LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπουργείο Οικονομικών: Πάνω από €700 εκατ. η ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο

Ποιοι θα πάρουν τον έκτακτο μποναμά

Δημοσίευση 17/11/2023 | 08:19

Υπουργείο Οικονομικών: Πάνω από €700 εκατ. η ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο

Την δέσμευση πως «θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε» επιχειρεί να κάνει πράξη και πάλι η κυβέρνηση.

Με τον «αέρα» της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και με τα 352 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε από υπέρβαση κρατικών εσόδων τον μήνα Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέβασαν χθες πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το «πακέτο» των νέων παροχών προς τους πολίτες, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τον Δεκέμβριο του 2023 και κάθε μήνα, μέχρι το τέλος του 2024.

Μαζί με το έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, τον ίδιο μήνα θα δοθούν και άλλες νέες έξι παροχές και αυξήσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών σε 717 εκατ. ευρώ. Και από τον Ιανουάριο έχουν δρομολογηθεί και ξεκινούν να καταβάλλονται όλα τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών που έχουν ψηφιστεί και πλέον εφαρμόζονται, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο του έτους.

Αθροιστικά, από τον Δεκέμβριο φέτος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, θα δοθούν από τον Κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Σε αυτά περιλαμβάνονται αυξήσεις σε μισθούς δημοσίου-συντάξεις- επιδόματα εργασίας, στο αφορολόγητο για οικογένειες και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass, η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων κ.ά. Δεν περιλαμβάνονται όμως η μείωση 25%-50% στο τέλος επιτηδεύματος το 2024, ούτε οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών κλπ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες ο Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ανάλογα με τους σκοπούς ή τον χαρακτήρα της κάθε ενίσχυσης, οι δικαιούχοι θα λάβουν:

1. Συνταξιούχοι


- 1,055 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν ως τα Χριστούγεννα έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ, εφόσον λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ και που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ.
- οι ίδιοι θα λάβουν και αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % για το 2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%.
- την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν επίσης τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
- οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και οι οποίοι για αυτόν τον λόγο δεν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024, θα πάρουν επίδομα 200 ευρώ.


2. Δικαιούχοι επιδομάτων
- Άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, καθώς και δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ (225.000) θα πάρουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
- δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (210.000) θα λάβουν αύξηση 8% από τον μήνα Δεκέμβριο (μόνιμο μέτρο) αλλά τον ίδιο μήνα θα λάβουν και επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος (έκτακτο μέτρο). Σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 200 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 50 ευρώ το μήνα. Συνεπώς ένα ζευγάρι με 2 τέκνα που λάμβανε επίδομα 400 ευρώ, θα λάβει μηναία αύξηση 32 ευρώ και επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.

3. Οικογένειες με παιδιά


800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Τον Δεκέμβριο θα εισπράξουν τη διμηνία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, προσαυξημένη κατά 42 -105 ευρώ για 1 παιδί, 84 – 210 ευρώ με 2 παιδιά, 168-420 ευρώ όσοι έχουν 3 παιδιά, 252 – 630 ευρώ όσοι έχουν 4 παιδιά, ή 336-840 ευρώ όσοι έχουν 5 παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Συνεπώς η επιπλέον ενίσχυση για τον μήνα Δεκέμβριο (χωρίς να συνυπολογίζεται η παροχή Νοεμβρίου κυμαίνεται από 42 ευρώ έως και 840 ευρώ για οικογένειες με έως και 5 τέκνα:

Το «πακέτο» των παροχών που θα χορηγηθεί ως το τέλος της φετινής χρονιάς (717 εκατ ευρώ συνολικά) συμπληρώνεται με άλλα έκτακτα ή μόνιμα που για πρώτη φορά εφαρμόζονται και θα καταβληθούν από τον Δεκέμβριο:

– Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
– Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
– Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
– Την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αγρότες, για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναστάτωση με λιποθυμία αγρότη στο Σύνταγμα

Ελλάδα Χτες
Από τα μεγάφωνα γινόταν έκκληση να σπεύσει κάποιος γιατρός για βοήθεια

Το ψευδώνυμο του «παλαιοχριστιανού» στο διαδίκτυο: Δηλώνει από συγγραφέας ως βοτανολόγος

Ελλάδα Χτες
Το αντιεμβολιαστικό παραλήρημα και οι... συνταγές για νόστιμη χορτόπιτα

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του Covid

Επιστήμη Χτες
Τα εμβόλια κατά του πανδημικού κορονοϊού δείχνουν να σχετίζονται με σπάνιες παθήσεις της καρδιάς

Πόσο κοστίζει στους αγρότες η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Το κόστος για τα καύσιμα της μετάβασης και της επιστροφής στη Θεσσαλία

Κορινθία: Δεν πρόκειται να δώσω δείγμα DNA, λέει ο παλαιοχριστιανός πατέρας ‑ Πού βρίσκονται τα παιδιά

Ελλάδα Χτες
Όπως είπε ο 46χρονος, ούτε βιομετρικές εξετάσεις έχει κάνει ούτε εμβόλιο

Λευκορωσία: Πέθανε στη φυλακή ο Ίγκαρ Λέντνικ

Κόσμος Χτες
Ο Ίγκαρ Λέντνικ, ακτιβιστής και δημοσιογράφος, συνελήφθη τον Δεκέμβριο 2022

Έφτασαν στο Σύνταγμα τα τρακτέρ ‑ «Χωρίς εμάς, τι θα φας;», το σύνθημα των αγροτών

Ελλάδα Χτες
Στις 18:30 το συλλαλητήριο των αγροτών - Κλείνει δρόμους η ΕΛΑΣ

Βρετανία: Σορός που βρέθηκε στον Τάμεση ίσως ανήκει στον δράστη της επίθεσης με οξύ στο Λονδίνο

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία αναζητούσε τις τελευταίες εβδομάδες τον άντρα που είχε επιτεθεί σε μια μητέρα με τα δύο παιδιά της

Χαμός στην Κρήτη: Μαλλιά και TikTok τις οδήγησαν στα δικαστήρια

Ελλάδα Χτες
Δυο γυναίκες από την Κρήτη θα λύσουν τις διαφορές τους στη δικαστική αίθουσα

Ραγδαία αύξηση τιμών στα καύσιμα

Ελλάδα Χτες
ΣΟΚ με τις τιμές που αντικρίζουν οι οδηγοί στα πρατήρια