E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρίσι Σούνακ: Η κίνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ταιριάζει στο προφίλ του Βρετανού πρωθυπουργού

Το έχει χτίσει εδώ και αρκετά χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/11/2023 | 14:31

Ρίσι Σούνακ: Η κίνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ταιριάζει στο προφίλ του Βρετανού πρωθυπουργού
@Mark Cuthbert/UK Press

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε αιφνιδιαστικά το προγραμματισμένο για την επόμενη ημέρα ραντεβού του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκονταν αρκετά θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η Γάζα, η Ουκρανία και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τα τελευταία δεν ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα, ωστόσο αποτελούν πάγια θέση της Ελλάδας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στην Laura Kuenssberg και στο BBC, όπου ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα ξανά και μάλιστα με έναν τρόπο που συζητήθηκε στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν πρόκειται για επιστροφή αλλά για επανένωση και πως «Αν κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, τι θα συνέβαινε; Οι θεατές θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;».

Το συγκεκριμένο σχόλιο όντως συζητήθηκε στη Βρετανία, όχι μόνο για το συσχετισμό του αλλά και για την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, το οποίο είναι και αυτό προϊόν αντιπαράθεσης, με την Ιταλία πολλές φορές στο παρελθόν να έχει ζητήσει την επιστροφή του από τη Γαλλία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην το χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο αλλά λίγο πιο πρόχειρα.

Όπως και να έχει, η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε σωστά στην εκπομπή του BBC, αλλά αυτά που άκουσε ο Ρίσι Σούνακ μάλλον τον ενόχλησε. Και το παράδειγμα της Μόνα Λίζα, αλλά και η διόρθωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «Τα αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι Ελγίνεια μάρμαρα». Ωστόσο η ενόχληση και η ακύρωση της συνάντησης, φαίνεται να ταιριάζει στο προφίλ του.

Ένας πάμπλουτος πρωθυπουργός

Ο πρώτος μη λευκός Ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το 1980. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του είχε δικό της φαρμακείο. Μεγάλωσε με ανέσεις και πήγε σε ακριβό σχολείο, για να συνεχίσει τις σπουδές στην Οξφόρδη στη φιλοσοφία, την πολιτική και την οικονομία, σπουδές που συνηθίζουν να κάνουν μελλοντικοί πολιτικοί αλλά και πρωθυπουργοί πιο συγκεκριμένα.

Εργάστηκε για κάποια χρόνια στην Goldman Sachs και μετά πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ. Εκεί γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγο του, τη συνομήλικη του Akshata Murthy,  ζάμπλουτη κληρονόμο της εταιρείας Infosys, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας IT στην Ινδία με παγκόσμιο βεληνεκές.

@people.com

Εκείνος εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες στον τομέα των οικονομικών. Με τα χρήματα που κέρδισε αλλά και τις μετοχές της συζύγου του από την Infosys, είναι ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια στη Βρετανία με συνολική περιουσία που ξεπερνά τις 529 εκατομμύρια λίρες. Η σύζυγός του έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου για φοροδιαφυγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκοντας «παράθυρο» στη νομοθεσία πως επίσημα δεν κατοικεί στη χώρα και δίνοντας μόλις 30 χιλιάδες λίρες. Ίσως ατό να έγινε και με υπόδειξη του Σούνακ, αν και αυτό είναι μια εικασία. Ωστόσο κι αυτό ταιριάζει στο προφίλ του.

Ο Σούνακ δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι πλούσιος. Μάλιστα του αρέσει να το επιδεικνύει, φορώντας πάντα πολύ ακριβά ρούχα. Ούτε έκρυψε ότι είναι ελιτιστής. Αρκετά χρόνια πριν είχε δηλώσει πως δεν έχει κανέναν φίλο που να ανήκει στην εργατική τάξη. Και πως έπαιρνε χρήματα που αρχικά προορίζονταν για υποβαθμισμένες περιοχές και τα διοχέτευε σε πιο πλούσιες.

@dailymail.co.uk

Η καριέρα στην πολιτική

Η άνοδος του στην κορυφή των Tories ήταν σύντομη. Του πήρε μόλις επτά χρόνια να γίνει από βουλευτής πρωθυπουργός. Ως υπουργός Οικονομικών έδωσε δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις μισθών και επιχειρηματικά δάνεια, κάτι που κόστισε πολύ στο δημόσιο αλλά τον έκανε αγαπητό. Επί κορωνοϊού δεν παραιτήθηκε όταν βρέθηκε σε πάρτι παρέα με τον Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο μετά του γύρισε την πλάτη αν και εκείνος τον είχε στηρίξει για να γίνει διάδοχος. Η φιλοδοξία του είναι πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα.

@bbc.com

Η κίνηση ταιριάζει στο προφίλ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κίνηση της ακύρωσης ταιριάζει στο προφίλ του. Στην τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται να υπολείπεται κατά πολύ του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στράμερ, που τα βρετανικά ΜΜΕ βαφτίζουν πρωθυπουργό εν αναμονή, για τις εκλογές που θα γίνουν το αργότερο σε 14 μήνες. Για την ακρίβεια ο Στράμερ συγκεντρώνει 44%, ενώ ο Σούνακ 24%.

Δεν ήταν τυχαίο ότι η ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έγινε την ίδια ώρα που ο τελευταίος είχε συνάντηση με τον Στράμερ. Ο Σούνακ θέλησε να μετατρέψει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δυο κομμάτων, χαϊδεύοντας ουσιαστικά τα αυτιά του δεξιού κοινού της Βρετανίας, θέλοντας να συσπειρώσει κάποιους και μάλιστα με μικρό κόστος. Κι αυτό γιατί η βρετανική κυβέρνηση έχει μικρό ρόλο στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο.

Οι Συντηρητικοί κατηγόρησαν τον Στράμερ άλλωστε, που είναι ανοικτός σε ένα κοινώς αποδεκτό δάνειο των Γλυπτών στην Ελλάδα, πως δεν σέβεται τους Βρετανούς φορολογούμενους οι οποίοι για δεκαετίες πληρώνουν για τη διατήρηση των Γλυπτών. Μιλάμε δηλαδή για μια μικροπολιτική κίνηση, εις βάρος των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών. Όσον αφορά στον Σούνακ πάντως, δεν ήταν έκπληξη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»