E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Beatles κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο τελευταίο τραγούδι τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Με τη φωνή του τον Λένον

Δημοσίευση 2/11/2023 | 18:17

Οι Beatles κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο τελευταίο τραγούδι τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Οι Beatles κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο τελευταίο τραγούδι τους με όλα τα μέλη της μπάντας, έχοντας τον τίτλο «Now and Then».

Πρόκειται για ένα από τα τραγούδια που είχε γράψει ο Τζον Λένον και τα εν ζωή μέλη των Beatles κατάφεραν να αξιοποιήσουν το ντέμο που παρέδωσε το 1994 η Γιόκο Όνο στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Από αυτές τις ηχογραφήσεις τα εν ζωή μέλη των Beatles είχαν ήδη βγάλει δύο τραγούδια, τα «Free As a Bird» και «Real Love». Αμφότερα βρέθηκαν στο Top5 των βρετανικών τσαρτς, καθώς το «Free As a Bird» έφτασε στο Νο2 τον Δεκέμβριο του 1995 και το «Real Love» στο Νο4 τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο, δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν το «Now and Then» και εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Τώρα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που απομόνωσε καλύτερα τη φωνή του Τζον Λένον από το ντέμο, το τραγούδι τελικά ολοκληρώθηκε και σήμερα κυκλοφόρησε.

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ ηχογράφησαν νέα αποσπάσματα του τραγουδιού, ενώ ο Τζορτζ Χάρισον- που πέθανε το 2001- «συμμετέχει» στο «Now and Then» παίζοντας κιθάρα, χάρη στα αποσπάσματα από ηχογράφηση που είχε γίνει το 1995.

Χθες οι Beatles κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο οποίο εξηγούν πώς δημιουργήθηκε το τραγούδι. Σε αυτό το βίντεο, ο ΜακΚάρτνεϊ εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το 1995. «Στο ντέμο του Τζον, ήταν λίγο δύσκολο να ακούσεις το πιάνο. Και εκείνες τις ημέρες δεν είχαμε την τεχνολογία να κάνουμε τον διαχωρισμό… κατά κάποιο τρόπο χάσαμε τον ενθουσιασμό μας», ανέφερε.

Ακόμη, εξομολογήθηκε ότι είχε κάποιους ενδοιασμούς για τη δημιουργία τραγουδιών από τα ντέμο του Τζον Λένον, λόγω σεβασμού στη δουλειά που δεν είχε ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης.

«Είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε; Κάθε φορά που είχα αυτή τη σκέψη, έλεγα, αν είχα την ευκαιρία να ρωτήσω τον Τζον “θα ήθελες να ολοκληρώσουμε τα τελευταία σου τραγούδια;”, είμαι σίγουρος ότι η απάντηση θα ήταν “Ναι!”», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο βίντεο ο Πίτερ Τζάκσον- που σκηνοθέτησε τη σειρά ντοκιμαντέρ «The Beatles: Get Back», εξήγησε πώς η ομάδα του κατάφερε να απομονώσει τα όργανα και τα φωνητικά από τις ηχογραφήσεις, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα ταινία που θα σε κάνει να φοβάσαι το μέλλον

Σινεμά 12.02.2026
Υπερβολή η ζοφερή πραγματικότητα;

Ταινίες της εβδομάδας: Wuthering Heights ‑ Γιατί μας ελκύει ακόμα το πιο τοξικό love story της λογοτεχνίας;

Σινεμά Χτες
Οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες

Ο Μπραντ Πιτ επιστρέφει ως Κλιφ Μπουθ: Πρώτο τρέιλερ για το sequel του «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

Σινεμά Προχτές
Σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ η νέα ταινία και σενάριο Κουέντιν Ταραντίνο

Τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες όπου μπορείς να… κοιμηθείς μέσα στα βιβλία

Paper 09.02.2026
Τέσσερα μέρη στον κόσμο που μετατρέπουν το διάβασμα σε εμπειρία διανυκτέρευσης

Οι κούκλες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Σινεμά 08.02.2026
Σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή!

Αυτός είναι ο λόγος που η Phoebe και ο Joey δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι

TV Σειρές 07.02.2026
Μια ακόμα αποκάλυψη για τη σειρά που τελείωσε πριν από 15 χρόνια

Η επική επιτυχία της ροκ που οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν ήθελαν να παίξουν αλλά έγραψε ιστορία

Μουσική 05.02.2026
Το παρασκήνιο ενός τραγουδιού που κανείς δεν ήθελε να παίξει

Γιατί όλοι βλέπουν τη σειρά «Τα Εφτά Ρολόγια» στο Netflix;

TV Σειρές 04.02.2026
Γιατί είναι Αγκάθα Κρίστι, γι`αυτό!

Το ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ έχει σπάσει ένα απρόσμενο αρνητικό ρεκόρ

Σινεμά 04.02.2026
Budget Χόλιγουντ για μια ταινία που «άδειασε» τις αίθουσες

The Greek Film Festival in Berlin: Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων 2026

Σινεμά 03.02.2026
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 11η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 25-29 Μαρτίου 2026