσει τα σιτηρά που θέλει να πουλήσει η Ουκρανία και οι χώρες της ΕΕ δεν θέλουν [να αγοράσουν] για λόγους ανταγωνιστικότητας, και να τα στείλει στην Αφρική», είχε τονίσει.

Παράλληλα, η Ρωσία προωθεί και μια επικοινωνιακή εκστρατεία στις αφρικανικές χώρες, ώστε να καταρρίψει τις κατηγορίες πως φέρει την κύρια ευθύνη για την αύξηση του κόστους των τροφίμων. Ενδεικτικά, την Κυριακή, στο Κέιπ Τάουν, όπως αναφέρει το Bloomberg, διοργανώθηκε ένα συνέδριο από το ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε έρευνα που απέρριπτε το εν λόγω αφήγημα, υποστηρίζοντας πως ήταν οι άμεσες ή έμμεσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία που οδήγησαν στη μείωση των παγκόσμιων προμηθειών και άρα στην αύξηση των τιμών. Η εν λόγω έρευνα χρηματοδοτήθηκε από ένα ταμείο που ιδρύθηκε από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο λιπασμάτων, Αντρέι Μελνιτσένκο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρέ καρέ η καταδίωξη των δραστών στα Πατήσια – Οδήγησαν στο πεζοδρόμιο για να ξεφύγουν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Έχουν συλληφθεί οι τρεις από τους συνολικά τέσσερις εμπλεκόμενους

Βίντεο σοκ από την επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό στην Ελβετία: Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ»

Κόσμος 28.05.2026
Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο

Θερμότερο το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα: Τι δείχνουν οι χάρτες για τους Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η «ανάγνωση» του καιρού για το καλοκαίρι από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Τραγωδία στο Πήλιο: Βρέθηκε νεκρό 9χρονο αγοράκι στη Ζαγορά

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του

Μη ασφαλείς φορτιστές και παιδικά παιχνίδια με χημικά πουλάει η Temu: Τεράστιο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Πολλά από τα προϊόντα αποτυγχάνουν στους ελέγχους ασφαλείας

Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στην κινεζική Temu για παράνομα προϊόντα επέβαλε η Κομισιόν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Temu επειδή προσφέρει στην πλατφόρμα της παράνομα προϊόντα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιστροφή εισφορών ύψους 433.000 ευρώ σε επαγγελματίες ‑ Ποιοι θα πάρουν χρήματα πίσω

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Στην 9η διαδοχική καταβολή επιστροφών αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς προχωρά η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

YouTube: Η νέα καινοτομία που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Το YouTube επιδιώκει να διευκολύνει τους χρήστες να ξεχωρίζουν αν ένα βίντεο έχει δημιουργηθεί με τη χρήση εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI)

Ελβετία: Ανδρας επιτέθηκε σε περαστικούς σε σιδηροδρομικό σταθμό – Φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ»

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σύμφωνα με την εφημερίδα 20 Minuten, την ώρα της επίθεσης ομάδα μαθητών περνούσε από τον σταθμό

Κωνσταντινούπολη: Ταύρος έσπασε βιτρίνα και μπήκε σε κομμωτήριο

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Βίντεο κατέγραψε τις στιγμές αναστάτωσης μέσα στην επιχείρηση

Ο Τραμπ κατέθεσε εκ νέου αγωγή δυσφήμισης ύψους 10 δισ. δολ. κατά της WSJ για την υπόθεση Επστάιν

Κόσμος 28.05.2026
Προηγούμενη εκδοχή της προσφυγής είχε απορριφθεί από δικαστήριο λόγω νομικών κενών και ελλείψεων