E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μυστηριώδες βιβλίο που τυραννάει τους βιβλιοφάγους εδώ και 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο

Ποιο είναι το βιβλίο που δεν κατάφερε να τελειώσει μια Λέσχη Ανάγνωσης εδώ και σχεδόν 30 χρόνια

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 27/11/2023 | 00:20

Το μυστηριώδες βιβλίο που τυραννάει τους βιβλιοφάγους εδώ και 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο
Cottonbro

Μια λέσχη βιβλίου με έδρα την Καλιφόρνια ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη της ανάγνωση του «Finnegan’s Wake» του James Joyce, ενός εξαιρετικά δύσκολου βιβλίου που ξεκίνησε να διαβάζει πριν από 28 χρόνια.

Ο James Joyce, είπε κάποτε ότι η απαίτηση που εxει από τον αναγνώστη του είναι ότι «πρέπει να αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στην ανάγνωση της δουλειάς του», και μερικοί άνθρωποι πραγματικά πήραν αυτά τα λόγια πολύ στα σοβαρά. Για παράδειγμα, τα μέλη μιας λέσχης βιβλίου στην Καλιφόρνια έχουν περάσει τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής τους αποκρυπτογραφώντας το βιβλίο "Finnegan's Wake" σελίδα προς σελίδα, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τα πολλά μυστήρια του. Αυτό είναι ένα βιβλίο τόσο δύσκολο να διαβαστεί που κανένας δεν μπορεί να πει πραγματικά ότι «το καταλάβαινε», κάτι που το κάνει ιδανικό για ανάγνωση στην κοινότητα.

Είναι προφανώς γραμμένο σε ένα περίπλοκο μείγμα από επανεφευρεμένες λέξεις, λογοπαίγνια και υπαινιγμούς, παραπέμποντας σε περίπου 80 γλώσσες και οι άνθρωποι δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν για το πού διαδραματίζεται το βιβλίο ή ποιοι είναι οι χαρακτήρες.

Ο Gerry Fialka, ένας πειραματικός σκηνοθέτης από τη Βενετία της Καλιφόρνια, φιλοξενεί μια λέσχη βιβλίου αφιερωμένη αποκλειστικά στο Finnegan's Wake από το 1995. Μεταξύ 10 και 30 άτομα εμφανίζονταν σε μηνιαίες συναντήσεις σε μια τοπική βιβλιοθήκη για να διαβάσουν δύο σελίδες του βιβλίου και να συζητήσουν τις απόψεις τους.

Τελικά, επιβράδυναν τον ρυθμό σε μόλις μία σελίδα ανά συνάντηση, για να δώσουν περισσότερο χρόνο για συζήτηση, έτσι πέρασαν τα επόμενα 28 χρόνια διαβάζοντας το βιβλίο μόνο μία φορά. Αν και κάποια μέλη έφυγαν και άλλα εντάχθηκαν στην ομάδα με τα χρόνια, η Fialka και κάποιοι από την αρχική ομάδα εξακολουθούν να συναντιούνται κάθε μήνα, μόνο που τώρα το κάνουν μέσω του Zoom...

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα βιβλίων του Fialka χρειάστηκε περισσότερα για να ολοκληρώσει το Finnegan's Wake από ό,τι ο James Joyce για να γράψει το βιβλίο, δηλαδή για να ακριβολογούμε, 17 χρόνια!

Δυστυχώς, ο συγγραφέας πέθανε λίγο μετά τη δημοσίευσή του, επομένως δεν είχε ποτέ χρόνο να εξηγήσει τα γραπτά του ή τουλάχιστον να δώσει κάποιες ενδείξεις, επομένως εναπόκειται στους αναγνώστες να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το λογοτεχνικό παζλ. Και αυτό το έκανε τρομερά ενδιαφέρον για τους βιβλιοφάγους μας!

«Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, έχω ανοιχτές 30 διαφορετικές καρτέλες της Wikipedia», είπε ο 38χρονος Peter Quadrino, μέλος της ομάδας ανάγνωσης του Gerry Fialka. Όμως τώρα που το τελείωσαν στη πρώτη ανάγνωση, δεν σημαίνει πως το βάζουν στη βιβλιοθήκη... αλοίμονο...

«Δεν τελειώσαμε. Η τελευταία πρόταση του βιβλίου τελειώνει με μεσαία φράση και στη συνέχεια εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος του βιβλίου. Είναι κυκλικό. Δεν τελειώνει ποτέ», είπε η Fialka στον Guardian. «Δεν υπάρχει επόμενο βιβλίο, διαβάζουμε μόνο ένα βιβλίο. Για πάντα....»

Αυτή η λέσχη βιβλίων στην Καλιφόρνια δεν είναι η μόνη αφιερωμένη στο Finnegan's Wake. Ο Fialka είπε ότι γνωρίζει τουλάχιστον 52 άλλες λέσχες που τρώνε τα χρόνια τους για να καταλάβουν τι "θέλει να πει ο ποιητής"...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 θρησκευτικές ταινίες που μάλλον δεν έχεις δει αν και θα έπρεπε

Πάσχα 29.04.2024
Για τους σινεφίλ η εξερεύνηση αυτών των κρυμμένων κινηματογραφικών θησαυρών είναι ένα πασχαλινό δώρο

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper Προχτές
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

The Bear: Η σειρά που οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις

TV Σειρές Προχτές
Ανάγκασε εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν μαζί της

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την