E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα μέχρι την Κυριακή

Πού θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα - Αναλυτικός χάρτης

Δημοσίευση 3/11/2023 | 08:14

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα μέχρι την Κυριακή

Η κακοκαιρία Ciaran που πλήττει από χθες πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ανθρώπων από πτώσεις δένδρων λόγω των θυελλωδών ανέμων οι ριπές των οποίων έφθασαν κατά τόπους και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, έχει προκαλέσει συναγερμό και στη χώρα μας με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Ήδη από χθες εκδηλώθηκαν στην δυτική Ελλάδα έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕAA το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο Αρσάκειο Πάτρας και ήταν ίσο με 61 χιλιοστά. Σε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τέθηκε σε εγρήγορση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας μιας και από σήμερα το απόγευμα και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Επίσης οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα περιμένουμε επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι στην Κέρκυρα και από το απόγευμα στην Ήπειρο, στα δυτικότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, και ενδεχομένως σε περιοχές των υπόλοιπων Επτανήσων και της Δυτικής Στερεάς. Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε τμήματα της Θράκης και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τη νύχτα προς Σάββατο, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 23, στην Ήπειρο από 12 έως 25 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 16 έως 26-27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο Νότιο Αιγαίο και 5-6 μποφόρ στο υπόλοιπο Αιγαίου και στο Ιόνιο. Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθεί αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25-26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23-24 βαθμούς. Όσον αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας, αυτή θα κορυφωθεί αύριο Σάββατο, και όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος μεγάλο όγκο νερού θα δεχθούν τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η Δυτική Θεσσαλία και η Δυτική Στερεά.

Ειδικότερα ο Γιάννης Καλλιάνος κατέγραψε τις περιοχές όπου υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα. «Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους.

Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις. Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρικη Μακεδονία. Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων. Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία.

Είναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου», υπάρχει η μικρη έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη».

Δείτε χάρτες με την πορεία της κακοκαιρίας το Σάββατο 4 Νοεμβρίου (στα μωβ και τα κόκκινα χρώματα θα είναι εντονότερες οι βροχοπτώσεις)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυθικό συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μαϊάμι Χιτ

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το αμύθητο ποσό που θα λαμβάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά το trade του στους Μαϊάμι Χιτ - Η επιλογή του για επέκταση συμβολαίου

Θεσσαλονίκη: Τοξικός ο καπνός από τη φωτιά στα Τσαΐρια

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε επιχωματώσεις, έτσι ώστε οι μικρές εστίες να μην επεκταθούν και γίνει κάποια αναζωπύρωση

Αργολίδα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επίδαυρο

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Δυστύχημα στην Αργολίδα με θύμα 49χρονο. Μάθετε περισσότερα για το περιστατικό στην Επίδαυρο. Ενημερωθείτε τώρα!

Η κορυφαία μαμά μπλόγκερ Jill Smokler έφυγε από τη ζωή στα 48 της από καρκίνο εγκεφάλου

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η Jill Smokler είχε ιδρύσει το Scary Mommy, μια πλατφόρμα που μιλούσε για τις καθημερινές δυσκολίες της μητρότητας με ειλικρίνεια και χιούμορ.

Ηλεία: 70χρονος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του ‑ Τον ανακάλυψαν γείτονες μετά από μέρες

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Περίπου δέκα μέρες είχαν να δουν οι γείτονες τον ηλικιωμένο, γεγονός που τους ώθησε να πάνε να τον αναζητήσουν στο σπίτι του

Τραγωδία στα Ιωάννινα: 72χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από στενό συγγενικό του πρόσωπο

Ρύθμιση για δάνεια νόμου Κατσελη 3869/2010 ‑ Τι κερδίζουν οι οφειλέτες σε δόσεις και αποπληρωμή

Ελλάδα 23.06.2026
Ξεκαθαρίζεται ότι ο τόκος υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης που έχει οριστεί από τη δικαστική απόφαση και μόνο για το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών καταβολών, και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της οφειλής

Tobias Gough: Ποιος είναι ο «καυτός» ηχολήπτης της Ντάουνινγκ Στριτ που έγινε viral

Κόσμος 23.06.2026
Ο Tobias Gough, ο «καυτός» ηχολήπτης της Ντάουνινγκ Στριτ έχει γίνει viral, κατορθώνοντας να κλέψει την παράσταση από τους Βρετανούς πρωθυπουργούς και το έντονο πολιτικό παρασκήνιο

Καλάβρυτα: Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης 60χρονου που έπεσε σε γκρεμό

Ελλάδα 23.06.2026
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρωί της Τρίτης, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βοήθησαν τις δυνάμεις διάσωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας

Αγία Παρασκευή: Γυναίκα πεζή έχασε τη ζωή της από παράσυρση αυτοκινήτου

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η αρμόδια Τροχαία ανέλαβε την προανάκριση για τη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος

Έξαλλη η Πατουλίδου: «Έφτυσα αίμα για αυτά τα μηχανήματα»

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Βανδάλισαν το Seatrac στους Νέους Επιβάτες – «Μεγαλώνουμε παιδιά με νεκρωμένα σπλάχνα»