E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σιέρα Λεόνε: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά την επiθεση ενόπλων εναντίον στρατοπέδων

Δημοσίευση 26/11/2023 | 12:55

Σιέρα Λεόνε: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά την επiθεση ενόπλων εναντίον στρατοπέδων

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο αφού άγνωστοι έvοπλοι επιτέθηκαν σε στρατόπεδα και προσπάθησαν να εισβάλουν σε αποθήκη πυρομαχικών στην πρωτεύουσα Φρίταουν.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν την κατάσταση.

«Τις πρώτες ώρες της Κυριακής άγνωστοι προσπάθησαν να εισβάλουν στην αποθήκη πυρομαχικών στο στρατόπεδο Γουίλμπερφορς. Απωθήθηκαν», ανέφερε ο υπουργός Ενημέρωσης Τσέρνορ Μπα σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Γουίλμπερφορς είναι ένα από τα κεντρικά στρατόπεδα της χώρας, ενώ σε αυτό υπάρχουν και πρεσβείες.

«Κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα με άμεση ισχύ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίσουν να αναζητούν τους υπόπτους. Συνιστούμε έντονα στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ανταποκριτή του AFP ότι άκουσαν πυροβολισμούς και εκρήξεις στο στρατόπεδο Ουίλμπερφορς, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για ανταλλαγές πυρών κοντά στο στρατόπεδο Μόρεϊ Τάουν, όπου σταθμεύουν οι πεζοναύτες, αλλά και μπροστά από άλλο στρατιωτικό συγκρότημα επίσης στη Φρίταουν.

Η πολιτική κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, μια αγγλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, είναι τεταμένη μετά τις προεδρικές και γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Τότε επανεξελέγη ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο, όμως η αντιπολίτευση απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Έξι αστυνομικοί και τουλάχιστον 21 πολίτες σκoτώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Αύγουστο, με τον Μάαντα Μπίο να κάνει λόγο για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Από τον Αύγουστο του 2020 έχουν σημειωθεί σειρά πραξικοπημάτων και απόπειρες πραξικοπηματων στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, κυρίως στο Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τη Γουινέα.

«Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία»

Ο Μάαντα Μπίο διαβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Χ ότι απωθήθηκε η επiθεση. «Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί», έγραψε. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στη Σιέρα Λεόνε και καλώ όλους τους πολίτες να ενωθούν γύρω από αυτή την κοινή ευθύνη», τόνισε.

Ο Μάαντα Μπίο εξελέγη για πρώτη φορά το 2018 και επανεξελέγη τον Ιούνιο από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 56,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.

Ξένοι παρατηρητές ωστόσο κατήγγειλαν ασυνέπειες και έλλειψη διαφάvειας στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και πράξεις βiας και εκφοβισμού.

Το κεντρικό κόμμα της αντιπολίτευσης APC έκανε λόγο για νοθεία στις προεδρικές, αλλά και στις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές, και αποφάσισε να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο και τα τοπικά συμβούλια.

Κυβέρνηση και APC κατέληξαν τον Οκτώβριο σε συμφωνία μετά τη μεσολάβηση της Κοινοπολιτείας, της Αφρικανικής Ένωσης και της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

H ECOWAS καταδίκασε σήμερα την απόπειρα κάποιων «να αρπάξουν όπλα και να διαταράξουν τη συνταγματική τάξη» στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία και έπαθε ανακοπή – Διασώστες την επανέφεραν στη ζωή

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ζαν Μένα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία στις ΗΠΑ και υπέστη καρδιακή ανακοπή

Δημιουργήθηκε ομάδα για τη διάσωση του λαγοκέφαλου – «Αξίζει προστασία και σεβασμό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Η αξία μιας ζωής δεν πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά από τη χρησιμότητα»

ΠΑΟΚ ‑ Μπέβερεν 4‑1: Τεσσάρα ο Δικέφαλος στο ανεπίσημο ντεμπούτο Λίσι, με κέφια ο Ζαφείρης

Αθλητικά Νέα Χτες
Εξαιρετική η πρώτη εντύπωση του νέου ΠΑΟΚ - ο Ντέλιας καθόρισε το πρώτο ημίχρονο

Μαρία Καρυστιανού: Η απάντησή της για το δημοσίευμα περί αγοράς ακινήτου μέσω fund– «Ούτε καν το θυμάμαι»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για «εκβιασμούς», τους οποίους, όπως είπε, δεν αποδέχεται.

Η Μάρω Κοντού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός υπέστη κάκωση στο αριστερό ισχίο ύστερα από πέσιμο

Τι κρύβουν οι κόκκινοι φάκελοι του Πούτιν για το Καλίνινγκραντ ‑ ποιο είναι το μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, με παρόντες τους επικεφαλής FSB, Αμυνας και Εσωτερικών.

Η Ιταλία ψήνεται στον καύσωνα: 5 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Κόσμος Χτες
Κανόνια νερού έξω από το Κολοσσαίο για τους τουρίστες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις ‑ Ποινές φυλάκισης έως τρία έτη

Ελλάδα Χτες
Σε 28 καταδικασθέντες επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές ποινές από 500 έως 8.000 ευρώ, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση των ποινών

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την τελευταία της πνοή άφησε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορά μετά την εμπρηστική επίθεση στου σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη

Ιταλία: Υπό έρευνα ο Αλεσάντρο Μπαστόνι για υπόθεση εκπόρνευσης ανήλικης

Κόσμος Χτες
Yπόθεση εκπόρνευσης ανηλίκων που συνδέεται με εταιρεία εκδηλώσεων στο Μιλάνο

Αεροπλάνο σε ουρανοξύστη του Πεκίνου: Τι αποκρύπτει η Κίνα για το σοκαριστικό περιστατικό

E-Daily 3.Left Χτες
Τέσσερις μέρες μετά τη συντριβή στον ψηλότερο πύργο της κινεζικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ενώ εικόνες και αναρτήσεις εξαφανίζονται από το διαδίκτυο.

«Χωρίς εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες»: Θάνατος μυστήριο ναυτικού στη Βενεζουέλα, έλειπαν όργανά του

E-Daily 2.TopNews Χτες
H οικογένειά του ζήτησε επαναληπτική νεκροψία όταν παρέλαβε τη σορό έναν μήνα αργότερα, διαπιστώνοντας πως τους επεστράφη χωρίς όργανα